Hanke Kehittämishanke - 29721 Säädökset tutuiksi – Laadun ja turvallisuuden kehittäminen elintarvikeketjussa (LaaTu) Lapin ammattikorkeakoulu Oy 01.09.2016 - 13.03.2019 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Elintarvikelainsäädännössä pienten yritysten toimintaa on pyritty helpottamaan tietyin joustoin, jotka koskevat esimerkiksi vähäisen riskin sisältävien omien tuotteiden jatkojalostusta tai suoramyyntiä harjoittavia maatiloja. Yrityksillä on kuitenkin haasteita lainsäädännön tulkinnassa, sillä yksityiskohtaisiinkaan kysymyksiin ei välttämättä ole olemassa yhtä yksiselitteistä vastausta. Lapin ammattikorkeakoulun LaaTu-koulutushankkeen päätavoitteena on parantaa elintarvikeketjussa toimivien lappilaisten yritysten säädösvaatimusten hallintaa ja sitä kautta vahvistaa toimijoiden laatu-, turvallisuus- sekä kannattavuusosaamista. Lainsäädäntöosaamista kasvattamalla myös kannustetaan uusia toimijoita elintarvikejalostuksen aloittamiseen. Koulutus suunnataan lappilaisille alkutuotantotiloille ja maataloustuotteiden jalostuksen tai kaupan alalla jo toimiville pk-yrityksille. Elintarvikelainsäädännön perusasioiden hallinta antaa mahdollisuuksia esimerkiksi pienimuotoisen tilatuotannon toteutukseen. Elintarvikehygienia ja siihen liittyvät lainsäädännön vaatimukset ovat eräs merkittävimmistä osaamisalueista laadukkaiden, turvallisten, ympäristön huomioivien ja kannattavien elintarvikkeiden valmistuksessa. Keskeistä koulutussisältöä LaaTu-hankkeessa ovatkin lainsäädännön vaikutukset yritysten päivittäiseen toimintaan, riskiperusteisen omavalvonnan merkitys sekä lainsäädännön muutosten seuraaminen. Osaamisen lisääntyminen parantaa yritysten kilpailukykyä ja kannattavuutta. Elintarvikelainsäädäntökoulutuksen ohjenuorana on hankkeessa yrittäjälähtöisyys: koulutuksen tulee olla käytännönläheistä, ymmärrettävää ja joustavaa. Koulutukseen sisällytetään runsaasti käytännön harjoituksia, esimerkkejä hyvistä toimintatavoista sekä muutamia opintomatkoja. Koulutuksesta kiinnostuneiden yritysten tarpeiden perusteella LaaTu-hankkeessa voidaan räätälöidä koulutusosioita esimerkiksi erilaisia raaka-aineita (maito, liha, sienet, marjat jne.) jatkojalostavia yrityksiä ajatellen. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 29721 Aloituspäivämäärä 01.09.2016 Loppumispäivämäärä 13.03.2019 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 1.1 Ammatillinen koulutus ja tietojen hankkiminen Toimenpiteen tyyppi Koulutus ja tiedonvälitys Toimenpiteen tarkenne Koulutus, joka kohdistuu maatalouden alkutuotannon tai maataloustuotteiden jalostuksen tai kaupan pitämisen alalla toimiville pk-yrityksille (90 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Elintarvikejalostus Hygienia Laatu- ja muut vastuullisuusjärjestelmät Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Lapin ELY-keskus Toteutuskunta ROVANIEMI Julkisen rahoituksen osuus: 90,00 % Jaa: