Hanke
Kehittämishanke - 267043

Maatalousyrityksen liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma

Suomen Yrittäjäopisto Oy

- 29.06.2026

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Maatalousyrityksen liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma -hankkeen tavoitteena on luoda kolmen ulottuvuuden koulutusohjelma maatalousyrityksen investointien tai muiden kehittämistoimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen. Hankkeessa kehitettävä ja toteutettava koulutusohjelma keskittyy maatalousyrityksen taloudellisen tai liiketoiminnallisen kehittämisen lisäksi henkiseen hyvinvointiin ja perheen rooliin maatalousyrittäjien elämässä. Maatalousyrittäjät oppivat arvioimaan investointien ja kehittämistoimien vaikutuksia olemassa olevaan toimintaan, pitkän aikavälin tavoitteisiin, taloudelliseen kannattavuuteen ja ympäristöön nähden entistä paremmin. Samalla opitaan tunnistamaan mahdolliset riskit ja epävarmuustekijät. Maatalousyrittäjien on myös arvioitava, täyttyvätkö asetetut tavoitteet, ja tarvittaessa tehtävä muutoksia suunnitelmiin ja korjattava mahdollisia ongelmia. Koulutusohjelman toinen ulottuvuus tarjoaa maatalousyrittäjille työkaluja ja taitoja, jotka auttavat heitä selviytymään henkisen hyvinvoinnin haasteissa. Stressinhallinta, vuorovaikutus- ja päätöksentekotaidot sekä konfliktinhallinnan kehittäminen ovat osa tätä ulottuvuutta. Maatalousyrittäjät oppivat tunnistamaan omat tarpeensa ja rajansa, mikä auttaa vähentämään ylikuormitusta ja stressiä. Koulutusohjelma kannustaa myös luomaan verkostoja muiden maatalousyrittäjien kanssa ja jakamaan kokemuksia, mikä lisää tukea ja yhteisöllisyyttä. Kolmas ulottuvuus laajentaa näkökulman perheen ja yhteisön osallistamiseen maatalousyrityksen toimintaan. Koulutusohjelma tukee tietoista ajanhallintaa, kommunikaatiotaitoja ja perheen osallistamista maatalousyrityksen toimintaan. Yhdistämällä nämä näkökulmat ohjelma antaa maatalousyrittäjille laajemmat valmiudet menestyksekkääseen yritystoimintaan, tasapainoiseen perhe-elämään ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin. Kohderyhmänä ovat eteläpohjalaiset maatalousyrittäjät ja alan ammattilaiset, ja hanke toteutetaan kaksivuotisena koulutushankkeena Etelä-Pohjanmaalla.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

267043

Loppumispäivämäärä

29.06.2026

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Maaseututyyppi

Ydinmaaseutu

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

Koulutushanke

Toimenpiteen tyyppi

Koulutushankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Koulutus maatalouden alkutuotannon, maataloustuotteiden jalostuksen tai kaupan pitämisen alalla toimiville pk-yrityksille

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Kohdealue

SO0

Ajankohtaista hankkeesta

Toiminta tarvitsee tavoitteen

Maanviljely on haastava laji, jossa yrittäjät menestyvä kovin vaihtelevin tuloksin. Viljelijän arkeen vaikuttavat monet seikat, joihin ei itse pysty vaikuttamaan, kuten sää, maatilan sijainti ja yleinen toimintaympäristö. Menestyvät maatilat erottuvat kuitenkin muista erityisesti hyvän johtamisen vuoksi. Maatilan johtamisessa mielestäni tärkeintä on tavoite, eli mihin suuntaan toimintaa kehitetään. Ilman selvää suuntaa, arki saattaa olla vain seuraavaan päivään selviytymistä ja tilanteisiin reagoimista.

Tavoitteen asettaminen on monesti haastavaa ja välttämättä ei osata ottaa huomioon kaikkia elämän osa-alueita. Pääasia on, että ajatus suunnasta on yrittäjän omista lähtökohdista mietitty ja omien arvojen mukainen. Tässä kokonaisuudessa tulee ottaa huomioon taloudellisen tavoitteen lisäksi myös elämän laatu kokonaisuudessaan, sekä tietysti perheen etu. Lopulta elämässä kuitenkin on tärkeintä terveys niin fyysisesti kuin henkisestikin, sekä hyvinvointia tukevat ihmissuhteet. Riittävän vakaa taloudellinen tilanne näyttelee tärkeää osaa näiden toteutumisessa. Entä oma tavoitteesi, onko se varmasti jo olemassa? Onhan se myös selkeä ja mitattavissa?

Suomen Yrittäjäopiston koulutushankkeessa etsitään tasapainoa talouden, yrittäjän hyvinvoinnin ja perheen kesken. Aluksi määritellään tavoite ja koulutuksen edetessä hankitaan osaamista ja työkaluja siihen pääsemiseksi. Koulutus sopii kaikille viljelijöille, mutta erityisesti muutoksen tarpeessa oleville. Kiinnostuitko? Tervetuloa mukaan!

Lisätietoa koulutushankkeesta: Maatalousyrityksen liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma – Suomen Yrittäjäopisto (syo.fi)

Marja Alastalo

Tarvitsetko muutosta?

Yhä useammin viljelijät pohtivat työnsä mielekkyyttä, kannattavuutta ja omaa elämää muutenkin. Onko tämä nyt sitä mitä haluan tehdä vielä toisetkin 20 vuotta? Töitä saattaa olla liikaa tai liian vähän. Tämä tarkastelu on tärkeää ja on pelkästään positiivista, että sitä tehdään. Kaikilla ihmisillä on oikeus elää oman näköistä elämää, myös viljelijöillä. Vaihtoehtoja muutokselle on monia; kouluttautuminen, palkkatyö tai muu yritystoiminta, tilan toiminnan kehittäminen tai siitä luopuminen. Jo pelkästään parempiin työskentelyolosuhteisiin panostaminen voi parantaa työn mielekkyyttä. Joskus muutosta ei edes tarvita, kun huomataan ja arvostetaan arjessa jo olevia hyviä asioita, sekin voi riittää.

Kun viljelijä punnitsee eri vaihtoehtoja, on vertaistuki tärkeää. Eri tilanteessa olevat viljelijät tuovat pohdintaan uutta näkökulmaa ja erilaisia kokemuksia. Maatalous alana muuttuu nopealla tahdilla ja on hienoa nähdä viljelijöitä, jotka ovat mukana aktiivisesti etsimässä omien arvojensa ja tavoitteidensa mukaisia ratkaisuja. Joskus ratkaisut saattavat olla myös vaikeita ja etenkin silloin on hyvä muistaa ketä ne palvelevat. On löydyttävä rohkeutta tehdä itsenäisesti omaa elämää koskevat päätökset.

Maatalousyrityksen liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma- koulutushankkeessa on jo mukana joukko rohkeita maatalousyrittäjiä, joilla on hyvin erilaisia tavoitteita tilan tulevaisuuden suhteen. Koulutuksen aikana suunnitelmia mietitään talouden lisäksi myös oman ja perheen hyvinvoinnin kannalta. Vielä muutama paikka on vapaana. Tervetuloa mukaan pohtimaan mikä muutos voisi sinun kohdallasi olla. Tutustu koulutushankkeeseen

Marja Alastalo

Järki ja tunteet

Maatalousyrityksen liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma koulutushanke käynnistyy syksyn ensimmäisellä webinaarilla, jossa syvennytään kasvustrategioihin, laajentamiseen ja investointeihin. Mutta miten järki ja tunteet liittyvät näihin aiheisiin? 

Päätöksenteossa järki ja tunteet kietoutuvat väistämättä toisiinsa. Kun haaveissa siintää unelma uudesta robottinavetasta tai tienoon suurimmasta maatilasta, on tärkeää pitää järki mukana päätöksenteossa. Laajentamispäätöksiä ei tule tehdä vertaamalla itseään naapuriin tai somessa uusia ostoksiaan esittelevään viljelijään, vaan omista lähtökohdista käsin. On tärkeää ottaa huomioon muutkin tavoitteet kuin taloudellinen menestys – oma ja perheen hyvinvointi, kestävä liiketoiminta ja työn mielekkyys ovat keskeisiä tekijöitä. 


Järkeä edustaa päätösten tekeminen, joka perustuu luotettaviin, mitattuihin oman tilan toteutuneisiin lukuihin. Tämä on tärkeää erityisesti siitä syystä, että tilojen väliset erot talouden hallinnassa ratkaistaan usein juuri investointivaiheessa.  Maatilan investoinnit on pystyttävä perustelemaan talouden kannalta, siinä ei tunne riitä.


Vaikka tunnepuoli usein ohjaa meitä, ei se väärin ole. Unelmistakin kannattaa pitää kiinni. Jos laskelmat näyttävät suotuisilta, ei muuta kuin toimeen! Tämä koskee myös henkilökohtaisia haaveita, kuten unelmien auton tai muun ei niin järkevän kohteen hankintaa. Kun tilan toiminta on hyvin suunniteltua, kovalla työllä ja omistautumisella unelmat voivat toteutua. Nämä ostokset ovat kuitenkin henkilökohtaisia eivätkä suoraan liity maatilan yritystoimintaan. On tärkeää pitää tunteet ja yritystoiminta erillään. 


Näin järki ja tunteet kulkevat rinnakkain, kun maatilayrittäjä navigoi liiketoiminnan kasvun ja investointien maailmassa. Molemmat ovat tarpeen, jotta päätökset ovat järkeviä, mutta myös motivoivia. 

Marja Alastalo

Hankkeen kuulumiset

Maatalousyritysten liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma esittäytyy MaatalousKonemessuilla Pasilassa 17.–19. lokakuuta 2024. Olemme mukana innovaatiotorilla, jossa kerromme koulutuksen taustoista sekä esittelemme kehitteillä olevan uuden koulutusohjelman. ”Tilan tehokas talous” on talous- ja johtamiskoulutus, joka on suunnattu osaaville viljelijöille. Koulutusta kehitetään hankkeesta saadun kokemuksen ja tiedon pohjalta, ja se alkaa tammikuussa 2025. Ilmoittautuminen avataan pian.

Yrittäjän oma hyvinvointi on koulutushankkeen keskeinen teema, jota ei voi liikaa korostaa. Hyvinvoinnin tärkeänä osana on verkostoituminen ja yhteydenpito kollegoihin. Messut tarjoavatkin erinomaisen mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja vahvistaa vanhoja kontakteja. Messuille osallistuu suuri osa viljelijöistä, joten suosittelemme hyödyntämään tilaisuuden niin verkostoitumiseen kuin uusien tuttavuuksien solmimiseen.

Tervetuloa osastollemme keskustelemaan aiheesta ja tutustumaan toimintaamme. Voit tulla tapaamaan meitä paikan päälle – ainakin minä olen siellä.

Marja Alastalo

Lokakuussa järjestetyillä Maatalouskonemessuilla Helsingissä esiteltiin Maatalousyrityksen liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma – hanketta. Pasilan messukeskuksessa, Innovaatiotorilla, esillä ollut ohjelma sai kiinnostuneen vastaanoton sekä tutuilta että uusia kasvoilta. Messujen ennätyksellinen 18 768 kävijän yleisö näkyi myös osastollamme, ja tunnelma oli aktiivinen ja innostunut.

Kasvuohjelma, joka keskittyy yhdistämään maatalousyritysten taloudellisen menestyksen ja hyvinvoinnin kehittämisen, herätti monipuolista keskustelua messuvieraiden keskuudessa. Moni osallistuja oli erityisen kiinnostunut siitä, miten koulutusohjelma voisi auttaa yrittäjiä selviytymään haastavista ajoista ja tukemaan sekä liiketoiminnan että hyvinvoinnin kehittymistä samanaikaisesti. Tämä kaksitahoinen lähestymistapa sai kiitosta ja kannustusta – erityisesti nyt, kun maatalousyrittäjät kohtaavat monenlaisia haasteita arjessaan.
On selvää, että tällaiselle kokonaisvaltaiselle kasvuohjelmalle on tarvetta nyt ja tulevaisuudessa.

Mielenkiintoa herätti myös ohjelmasta kiinnostunut Innovaatiotorin yhteistyökumppani, tubettaja Metsäman, joka kuvasi aiheesta videon kanavalleen messujen aikana. Hänen näkemyksensä ja seuraajiensa kiinnostus voivat osaltaan tukea ohjelman näkyvyyttä ja tiedotusta.

Kaiken kaikkiaan messut toivat meille arvokkaita kohtaamisia ja vahvistivat entisestään sitä, kuinka tarpeellinen ja ajankohtainen koulutusohjelma on. Saamamme palautteen perusteella voimme ennustaa, että tämänkaltaiset koulutusteemat pysyvät kysyttyinä jatkossakin.

Marja Alastalo

Hankkeen yhteyshenkilöt

3 jäsentä