Hanke Kehittämishanke - 35714 Luomuviljan ketjut vientikuntoon ¿ tuottajien ja jalostajien yhteistyö toimitusketjua virittämään Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT 01.03.2017 - 27.06.2019 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Uudet ruokainnovaatiot, kuluttajien ruokatietoisuuden lisääntyminen ja Suomen vientiponnistelut maailmalla ruokaviennin kehittämiseksi ovat luoneet edellytykset nostaa Suomi korkealaatuisen ruoan tuotanto- ja vientimaaksi. Korkealaatuisten, hyvin brändättyjen viljatuotteiden vienti ja toisaalta myös vaativammaksi muuttuva kotimarkkina asettavat viljatuotteiden valmistajille haasteen: raaka-aineen laatuvaatimuksista ei voi joustaa, raaka-ainetta ei ilman maineen (ja rahan) menetystä korvata vaikkapa tuontiviljalla. Tämä tarkoittaa sitä, että koko toimitusketjun, lähtien tiloilta jalostajien kautta kauppaan ja vientiin, tulisi vastata laadun, joustavuuden, toimitusvarmuuden kuin kustannustehokkuuden vaatimuksiin. Tarvitaan uusia, tehokkaita maatilalta vientiin ja kuluttajalle ulottuvia aktiivisessa yhteistyössä toimivia toimitusketjuja, joissa jokainen ketjun osa ymmärtää mahdollisimman hyvin roolinsa ja vastuunsa kokonaisuudessa ja pystyy eri tilanteissa toimimaan toimitusketjun hyväksi. Tämän hankkeen tavoitteena on luoda edellytyksiä ja aktivoida maaseudun luomuviljan tuotantoon ja jalostamiseen liittyvien yrityksiä rakentamaan yhteistyössä keskenään ja erityisesti vientiin suuntautuvien yritysten kanssa toimintamalleja ja organisaatioita, joissa ketjun toimijoiden roolit ja toimintatavat vastaavat parhaalla tavalla toimitusketjun haasteisiin. Päätavoite jakautuu neljään osatavoitteeseen:1) Kartoittaa ja kuvata pilottitutkimuksena luomukauran toimintaympäristön ja toimitusketjujen toimintatavat, ominaispiirteet, ongelmakohdat ja liittymät, 2) Kartoittaa muiden Kaakkois-Suomea koskevan luomuviljatuotannon toimitusketjujen erityisominaisuudet ja -tarpeet, 3) Kehittää toimitusketjun toimintamalliaihioita ja potentiaalisia tuottajaorganisaatioiden rooleja sekä 4) Aktivoida ja auttaa toimitusketjuja rakentamaan toimintamalliaihioista omaan ympäristöönsä sopivat toimintamallit, organisaatiot ja roolitukset. Hankkeen toteuttaa Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 35714 Aloituspäivämäärä 01.03.2017 Loppumispäivämäärä 27.06.2019 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 16.10 Muut yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tyyppi Yhteistyö Toimenpiteen tarkenne Valtiontukea sisältämätön hanke (100 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Elintarvikejalostus Elintarvikevienti luomu lyhyet jakeluketjut lähiruoka maatalous Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Kaakkois-Suomen ELY-keskus Toteutuskunta LAPPEENRANTA Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % Jaa: