Julkinen hankekuvaus
Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeessa kytketään itäisen Suomen kestävä ruoantuotantotapa European Region of Gastronomy Saimaan yritys- ja tapahtumaketjuun ja osaksi ruokamatkailua. Itäisen Suomen maakunnilla Etelä-Savolla, Etelä-Karjalalla, Kymenlaaksolla ja Pohjois-Karjalalla on osana European Region of Gastronomy Saimaa -statusta 2024 ainutlaatuinen mahdollisuus erottua ruokamatkailualueena muusta eurooppalaisesta ja suomalaisesta tarjonnasta tekemällä ruoantuotantomme ja ruokajärjestelmämme vastuullisuus ja kestävyys näkyväksi sekä edelleen kehittää tätä ruoantuotannon tapaa. Saimaan alueen ruoka-alueidentiteetti vahvistuu ja pellolta pöytään -ruokaketjun yritykset ja muut toimijat verkostoitutuvat yli maakuntarajojen Taste Saimaa -brändin alla. Alueen maatiloille ja elintarvike- ja matkailualan yrityksille syntyy uutta liiketoimintaa esim. ruokamatkailuketjun osana ja maaseutuyritysten kilpailukyky ja kannattavuus parantuu. Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeen toteutus on jaettu kolmeen työpakettiin: TP 1. Pellolta - Kestävä, uudistava alkutuotanto TP 2. Pöytään - Ympäristövastuullinen ruoantuotanto, ruokamatkailu, maisema, kulttuuriympäristö TP 3. Näkyväksi - Pellolta pöytään -ruokaketjun toimintatavan näkyväksi tekeminen monikanavaisesti viestien ja ruokatapahtumin Kohderyhmä: Maatilat ja maaseudun elintarvike-, matkailu- ja ravintola-alan yritykset, koko ruokaketju pellolta pöytään. Kohdealue: Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Karjala Toteuttajat: Hakija – ProAgria Etelä-Savo ry/Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus MKN Tuensiirtoyhteistyökumppanit – ProAgria Etelä-Suomi ry/ Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, ProAgria Itä-Suomi ry/ Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Baltic Sea Action Group BSAG Kesto: 1.3.2024-30.6.2026
Lisätiedot
Ohjelma/Rahasto
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Hankenumero
277716
Loppumispäivämäärä
30.06.2026
Onko kyseessä Leader-hanke?
ei
Maaseututyyppi
Sisempi kaupunkialue
Toimenpide
Kehittämishanke
Alatoimenpide
Nuorten viljelijöiden ja yritystoiminnan yhteistyöhankkeet
Toimenpiteen tyyppi
Yhteistyöhankkeet
Toimenpiteen tarkenne
Tiedonhankintahanke
Hankeluonne
Alueiden välinen
Kohdealue
SO7
Asiasanat
Ajankohtaista hankkeesta
Tapahtumien esitykset
Eväitä ruokamatkailun kehittämiseen -tilaisuus, Ruokolahti 14.2.2025
Pellolta pöytään Tuula Repo, ProAgria Etelä-Suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tervehdys Leena Hyrylä
Maakuntaliiton näkymät Heli Gynther
Matkailun mahdollisuudet Katja Vehviläinen, goSaimaa
Alueen vetovoimaisuus ruokamatkailukohteena Jani Halme
Matkailun monet mahdollisuudet maatiloille -webinaarisarja 6.2.-13.3.2025
Vapaaehtoismatkailu-webinaari 20.2.2025
Vapaaehtoismatkailu_ProAgria_esitys 20.2.2025 (pdf)
Koulutusmatkailu ja maatilavierailut ammattilaisille -webinaari 13.2.2025
Koulutusmatkailu ja maatilavierailut ammattilaisille_ProAgria_esitys 13.2.2025 (pdf)
Yleistä maatilamatkailusta -webinaari 6.2.2025
Yleistä maatilamatkailusta_ProAgria_esitys 6.2.2025 (pdf)
Tuhannen Tarinan Talo_yritysesittely 6.2.2025 (pdf)
Uudistava viljely – ratkaisuja tilojen haasteisiin -webinaari 22.11.2024
Linkki webinaariin
Ruoantuotannon maisema Itä-Suomessa vuonna 2050 28.9.2024
Maaseutuparlamentissa Nurmeksessa vuonna 2024 mietittiin työpajassa, millaisessa maisemassa ruokaa tuotetaan Itä-Suomessa vuonna 2050. Linkki työpajan materiaaliin.
Videot
Etelä-Karjalaista ruokaa ja ruokakulttuuria esille 9.9.2024
Keittiömestarit Anu Narinen ja Ulla Liukkonen valmistavat ruokaa avotulella paikallisten yrittäjien ja tuottajien tuotteista. Linkki videoon
Makuja Saimaalla -kilpailu julkistettiin Ruokolahdella Eväitä ruokamatkailun kehittämiseen -tilaisuudessa 14.2.2025.
- Kilpailun ideana on tuoda esille uusia näkökulmia, innovatiivista ja sydämellä tehtyjä tuotteita, joista tulemme ammentamaan aivan loistavan menun, sanoo Karjalan Keittiömestareiden puheenjohtaja Ulla Liukkonen.
Kilpailussa painotetaan lähialueen raaka-aineita. Finaali järjestetään syyskuun alussa, jolloin satokauden raaka-aineet ovat parhaimmillaan.
- Kilpailu on jaettu neljään osaan alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka sekä eräruokakategoria. Kaikissa on oltava mukana alueellistettu raaka-aine, Ulla huomauttaa. Kilpailuun voi osallistua 1–2 hengen tiimi.
- Eräruokakategorialla huomioidaan lähestyvä kesä ja nousussa oleva luontomatkailutrendi. Kukkaan puhjennut luonto inspiroi kokkailemaan erätulilla, kauniissa Suomen luonnossa, sanoo Ulla. Järvet ja metsät tarjoavat aromikkaita antimia.
Kilpailun aikataulu
Kilpailu käynnistyy ennakkotehtävällä, johon reseptit toimitetaan toukokuun alkuun mennessä. Semifinaali pidetään kesäkuussa ja kilpailu huipentuu finaaliin syyskuun alussa. Kilpailulle luodaan tiedotusta varten oma alasivu goSaimaa-sivustolle https://gosaimaa.com/makuja-saimaalla-kilpailu/
Kilpailu järjestetään yhteistyössä Karjalan Keittiömestarit ry:n sekä ProAgria Etelä-Savon, ProAgria Etelä-Suomen ja ProAgria Itä-Suomen Pellolta pöytään näkyväksi, maakunnallisen matkailun kehittämisyhtiön goSaimaan Lake Saimaa 2.0 sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin ja Lomalaitumen osatoteuttama BASCIL -hankkeiden kanssa. Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeessa tuetaan koko Etelä-Saimaan ruokaketjun verkostoitumista, uusia ruokainnovaatioita, tapahtumia, vetovoimaa ja saavutettavuutta.
Lisätietoa antavat:
Karjalan Keittiömestarit ry
Puheenjohtaja Ulla Liukkonen p. 050 352 9006, ulla.liukkonen@ullaliukkonen.fi
Päätuomari Tapio Laine p. 0400 253813, otlaine1@gmail.com
KILPAILUOHJEET
Makuja Saimaalla – toimita ennakkotehtävä 4.5.2025 mennessä osoitteeseen jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi
Eräruokakilpailu – toimita reseptit 27.4.2025 mennessä osoitteeseen jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili