Hanke Kehittämishanke - 129165 Uudenmaan ruoka – foodhub, lähiruuan uusi reilumpi jakelukanava Herttoniemen ruokaosuuskunta 01.04.2020 - 28.12.2021 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Kuluttajat haluavat ostaa lähiruokaa ja tukea paikallisia lähi ja luomutiloja. Käytännössä se on vaikeaa. Kokoamme yhteen paikalliset ruokatuottajat ja -kuluttajat, jotta ostaminen suoraan paikallisilta tiloilta on järkevää. Asiakkaat ostavat paikallisia tuotteita monelta tilalta yhdellä kerralla digitaalisen alustan kautta. Ennakkotilaukset haetaan yhdestä älynoutopisteestä, jotka sijaitsevat lähellä asiakkaita. Avoin hinnoittelu ja läpinäkyvyys tuovat kuluttajien näkyville mikä osuus tuotteen hinnasta menee viljelijälle. Kulutustottumukset pitää ohjata satokauden mukaisiksi ja sopimusmalliin, jossa suhde mistä ruoka tulee ja kuka sen viljelee avautuvat kuluttajalle konkreettisesti. Foodhub-yhteistyö luo kestävämmän maatalousmallin, josta hyötyvät kuluttajat, viljelijät ja ympäristö. Uudenmaan ruoka on kehittänyt uuden kestävämmän paikallistalouteen perustuvan ruokakanavan kuluttajille ja viljelijöille www.ekompi.net sivuston. Foodhub -kanava pitää sisällään 5 ydinkohtaa; digitaalisen alustan, sopimukset, noutopisteet, yhteisöllisyyden ja logistiikan. Tulevaisuuden ruoka pitää olla nykyistä paikallisempaa, luonnonmukaisempaa ja kasvispainotteisempaa. Tavanomaisessa ruokaketjussa viljelijöiden asema ei ole reilu. Erilaiset satokassit ja sesonkiajattelu tuovat kuluttajille uusia makuelämyksiä ja laajentavat kasvisten käyttöä kotitalouksissa. Kannustamme asiakkaita ostamaan kestävämpää, paikallisempaa ja laadukkaampaa lihatuoteita esimerkiksi laidunkarjaa, riistaa. Projektin tavoite on muuttaa kulutustottumuksia kestävämmäksi ja vastaamaan tulevaisuuden ruualle asetettuja tavoitteita. Tavoite on myös kumppanuusmaatalous-mallin (csa, community supported agriculture) levittäminen kuluttajille sekä viljelijöille. Digitaalisuus ja malliin kehitetty oma alusta mahdollistavat projektin skaalattavuuden valtakunnalllisesti ja myös viennin ulkomaille. Projekti lisää vuorovaikutusta ja tietoisuutta suoraan kuluttajien ja tuottajien välillä ja antaa ruualle kasvot. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 129165 Aloituspäivämäärä 01.04.2020 Loppumispäivämäärä 28.12.2021 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 16.4 Elintarvikkeiden lyhyet toimitusketjut Toimenpiteen tyyppi Yhteistyö Toimenpiteen tarkenne Tuotteiden, palveluiden ja prosessien kehittämishanke, kokeellinen kehittäminen (tuki 60 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Digitalisaatio/digitalisointi Elintarvikkeet Kestävä liiketoiminta Tuotekehitys lyhyet jakeluketjut lähiruoka turvallisuus Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Uudenmaan ELY-keskus Toteutuskunta HELSINKI Julkisen rahoituksen osuus: 60,00 % Jaa: