Hanke Kehittämishanke - 277967 Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa, Framtidens Matkedjor i Egentliga Finland (TuRVa) Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sr - 30.09.2026 Käynnissä Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Ruokasektorin toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti. Elintarvikkeita jalostavia yrityksiä oli Varsinais-Suomessa vuonna 2023 vain 233 kpl kun vuonna 2020 oli 321 kpl. Ruokasektorin yritysten kehittäminen perustuu lähitulevaisuudessa uusiutumiseen ja muutosvalmiuden lisäämiseen, innovaatiokyvyn edistämiseen, kumppanuuksien luomiseen sekä niiden laajamittaisempaan hyödyntämiseen, unohtamatta digitaalisuuden ja tekoälyn tuomia mahdollisuuksia. Kestävän ruokasektorin yritystoiminnan tukeminen ja tiedon tuottaminen sekä yritysten osaamisen lisääminen näistä teemoista on elintärkeää koko alan tulevaisuudelle. Tulevaisuuden Kehitystarpeet varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa- hankkeessa tehtyjen yrityshaastatteluiden avulla on saatu tärkeää tietoa ruokasektorin yritysten kehittämistarpeista ja -toiveista. Tärkeimpänä kehittämistarpeena elintarvikealan yritykset näkevät myynnin ja markkinoinnin kehittämisen sekä osaavan työvoiman saatavuusongelmat. Alan houkuttelevuuden lisääminen ja oppilaitosyhteistyön tiivistäminen on keskeistä tulevaisuuden osaajien saamiseksi alalle. Hankkeen pääkohderyhmä ovat varsinaissuomalaiset ruokasektorin yritykset eli Annex I-tuotteita eli maataloustuotteita jalostavat yritykset sekä Non-Annex I –tuotteita eli elintarvikkeita valmistavat yritykset maaseutualueella. Lisäksi kohderyhmänä ovat kaupalliset b2b-jakelukanavat, julkinen ruokapalvelu ja muut ammattikeittiöt ja maakunnan koulut ja oppilaitokset. Päätavoitteena on lisätä varsinaissuomalaisten ruokasektoriyritysten uusiutumis- ja sopeutumiskykyä toimintaympäristön muutoksiin, tukea kestävän ruokasektorin kehittymistä sekä varmistaa ruokasektorin yritysten kilpailukyvyn säilyminen myös tulevaisuudessa. Hankkeen toimenpiteet jaetaan viiteen työpakettiin: 1. Jalostusasteen nosto ja tuotekehitys 2. Oppilaitosyhteistyön tiivistäminen 3. Ammattikeittiöiden älykkäät ja kestävät toimitusketjut 4. Ruokamatkailu tutuksi ja tuotteeksi 5. Vastuullisuutta ja tekoälyä ruokaketjuihin Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Euroopan maaseuturahasto 2023–2027 Hankenumero 277967 Loppumispäivämäärä 30.09.2026 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Maaseututyyppi Sisempi kaupunkialue Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide Maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön kehittämisen yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tyyppi Yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tarkenne Koordinointi- ja aktivointihankkeet Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Kohdealue SO8 Asiasanat Digitalisaatio Elintarvikkeet Huoltovarmuus Ilmastonmuutos Liiketoimintaosaaminen Lähiruoka Matkailu Riskienhallinta ja varautuminen Tuotekehitys Yrittäjyyden edistäminen Ajankohtaista hankkeesta Tapahtumat Live-tapahtuma 6.3. - 7.3.2025 Ruokayrittäjän talvipäivät / Vinterdagar för livsmedelsföretagare Tapahtuman järjestää: Pyhäjärvi-instituutti Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Toteutuskunta TURKU Kokonaisrahoitus 646 974,62 € Julkinen rahoitus 646 974,62 € EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 0,00 € Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % Jaa: