Julkinen hankekuvaus
Biotalous on voimakkaan kehityksen alla Euroopan Unionissa (EU). Biotaloudella tarkoitetaan taloutta, joka käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen. Myös elintarviketeollisuus kuuluu biotalouden piiriin. Tällä hetkellä erityisesti luonnon omista raaka-aineista valmistetut tuotteet ovat kysyttyjä, mikä voi vahvistaa suomalaista elintarviketeollisuutta ja metsäbiotalouden monikäyttösektoria. Suomessa suurin biomassavara on metsät, joiden mahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa ei ole vielä täysin tunnistettu. Tässä esiselvityshankkeessa halutaan edistää metsävarojen käyttöä elintarviketeollisuuden raaka-aineena. Hankkeen aikana kartoitetaan alan mahdollisuudet ja syvennetään yhteistyötä unkarilaisten ja baltialaisten toimijoiden kanssa ja selvitetään talvilevossa olleiden männyn ja kuusen neulasten sekä marjojen ja sienten sisältämiä arvokomponentteja elintarviketeollisuuden näkökulmasta. Käsittelytekniikkana yritetään soveltaa mm. ruoka-aineiden matalalämpöteknologiaa. Esiselvitys kestää 11 kuukautta vuoden 2018 toukokuusta vuoden 2019 maaliskuun loppuun Kuudestaan Leader-alueella. SeAMK Ruoka-yksikön hanketta tehdään yhteistyössä biotaloussektorin kansallisten toimijoiden, unkarilaisen Bükk-Térségi Leader-ryhmän (BTLA) alueen, Viron Tarton seudun ja Joegevamaan elintarviketoimijoiden sekä Latvian maatalousyliopiston kanssa.
Lisätiedot
Ohjelma/Rahasto
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020
Hankenumero
49108
Aloituspäivämäärä
30.04.2018
Loppumispäivämäärä
13.01.2020
Onko kyseessä Leader-hanke?
kyllä
Toimenpide
Kehittämishanke
Alatoimenpide
7.1 Selvitykset ja suunnitelmat
Toimenpiteen tyyppi
Maaseudun palvelujen ja kylien kehittäminen
Toimenpiteen tarkenne
Selvitykset ja suunnitelmat
Hankeluonne
Paikallinen/Alueellinen
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili