Tietokortti
24.09.2024

Ruokaproteiinikasvit viljelykierrossa

Peltoviljelyssä on yhä enemmän varauduttava ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin muun muassa siirtymällä orgaanista ainesta eli hiilisyötettä kasvattaviin viljelyjärjestelmiin.

Peltoviljelyssä on yhä enemmän varauduttava ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin muun muassa siirtymällä orgaanista ainesta eli hiilisyötettä kasvattaviin viljelyjärjestelmiin. Samaan aikaan on noussut esille terveydelliset
syyt ruokavalion muuttamiseksi kasvispainotteisemmaksi. Ruoaksi viljeltävien proteiinikasvien kysynnän odotetaan kasvavan, kun tietoa ja menetelmiä niiden onnistuneesta viljelytekniikasta saadaan lisää. Viljelyn näkökulmasta tietoa kaivataan erikoiskasvien satovaihteluiden pienentämiseen ja keskisadon kohottamiseen, mutta myös erikoiskasvien sovittamisesta oikein osaksi viljelykiertoa, jotta saavutetaan parhaat mahdolliset esikasvihyödyt ja toisaalta vältetään kasvinsuojeluriskit. Myös erikoiskasvien viljely seoksina voi tuoda
uudenlaisia ratkaisuja.

Pellon käytön ja ruokavalion muutosten osalta tarvitaan avointa viljelykasveihin liittyvää tarkastelua parhaista kysyntälähtöisistä vaihtoehdoista. Hyvänä tavoitteena on tuottaa ratkaisuja viljelyjärjestelmiin, joissa
huomioidaan tarve lisätä kasvien avulla hiilisyötettä, edistää peltoympäristön monimuotoisuutta, parantaa tuotannon kannattavuutta ja tuottaa kuluttajia kiinnostavia raaka-aineita.

Tässä tietokortissa on käytetty termiä ruokaproteiinikasvi laajasti, ja mukana on myös ei proteiinikasveiksi luokiteltuja kasveja, kuten kumina. Tämä tietokortti on tuotettu osana Luonnonvarakeskuksen FutureCrops 2.0-hanketta.

Ladattavat tiedostot

Ruokaproteiinikasvit_viljelykierrossa_Tietokortti_FutureCrops_2.0

3 Mt

Kielet

Suomi

Tyyppi

Hankkeen tuloksia
Maatalousyrittäjän käytännön kokemukset

Alueet

Koko Suomi

Kohderyhmä

Maatilayrittäjät
Neuvojat
Opiskelijat

Kokonaisuus

Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelma