Julkinen hankekuvaus
Hanke edistää Uudenmaan ruoantuotannon kestävien liiketoimintamahdollisuuksien lisäämistä, ympäristöystävällisyyttä ja muutoskestävyyttä. Hankkeessa välitetään tuoreinta tietoa kokonaiskestävän maatalouden, uudistavan (regeneratiivisen) ruoantuotannon, kiertotalouden ja uusien innovaatioiden tuomista mahdollisuuksista maaseudun kestävän elinvoimaisuuden kehittämiseen. Ruoan alkutuotannon kestävyydellä on suuri merkitys koko ruokaketjun kestävyydelle. Maaseudun biokiertotalouden ja maatalousmaan hiilinielujen tuomat mahdollisuudet ovat laajat ja ilmastopäästöjen hillinnän näkökulmasta globaalisti merkittäviä. Uusien ratkaisujen käyttöönotto vaatii monipuolista yhteistyötä ja aktivointia uuden tiedon omaksumiseen. Teemme hankkeessa yhteistyötä aihepiirin kannalta olennaisten toimijoiden ja hankkeiden kanssa, kuten Ilmastotaitaja - Tutkimustietoa ja hyviä käytäntöjä kuluttajille ja maaseudun yrittäjille -hankkeen sekä Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila MaKe -hankkeen kanssa. Hankkeessa järjestetään sekä laajalle yleisölle suunnattuja tilaisuuksia, että eri teemoihin paneutuvia pienemmille kohderyhmille suunnattuja alueellisia tapahtumia Länsi-, Keski- ja Itä-Uudellamaalla. Tapahtumat kytketään kansallisiin ja alueellisiin kestävän ruoantuotannon strategioihin. Hankkeessa välitetyn tiedon avulla Uudenmaan maaseudun ruoantuotantoa ja elinkeinotoimintaa on mahdollista uudistaa kestävään, innovatiiviseen ja muuttuvissa olosuhteissa muutoskykyiseen suuntaan. Hankkeessa viestitään myös TKI-yhteistyön ja rahoituksen mahdollisuuksista kehittämistyön vauhdittamiseen ja työn jatkamiseen hankkeen jälkeen. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammattikorkeakoulu 1.11.2024 - 31.10.2026.
Lisätiedot
Ohjelma/Rahasto
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Hankenumero
284614
Loppumispäivämäärä
31.10.2026
Onko kyseessä Leader-hanke?
ei
Maaseututyyppi
Sisempi kaupunkialue
Toimenpide
Kehittämishanke
Alatoimenpide
Tiedonvälityshankkeet
Toimenpiteen tyyppi
Tiedonvälityshankkeet
Toimenpiteen tarkenne
Tiedonvälityshanke
Hankeluonne
Paikallinen/Alueellinen
Kohdealue
SO0
Ajankohtaista hankkeesta
Tervetuloa Kasvun juuret – kestävän ruoantuotannon mahdollisuudet Uudellamaalla etäseminaariin 11.2.2025 klo 9 – 11.30! Tapahtuma on aloituspotku Maasta elinvoimaa -hankkeelle, jossa kootaan ja levitetään tietoa kuinka ruoan alkutuotannon erinäisiä haasteita voidaan ratkoa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ilman, että ratkaisuilla tuotetaan lisähaittaa jossain toisaalla.
Hankkeen teemoja ovat kestävä ja uudistava ruoantuotanto, kiertotalous sekä näihin liittyvät uudet innovaatiot. Kolme pääasiallista tarkastelukulmaa hankkeessamme ovat ruoantuotannon taloudellisuus, ympäristöystävällisyys ja resilienssi. Hanke levittää tietoa myös ruotsiksi.
Hanketta toteuttavat Laurea ja Hamk ammattikorkeakoulut. Hanke on Euroopan maaseuturahaston rahoittama ja sitä toteutetaan aikavälillä 1.11.2024 – 31.10.2026.
Seminaarissa tarkastellaan ruoan alkutuotannon viimeisimpiä tuulia ja etsitään hedelmällistä kysymystenasettelua ruokajärjestelmän kestävyyden edistämiseksi. Tapahtumassa pidetään puheenvuoroja sekä suomeksi, että ruotsiksi. Tapahtumasta tallennetaan ja jaetaan hankkeen sivustolla*. Pyrimme tekemään käännökset molemmista kielistä.
Aikataulu (suluissa esityksen kieli)
9:00 – 9:15 Tervetuloa ja hankkeen esittely (suomi+ruotsi)
9:15 – 9:25 Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin videotervehdys (suomi+ruotsi)
9:25 – 9:35 Maija Hirsimäki, Jalotus ry ja Kohti kestävää ruokajärjestelmää -verkosto (suomi)
9:35 – 9:55 Tiiti Kämäri, Hamk: Uudistavuus opetuksessa ja maataloudessa (suomi)
9:55 – 10:15 Maria Munck-Pihlgren, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter SLC: aihe tarkentuu myöhemmin (ruotsi)
10:15 – 10:25 Tauko
10:25 – 10:55 Matti Perälä, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK Uusimaa: aihe tarkentuu myöhemmin (suomi)
10:55 – 11:15 Menna Rantala, Baltic Sea Action Group: Uudistavan viljelyn ja maan kasvukunnon kulmakivet (suomi)
11:15 – 11:30 Menti-kysely & tilaisuuden lopetus
Ilmoittautuminen
https://elomake.laurea.fi/lomakkeet/22662/lomake.html
Hankkeen somekanavat ja yhteystiedot
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/105689733/
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61569390383526
*Maaseutuverkoston hankesivu:
https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/maasta-elinvoimaa-kestavan-ruoantuotannon-ja-uusien-innovaatioiden-tuomat-mahdollisuudet-uudellamaalla/
Hankkeen projektipäällikkö: Tero Hokkanen, tero.hokkanen@laurea.fi
På svenska
Välkommen till det virtuella seminariet “Tillväxtens rötter – möjligheter för hållbar livsmedelsproduktion i Nyland” den 11 februari 2025 kl. 9 – 11.30! Evenemanget är startskottet för projektet “Livskraft från jorden”, där vi samlar och sprider information om hur olika utmaningar inom primärproduktionen av livsmedel kan lösas så heltäckande som möjligt utan att skapa ytterligare problem någon annanstans.
Projektets teman är hållbar och regenerativ livsmedelsproduktion, cirkulär ekonomi och nya innovationer relaterade till dessa. De tre huvudsakliga perspektiven i vårt projekt är ekonomisk hållbarhet, miljövänlighet och resiliens inom livsmedelsproduktionen. Projektet sprider också information på svenska.
Projektet genomförs av yrkeshögskolorna Laurea och Hamk. Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och genomförs från 1 november 2024 till 31 oktober 2026.
Under seminariet kommer vi att granska de senaste trenderna inom primärproduktionen av livsmedel och söka fruktbara frågeställningar för att främja hållbarheten i livsmedelssystemet. Föredrag hålls både på finska och svenska. Evenemanget spelas in och delas på projektets webbplats*. Vi strävar efter att göra översättningar på båda språken.
Schema (språk inom parentes)
9:00 – 9:15 Välkommen och presentation av projektet (finska+svenska)
9:15 – 9:25 Videohälsning från jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (finska+svenska)
9:25 – 9:35 Maija Hirsimäki, Jalotus ry och Nätverket för hållbara livsmedelssystem (finska)
9:35 – 9:55 Tiiti Kämäri, Hamk: Regenerativitet i undervisning och jordbruk (finska)
9:55 – 10:15 Maria Munck-Pihlgren, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter SLC: ämne preciseras senare (svenska)
10:15 – 10:25 Paus
10:25 – 10:55 Matti Perälä, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK Nyland: ämne preciseras senare (finska)
10:55 – 11:15 Menna Rantala, Baltic Sea Action Group: Grundstenar för regenerativ odling och markens bördighet (finska)
11:15 – 11:30 Menti-enkät & avslutning
Anmälan https://elomake.laurea.fi/lomakkeet/22662/lomake.html
Projektets sociala kanaler och kontaktuppgifter
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/105689733/
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61569390383526
*Projektets sida på landsbygdsnätverket: https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/maasta-elinvoimaa-kestavan-ruoantuotannon-ja-uusien-innovaatioiden-tuomat-mahdollisuudet-uudellamaalla/
Projektledare: Tero Hokkanen, tero.hokkanen@laurea.fi
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili