Maatilayrityksen tulevaisuuden näkymä

Maatilayrityksen omistajanvaihdoksen näkökulmasta tarkasteltuna maataloudella on toimialana varma tulevaisuus. Jokainen meistä tarvitsee päivittäin ravintoa ja viimeaikojen maailman myrskyt ovat vahvistaneet kotimaisen elintarviketuotannon asemaa suhteessa muissa maissa tuotettuihin elintarvikkeisiin. Näiltä osin maatilayritys on houkutteleva omistajanvaihdoksen kohde. Houkuttelevuutta tosin hieman himmentävät haasteet kannattavuuden kanssa ja toimialan sääntely. Kotimainen elintarviketuotanto mukaan lukien maatalous kuitenkin toimii, kehittyy ja investoi. Maatilayritykset ovat olennainen osa Suomen tulevaisuutta.

Maatilayrityksen omistajanvaihdoksessa tulevaisuuden näkymän tarkastelun tulee olla yksi keskeisimimpiä tekijöitä, kun jatkaja tai ostaja pohtii omistajanvaihdoksen toteuttamista ja sen ehtoja. Kauppahinnan on oltava sellaisella tasolla, että tulevien vuosien liiketoiminnan tuloksella on mahdollisuus maksaa kauppahinta ja elättää yrittäjä perheineen. Jatkajan ja ostajan on syytä tarkkaan miettiä, millaista elämää itselleen tavoittelee ja viekö omistajanvaihdoksen toteuttaminen tuota tavoitetta kohti. Millaisia millaista arkea haluamme elää, onnistumisia tavoittelemme ja millaisten ongelmien kanssa pakertaa?

Keskustelut asiantuntijoiden ja vertaisten kanssa monipuolistavat ja ammattimaistavat tulevaisuuden näkymän tarkastelua. Tulevaisuuden luotettavasti ennustaminen on tavattoman vaikeaa. Tulevaisuuden näkymän pohdintaan liittyvät riskit voidaan jakaa kolmeen ryhmään, joista kukin vaatii oman huomionsa kokonaiskuvaa rakennettaessa. Toimintaympäristön jatkuvaan muuttumiseen me kaikki voimme luottaa. Mutta kuten olemme kokeneet, toimintaympäristöllä on taipumus muuttua yllättäen ja tavalla, jota on vaikea ennustaa. Tosin näillä muutoksilla voi olla myönteinen tai kielteinen vaikutus maatilayrityksen liiketoimintaan. Todennäköisiä toimintaympäristön muutoksia voidaan tunnistaa käynnissä olevasta yhteiskunnallisesta keskustelusta, mutta keskustelun tulkinnasta kannattaa keskustella asiantuntijoiden ja vertaisten kanssa.

Maatilayrityksen liiketoimintaan liittyy aina omat riskinsä. Ne meidän on hyväksyttävä ja niiden kanssa on opittava elämään. Toisaalta esimerkiksi omalla osaamiselle niitä voidaan tehokkaasti pienentää. Osaamista voidaan parantaa opiskelemalla, seuraamalla aloitteellisesti oman alan kehittymistä ja kartuttamalla kokemusta. Hyvällä johtamisella on voitettu monia vaikeuksia ja rakennettu menestyvää liiketoimintaa. Kolmannen riskien ryhmän muodostavat jatkajaan ja ostajaan itseensä liittyvät riskit. Mieli saattaa muuttua, terveyden kanssa voi ilmetä haasteita tai sitten elämä muuten vain kiskaisee suuntaan, jota ei voi vuosia etukäteen tietää.

Jos maatilayrityksen tulevaisuuden näkymien tarkastelu lisää omaa innostuneisuutta tarttua omistajanvaihdoksen kohteena olevaan mahdollisuuteen, kannattaa jatkaa omistajanvaihdoksen valmistelua ja matkaa kohti kauppakirjojen allekirjoittamista. Jos tuntuu, että mitä enemmän asiaa miettii, sitä epävarmemmalta oma olo tuntuu, hyvä vaihtoehto voi olla vetäytyminen omistajanvaihdosneuvotteluista. Innostuneisuuden lisäksi sukupolvenvaihdoksessa jatkajalla ja yrityskaupassa ostajalla on hyvä olla repussa asiantuntijoiden hyödyntämistä ja uskoa tulevaisuuteen.

Juha Tall, Seinäjoen ammattikorkeakoulu