Hanke
Kehittämishanke - 277716

Pellolta pöytään näkyväksi

ProAgria Etelä-Savo ry

- 30.06.2026

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeessa kytketään itäisen Suomen kestävä ruoantuotantotapa European Region of Gastronomy Saimaan yritys- ja tapahtumaketjuun ja osaksi ruokamatkailua. Itäisen Suomen maakunnilla Etelä-Savolla, Etelä-Karjalalla, Kymenlaaksolla ja Pohjois-Karjalalla on osana European Region of Gastronomy Saimaa -statusta 2024 ainutlaatuinen mahdollisuus erottua ruokamatkailualueena muusta eurooppalaisesta ja suomalaisesta tarjonnasta tekemällä ruoantuotantomme ja ruokajärjestelmämme vastuullisuus ja kestävyys näkyväksi sekä edelleen kehittää tätä ruoantuotannon tapaa. Saimaan alueen ruoka-alueidentiteetti vahvistuu ja pellolta pöytään -ruokaketjun yritykset ja muut toimijat verkostoitutuvat yli maakuntarajojen Taste Saimaa -brändin alla. Alueen maatiloille ja elintarvike- ja matkailualan yrityksille syntyy uutta liiketoimintaa esim. ruokamatkailuketjun osana ja maaseutuyritysten kilpailukyky ja kannattavuus parantuu. Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeen toteutus on jaettu kolmeen työpakettiin: TP 1. Pellolta - Kestävä, uudistava alkutuotanto TP 2. Pöytään - Ympäristövastuullinen ruoantuotanto, ruokamatkailu, maisema, kulttuuriympäristö TP 3. Näkyväksi - Pellolta pöytään -ruokaketjun toimintatavan näkyväksi tekeminen monikanavaisesti viestien ja ruokatapahtumin Kohderyhmä: Maatilat ja maaseudun elintarvike-, matkailu- ja ravintola-alan yritykset, koko ruokaketju pellolta pöytään. Kohdealue: Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Karjala Toteuttajat: Hakija – ProAgria Etelä-Savo ry/Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus MKN Tuensiirtoyhteistyökumppanit – ProAgria Etelä-Suomi ry/ Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, ProAgria Itä-Suomi ry/ Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Baltic Sea Action Group BSAG Kesto: 1.3.2024-30.6.2026

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

277716

Loppumispäivämäärä

30.06.2026

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Maaseututyyppi

Sisempi kaupunkialue

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

Nuorten viljelijöiden ja yritystoiminnan yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Tiedonhankintahanke

Hankeluonne

Alueiden välinen

Kohdealue

SO7

Ajankohtaista hankkeesta

UUTISKIRJEET

1-2025 30.1

2-2025 28.2.

3-2025 31.3.

4-2025 28.4.

5-2025 23.5.

6-2025 24.6.

7-2025 21.8.

8-2025 30.9.

9-2025 23.10.

TAPAHTUMINEN ESITYKSET

Eväitä ruokamatkailun kehittämiseen -tilaisuus, Ruokolahti 14.2.2025

Pellolta pöytään Tuula Repo, ProAgria Etelä-Suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tervehdys Leena Hyrylä

Maakuntaliiton näkymät Heli Gynther

Matkailun mahdollisuudet Katja Vehviläinen, goSaimaa

Alueen vetovoimaisuus ruokamatkailukohteena Jani Halme

Matkailun monet mahdollisuudet maatiloille -webinaarisarja 6.2.-13.3.2025

Vapaaehtoismatkailu-webinaari 20.2.2025

Vapaaehtoismatkailu_ProAgria_esitys 20.2.2025 (pdf)

Koulutusmatkailu ja maatilavierailut ammattilaisille -webinaari 13.2.2025

Koulutusmatkailu ja maatilavierailut ammattilaisille_ProAgria_esitys 13.2.2025 (pdf)

Yleistä maatilamatkailusta -webinaari 6.2.2025

Yleistä maatilamatkailusta_ProAgria_esitys 6.2.2025 (pdf)

Tuhannen Tarinan Talo_yritysesittely 6.2.2025 (pdf)

Uudistava viljely – ratkaisuja tilojen haasteisiin -webinaari 22.11.2024
Linkki webinaariin

Ruoantuotannon maisema Itä-Suomessa vuonna 2050 28.9.2024
Maaseutuparlamentissa Nurmeksessa vuonna 2024 mietittiin työpajassa, millaisessa maisemassa ruokaa tuotetaan Itä-Suomessa vuonna 2050. Linkki työpajan materiaaliin.

VIDEOT

Etelä-Karjalaista ruokaa ja ruokakulttuuria esille 9.9.2024
Keittiömestarit Anu Narinen ja Ulla Liukkonen valmistavat ruokaa avotulella paikallisten yrittäjien ja tuottajien tuotteista. Linkki videoon

29.9.2025 

Saimaalla kuvattu lyhytelokuva ”From Field to Table” on voittanut Feeding the Planet -kategorian IGCAT:n (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) Food Film Menu 2025 -kilpailussa! Eteläkarjalaista ruokaa ja ruokakulttuuria esittelevä video valittiin kilpailun finaaliin ja Yleisön suosikki -äänestykseen. Videota tähdittävät eteläkarjalaiset keittiömestarit Anu Narinen ja Ulla Liukkonen. Videolla he valmistavat avotulen äärellä ruokaa paikallisten yrittäjien ja tuottajien tuotteista.

Video on tehty EU-osarahoitteisen Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeen rahoituksella. Videon on kuvannut Tommi Vilkko / Breezy.

IGCAT on voittoa tavoittelematon järjestö, joka edistää paikallista ruokaa, kulttuuria, taiteita ja kestävää matkailua. Food Film Menu on IGCAT:n organisoima kansainvälinen kilpailu, joka juhlistaa lyhytelokuvien kautta paikallisten ruokaperinteiden ainutlaatuisuutta.

Keväinen Pellolta pöytään ateria ruoantuotannon maisemassa 16.5.2025
Keittiömestari Anu Narinen Step-koulutus Ruokolahdelta ja Ulla Liukkonen, keittiömestari sekä Etelä-Karjalan ruokalähettiläs valmistavat herkullisen menukokonaisuuden eteläkarjalaisten tuottajien ja elintarvikkeiden valmistajien tuotteista. Linkki videoon.

Blogit

Tapahtumat

Hankkeen yhteyshenkilöt

4 jäsentä