Hanke
Kehittämishanke - 129165

Uudenmaan ruoka – foodhub, lähiruuan uusi reilumpi jakelukanava

Herttoniemen ruokaosuuskunta

31.03.2020 - 28.12.2021

Päättynyt

Julkinen hankekuvaus

Kuluttajat haluavat ostaa lähiruokaa ja tukea paikallisia lähi ja luomutiloja. Käytännössä se on vaikeaa. Kokoamme yhteen paikalliset ruokatuottajat ja -kuluttajat, jotta ostaminen suoraan paikallisilta tiloilta on järkevää. Asiakkaat ostavat paikallisia tuotteita monelta tilalta yhdellä kerralla digitaalisen alustan kautta. Ennakkotilaukset haetaan yhdestä älynoutopisteestä, jotka sijaitsevat lähellä asiakkaita. Avoin hinnoittelu ja läpinäkyvyys tuovat kuluttajien näkyville mikä osuus tuotteen hinnasta menee viljelijälle. Kulutustottumukset pitää ohjata satokauden mukaisiksi ja sopimusmalliin, jossa suhde mistä ruoka tulee ja kuka sen viljelee avautuvat kuluttajalle konkreettisesti. Foodhub-yhteistyö luo kestävämmän maatalousmallin, josta hyötyvät kuluttajat, viljelijät ja ympäristö. Uudenmaan ruoka on kehittänyt uuden kestävämmän paikallistalouteen perustuvan ruokakanavan kuluttajille ja viljelijöille www.ekompi.net sivuston. Foodhub -kanava pitää sisällään 5 ydinkohtaa; digitaalisen alustan, sopimukset, noutopisteet, yhteisöllisyyden ja logistiikan. Tulevaisuuden ruoka pitää olla nykyistä paikallisempaa, luonnonmukaisempaa ja kasvispainotteisempaa. Tavanomaisessa ruokaketjussa viljelijöiden asema ei ole reilu. Erilaiset satokassit ja sesonkiajattelu tuovat kuluttajille uusia makuelämyksiä ja laajentavat kasvisten käyttöä kotitalouksissa. Kannustamme asiakkaita ostamaan kestävämpää, paikallisempaa ja laadukkaampaa lihatuoteita esimerkiksi laidunkarjaa, riistaa. Projektin tavoite on muuttaa kulutustottumuksia kestävämmäksi ja vastaamaan tulevaisuuden ruualle asetettuja tavoitteita. Tavoite on myös kumppanuusmaatalous-mallin (csa, community supported agriculture) levittäminen kuluttajille sekä viljelijöille. Digitaalisuus ja malliin kehitetty oma alusta mahdollistavat projektin skaalattavuuden valtakunnalllisesti ja myös viennin ulkomaille. Projekti lisää vuorovaikutusta ja tietoisuutta suoraan kuluttajien ja tuottajien välillä ja antaa ruualle kasvot.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020

Hankenumero

129165

Aloituspäivämäärä

31.03.2020

Loppumispäivämäärä

28.12.2021

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

16.4 Elintarvikkeiden lyhyet toimitusketjut

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyö

Toimenpiteen tarkenne

Tuotteiden, palveluiden ja prosessien kehittämishanke, kokeellinen kehittäminen (tuki 60 %)

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Ajankohtaista hankkeesta

Hankkeen yhteyshenkilöt