Hanke Kehittämishanke - 277716 Pellolta pöytään näkyväksi ProAgria Etelä-Savo ry - 30.06.2026 Käynnissä Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeessa kytketään itäisen Suomen kestävä ruoantuotantotapa European Region of Gastronomy Saimaan yritys- ja tapahtumaketjuun ja osaksi ruokamatkailua. Itäisen Suomen maakunnilla Etelä-Savolla, Etelä-Karjalalla, Kymenlaaksolla ja Pohjois-Karjalalla on osana European Region of Gastronomy Saimaa -statusta 2024 ainutlaatuinen mahdollisuus erottua ruokamatkailualueena muusta eurooppalaisesta ja suomalaisesta tarjonnasta tekemällä ruoantuotantomme ja ruokajärjestelmämme vastuullisuus ja kestävyys näkyväksi sekä edelleen kehittää tätä ruoantuotannon tapaa. Saimaan alueen ruoka-alueidentiteetti vahvistuu ja pellolta pöytään -ruokaketjun yritykset ja muut toimijat verkostoitutuvat yli maakuntarajojen Taste Saimaa -brändin alla. Alueen maatiloille ja elintarvike- ja matkailualan yrityksille syntyy uutta liiketoimintaa esim. ruokamatkailuketjun osana ja maaseutuyritysten kilpailukyky ja kannattavuus parantuu. Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeen toteutus on jaettu kolmeen työpakettiin: TP 1. Pellolta - Kestävä, uudistava alkutuotanto TP 2. Pöytään - Ympäristövastuullinen ruoantuotanto, ruokamatkailu, maisema, kulttuuriympäristö TP 3. Näkyväksi - Pellolta pöytään -ruokaketjun toimintatavan näkyväksi tekeminen monikanavaisesti viestien ja ruokatapahtumin Kohderyhmä: Maatilat ja maaseudun elintarvike-, matkailu- ja ravintola-alan yritykset, koko ruokaketju pellolta pöytään. Kohdealue: Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Karjala Toteuttajat: Hakija – ProAgria Etelä-Savo ry/Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus MKN Tuensiirtoyhteistyökumppanit – ProAgria Etelä-Suomi ry/ Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, ProAgria Itä-Suomi ry/ Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Baltic Sea Action Group BSAG Kesto: 1.3.2024-30.6.2026 Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Euroopan maaseuturahasto 2023–2027 Hankenumero 277716 Loppumispäivämäärä 30.06.2026 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Maaseututyyppi Sisempi kaupunkialue Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide Nuorten viljelijöiden ja yritystoiminnan yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tyyppi Yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tarkenne Tiedonhankintahanke Hankeluonne Alueiden välinen Kohdealue SO7 Asiasanat Avomaaviljely Elintarvikkeet Hiilineutraalisuus, hiilinielu ja hiilensidonta Hyvinvointi Laatu- ja muut vastuullisuusjärjestelmät Lihan tuotanto Liiketoimintaosaaminen Lähiruoka Maidontuotanto Markkinointi, markkinaosaaminen Monimuotoisuus Naiset Nuoret Nuoret viljelijät Palvelut Puutarhatuotanto Ravinteiden kierrätys Sosiaalinen pääoma Tuotekehitys Turvallisuus Vapaa-ajan asukkaat Varautuminen, omavaraisuus Vertaisoppiminen Vähemmistöt Yhteisöllisyys, yhteisö, osallisuus Ympäristötietoisuus Yrittäjyyden edistäminen Ajankohtaista hankkeesta 29.1.2025 Hankkeessa tuotettua materiaalia UUTISKIRJEET 1-2025 30.1 2-2025 28.2. 3-2025 31.3. 4-2025 28.4. 5-2025 23.5. TAPAHTUMINEN ESITYKSET Eväitä ruokamatkailun kehittämiseen -tilaisuus, Ruokolahti 14.2.2025 Pellolta pöytään Tuula Repo, ProAgria Etelä-Suomi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tervehdys Leena Hyrylä Maakuntaliiton näkymät Heli Gynther Matkailun mahdollisuudet Katja Vehviläinen, goSaimaa Alueen vetovoimaisuus ruokamatkailukohteena Jani Halme Matkailun monet mahdollisuudet maatiloille -webinaarisarja 6.2.-13.3.2025 Vapaaehtoismatkailu-webinaari 20.2.2025 Vapaaehtoismatkailu_ProAgria_esitys 20.2.2025 (pdf) Koulutusmatkailu ja maatilavierailut ammattilaisille -webinaari 13.2.2025 Koulutusmatkailu ja maatilavierailut ammattilaisille_ProAgria_esitys 13.2.2025 (pdf) Yleistä maatilamatkailusta -webinaari 6.2.2025 Yleistä maatilamatkailusta_ProAgria_esitys 6.2.2025 (pdf) Tuhannen Tarinan Talo_yritysesittely 6.2.2025 (pdf) Uudistava viljely – ratkaisuja tilojen haasteisiin -webinaari 22.11.2024 Linkki webinaariin Ruoantuotannon maisema Itä-Suomessa vuonna 2050 28.9.2024 Maaseutuparlamentissa Nurmeksessa vuonna 2024 mietittiin työpajassa, millaisessa maisemassa ruokaa tuotetaan Itä-Suomessa vuonna 2050. Linkki työpajan materiaaliin. VIDEOT Etelä-Karjalaista ruokaa ja ruokakulttuuria esille 9.9.2024 Keittiömestarit Anu Narinen ja Ulla Liukkonen valmistavat ruokaa avotulella paikallisten yrittäjien ja tuottajien tuotteista. Linkki videoon Blogit Blogi Menestyvän ruoka-alan rakentamista 18.6.2024 Kaakkois-Suomessa on ruoka-alan kehittämistä tehty kolmisenkymmentä vuotta, ja se on näkynyt monina erilaisina kehittämishankkeina sekä yritysrahoituksena. Kirjoittaja: Leena Hyrylä, asiantuntija Tapahtumat Tapahtuma 9.9. - 10.9.2025 Pellolta pöytään tutuksi – Kiehtovia tarinoita ja ruokaketjun edelläkävijöitä -opintomatka Tapahtuman järjestää: Maa- ja kotitalousnaiset Etelä-Savo, Maa- ja kotitalousnaiset Etelä-Suomi, Maa- ja kotitalousnaiset Itä-Suomi, ProAgria Etelä-Savo, ProAgria Etelä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi Tapahtuma 9.7.2025 klo10:00 - 16:00 Pellolta pöytään – tapahtuma Mikkelin Karilassa Tapahtuman järjestää: Luonnonvarakeskus, Maa- ja kotitalousnaiset Etelä-Savo, ProAgria Etelä-Savo Tapahtuma 14.6.2025 klo10:00 - 15:00 Luonnonlaidunpäivä Saarilan tilalla Tapahtuman järjestää: Maa- ja kotitalousnaiset Itä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi Tapahtuma 14.6.2025 klo11:00 - 15:00 Luonnonlaidunpäivä Kyminlinnassa Tapahtuman järjestää: Maa- ja kotitalousnaiset Etelä-Suomi, ProAgria Etelä-Suomi Tapahtuma 7.6. - 8.6.2025 Pellolta pöytään näkyväksi -hanke Pielisen Messuilla Lieksassa Tapahtuman järjestää: Maa- ja kotitalousnaiset Itä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi Tapahtuma 23.5.2025 klo10:00 - 18:00 Pellolta pöytään näkyväksi paikallisten tuottajien kauppatapahtuma Tapahtuman järjestää: Maa- ja kotitalousnaiset Itä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi Live-tapahtuma 25.4.2025 klo10:00 - 15:00 Koivikon kartanon avoimet ovet 25.4.2025 Tapahtuman järjestää: ProAgria Itä-Suomi Live-tapahtuma 23.4.2025 klo9:00 - 15:00 Kestävä liiketoiminta näkyväksi -vastuullisuustyöpaja Tapahtuman järjestää: ProAgria Etelä-Savo, ProAgria Etelä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi Webinaari 3.4.2025 klo14:00 - 15:00 Karelia à la carte -merkki käyttöön ja hyödyksi -info Tapahtuman järjestää: ProAgria Etelä-Savo, ProAgria Etelä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi Webinaari 24.3.2025 klo14:00 - 15:00 D.O. Saimaa -merkki käyttöön ja hyödyksi -info Tapahtuman järjestää: ProAgria Etelä-Savo, ProAgria Etelä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi Live-tapahtuma 18.3.2025 klo18:15 - 20:45 Maaseudun matkailukehittäjien ilta Tapahtuman järjestää: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Lomalaidun ry, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, ProAgria Etelä-Savo, SAMK Matkailun kehittämiskeskus Webinaari 13.3.2025 klo13:00 - 14:00 Matkailun monet mahdollisuudet maatiloilla – webinaarisarja 6.2. alkaen Tapahtuman järjestää: ProAgria Etelä-Savo, ProAgria Etelä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi Live-tapahtuma 12.3.2025 klo8:30 - 16:00 LAATU- JA VASTUULLISUUSTYÖPAJA -Kestävä liiketoiminta näkyväksi! Tapahtuman järjestää: Maa- ja kotitalousnaiset Itä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi Live-tapahtuma 20.2.2025 klo14:00 - 16:00 Mikä ihmeen D.O. Saimaa? – tilaisuus on peruttu Live-tapahtuma 14.2.2025 klo12:00 - 15:00 Eväitä ruokamatkailun kehittämiseen Hankkeen yhteyshenkilöt 4 jäsentä Arja Leppänen Hanketoimija Sanna Lento-Kemppi Anna Rinteinen Neuvoja / Konsultti, Virkahenkilö / Toimihenkilö, Kehittäjä Maa- ja kotitalousnaiset Itä-Suomi Jenni Kunnaala Hanketoimija ProAgria Etelä-Suomi ry Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Etelä-Savon ELY-keskus Toteutuskunta MIKKELI Kokonaisrahoitus 464 326,40 € Yksityinen rahoitus 92 865,28 € Julkinen rahoitus 371 461,12 € EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 361 461,12 € Julkisen rahoituksen jakautuminen: EU: 159 728,28 € Valtio: 201 732,84 € Kunnan suora rahoitus hankkeeseen: 0,00 € Kuntaraha Leader-ryhmältä: 0,00 € Muu julkinen tuki: 10 000,00 € Julkisen rahoituksen osuus: 80,00 % EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 77,85 % Hankkeen yhteyshenkilö Arja Leppänen Hanketoimija Sanna Lento-Kemppi Anna Rinteinen Neuvoja / Konsultti, Virkahenkilö / Toimihenkilö, Kehittäjä Jenni Kunnaala Hanketoimija Hankkeesta muualla Hankkeen kotisivu Jaa: