Opetustila
Lahti

Koulutuskeskus Salpaus - Jokimaan kampus

Koulutuskeskus Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus - Jokimaan kampus

Jokimaan kampus sijaitsee Jokimaan ravikeskuksessa Lahdessa. Aiemmin Salpauksen hevosalan opetustilat sijaitsivat Asikkalassa, mutta opetus muutettiin Jokimaalle vuonna 2015 uuden maneesin valmistuttua. Ravikeskus tarjoaa monipuoliset puitteet alan opetukselle keskeisellä, kaupunkimaisella sijainnilla. Alueen nimi tulee alueen laidoilla virtaavasta Porvoonjoesta.

Jokimaan kampuksella sijaitsee kaksi Salpauksen opetustallia. Ravitallissa on 18 karsinaa ja ratsutallissa 15. Alueella on myös valjastuskatoksia, kengityspaja, maneesi, opiskelijoiden sosiaalitila sekä hiekkapohjaisia ulkotarhoja.

Kampuksen välittömässä läheisyydessä toimii ammattimaisia ravivalmennustalleja, jotka toimivat toisinaan opiskelijoiden työharjoittelupaikkoina. Alueen ravirata ja treenilenkit ovat opetushevosten käytössä päivittäin.

Kesän opetushevoset viettävät edelleen Salpauksen Asikkalan kampuksella laiduntaen.

Koulutuskeskus Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä johtaa ja koordinoi jäsenkuntiensa Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kuhmoinen, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä, puolesta ammatillista koulutusta ja oppisopimuskoulutusta. Toiminta alkoi Päijät-Hämeen koulutuskonserni nimellä vuonna 1996.

Salpauksessa voi opiskella yhtä aikaa myös ammatillisen perustutkinnon ja lukio-opinnot eli yhdistelmätutkinnon. Lisäksi ammatillisiin opintoihin valmentavaa koulutusta ja urheilijoiden ammatillista koulutusta järjestetään. Salpaus tarjoaa työvoimakoulutusta tutkintotavoitteisena ja ammattitaitoa täydentävänä tai syventävänä koulutuksena sekä maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta.

Vuosittain Salpauksessa opiskelee yli 13 000 aikuista ja nuorta. Henkilöstöä Salpauksessa on 665, josta opetus- ja ohjaushenkilöstöä on noin 462. Koulutusta on tarjolla neljälläkymmenellä eri alalla ja viidellä eri kampuksella.

Luonnonvara-alan esittely

Hevosalaa Salpauksessa voi opiskella Jokimaalla sekä etäopintoina verkko-oppimisympäristössä tai työskentelemällä työpaikoilla koulutus-, tai oppisopimuksella.

Jokimaalla opetetaan hevostalouden perustutkintoa, ammattitutkintoa ja erikoisammattitutkintoa:

Hevostalouden perustutkinto

-hevostenhoitaja

-hevospalveluohjaaja

Hevostalouden ammattitutkinto

-kengittäjä

-hevoshieroja

-hevospalvelujen tuottaja

-ravivalmentaja (vain oppisopimus)

Hevostalouden erikoisammattitutkinto

-hevosurheilumanageri

-tallimestari

Lisäksi Jokimaalla voi opiskella erilaisia hevostalouden lyhyt- ja täydennyskoulutuksia, kuten kengityksen peruskurssin tai suorittaa tutkinnon osia, kuten Hevosten kouluttamisen tutkinnon osan, joka on osa hevostalouden ammattitutkintoa.

Profilointi
Hevostalouden perus-, ammatti- sekä erikoisammattitutkinnot. Lisäksi hevosalan lyhytkoulutukset

Perustiedot

Tuotantosuunta
Hevostalous
Eläimet
24 opetushevosta

Koulutus

Opetuskielet
Suomi

Yhteistyö

OPH:n rahoittama Hyvinvoivaa kasvua luonnonvara-alalla hanke 2022-2024

Linkkejä

Kampuksen esittelysivu Hevosalan koulutustarjonta

Eläimet

Kampuksellamme asuu 24 opetushevosta. Suurin osa hevosista on lämminverisiä ravihevosia tai suomenhevosia. Joukkoon mahtuu myös poni, liettuanraskaskylmäverinen sekä puoliverinen.

Opetuskäytössä on myös siitostammoja ja vuosittain syntyy pääsääntöisesti yksi varsa, jota opiskelijamme pääsevät  käsittelemään. Osa opetushevosistamme on omia kasvattejamme. Kasvattimme tunnistaa hevosen nimen Salpaus-etuliitteestä.

Opetushevosemme viettävät kesät Asikkalan kampuksella laiduntaen.

Eläintoiminta

Rakennukset
Karsinatalli

Linkkejä

Opetushevoset laitumella

Teknologia

Käytämme opetustalleissamme teknologiaa ja tietotekniikkaa hyödyksemme sekä käytännön talliarjessa, että hevosten hyvinvointia koskevan tiedon keruussa.

Jokaisella opetushevosellamme on karsinan ovessa sekä kengityspajalla oma QR-koodi. Koodin takaa löytyy hevosen oma Forms-lomake, johon hevostenhoitajat, hevoshierojat ja kengittäjät kirjaavat hevosten hyvinvointiin liittyvät huomionsa. Lomakkeen vastaukset kerääntyvät hevosten yhteiseen koonti-exceliin, jota henkilökuntamme sekä opiskelijamme pääsevät tarkastelemaan.

Lisäksi käytössämme on:

  • Heinätin-heinäautomaatit
  • Lämmitettävät Nelson-juomakupit
  • Avant-pienkuormaaja

Ilmastotoimet

Hevostalouden perustutkinnon opintoihin kuuluu tutkinnon osa Ilmastovastuullinen toiminta, 15 osp, jonka ammattitaitovaatimuksina (ePerusteet) on, että:

Opiskelija
  • ymmärtää ilmastomuutoksen ilmiönä ja ihmisen toiminnan vaikutuksen siihen sekä ratkaisujen tarpeen
  • selvittää keinoja, joilla ilmastomuutosta voidaan hillitä ja siihen voidaan sopeutua toimialalla
  • selvittää organisaation toiminnan, tuotteen tai palvelun ilmastovaikutuksia
  • ehdottaa ja ideoi käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen
  • viestii ilmastoratkaisuista työyhteisössään
  • organisoi toimintaa, joilla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
  • kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen.

Linkkejä

ePerusteet

Kuvagalleria

Asiasanat