Lyckat ägarbyte i ett jordbruksföretag
Ägarbytesträdet har upprättats som hjälp åt företagaren som planerar och genomför ett ägarskifte samt hans eller hennes familjemedlemmar. Ägarbytesträdet som skapats för att beskriva denna stora förändring omfattar alla faser och aktörer i gårdens ägarskifte.
I skapandet av innehållshelheten om ägarskifte har TTS Työtehoseura, MTK, SeAMK, ProAgria, Landsbygdsnätverkstjänster, PTT, Wikli, Suomen Yrittäjäopisto, Omistajanvaihdosfoorumi, Omistajanvaihdos-info, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, Uleåborgs universitet, Jord- och skogsbruksministeriet samt AgriHubi deltagit.
Rötterna till ett ägarbytesträd i familjeföretagsform sträcker sig till familjeföretagets historia. Med tiden har det på gården formats unika sätt att diskutera, förhandla och fatta beslut om företagsutvecklingen när verksamhetsmiljön ständigt förändras.
När ägarbyte planeras är det viktigt att veta vad man håller på att sälja och vad man håller på att köpa, det är frågan om ett långsiktigt beslut som verkar på många olika sätt. Utöver att känna till fastigheter, byggnader, maskiner och annat, är det viktigt att känna till skicket på själva affärsverksamheten och produktionen. Ett ägarbyte kan endast betalas med lönsam verksamhet. Före ägarskifte är det viktigt för köparen att bekanta sig med nuläget i det företag som köps, såväl ekonomi som produktion. Vid bedömningen av nuläget är det viktigt att jämföra med andra företag inom samma bransch.
Trädet sträcker sig mot en önskvärd framtid
Trädet ger en överblick över hela ägarbytesprocessen, så att vi tillsammans kan titta på exakt vad vår process består av och vad vi behöver göra. Trädet fungerar som bas för att tillsammans med familjen och experter skapa en ägarskiftesprocess som tillgodoser företagets och familjens behov. Ett ägarskifte är ofta ett långsiktigt åtagande för det företag och den verksamhet som köps. Köparen bör fundera över vad han eller hon vill med sitt liv och sitt företag. Redan före ägarskiftet kan ett strategiskt arbete påbörjas för att fundera över hur verksamheten ska utvecklas och om verkligheten i den verksamhet som säljs uppfyller köparens mål. Om t.ex. produktionsinriktningen inte ligger i linje med efterträdarens önskan krävs mer detaljerade beräkningar om en ändring av produktionsinriktningen är ett realistiskt alternativ.
Ofta är en ny företagare ivrig att börja utveckla sitt företag. Utveckling bör dock ske målinriktat och med tålamod. Att skapa en tydlig strategi är en bra utgångspunkt även för detta. Trädet beskriver därför de expertparter som är involverade i olika saker och som erbjuder hjälp i hanteringen av olika frågor. Experterna har olika roller i ägarbytet på en gård. Ägarbytesträdet hjälper experten att hitta sin roll och strukturera sin relation till parterna i ägarbytet och till de frågor som ska behandlas.
För att kunna starta ägarskiftesprocessen tillräckligt tidigt krävs att ägarskiftet diskuteras. Därför är det en god idé att regelbundet diskutera ägarbytet inom familjen, på olika jordbruksevenemang, inom jordbruksrådgivningen och i kamratnätverk. Lönsamhet och god ekonomi är grunden för ett företag. Även om övertagaren känner till branschen och produktionsinriktningen, bör man skapa olika scenarier om hur framtiden kan se ut. När det gäller ekonomiska planer bör man komma ihåg att planen är en beskrivning av framtiden som grundar sig på vissa antaganden. Om något framtidsantagande ändras, måste också planen ändras till att motsvara de ändrade förutsättningarna.
Lyckat ägarbyte i jordbruksföretaget
En positiv vändpunkt
-
- ger möjlighet att skapa ännu bättre verksamhet och förutsättningar till ett gott liv
- är förknippat med många saker som ska avgöras och stora, ibland svåra känslor
- inledande förberedelser bör göras redan 3–8 år innan ägarbytet blir aktuellt
- tillgängligheten av olika tillvägagångssätt
- brett utbud av hjälp och stöd
För att komma igång krävs
-
- ett affärsdugligt företag
- att den företagare som äger företaget har en verklig vilja att släppa företaget och föra över ansvaret för verksamheten till nästa företagare
- en efterträdande företagare med vilja att äga företaget samt engagemang och vilja att fortsätta och utveckla företaget
- att parterna har en gemensam syn på hur ett lyckat ägarbyte ser ut
- gemensamt uppsatta mål som man strävar efter i ägarbytet
Gå tillsammans med familjen och intressenter igenom
-
- bedömning av affärsverksamhetens nuläge
- bedömning av förutsättningarna att avträda och fortsätta
- utveckling av övertagarens företagarkunnande
- innehållsfrågor som ska behandlas vid ägarbyte
- besittning av företaget
Startfrågor till den övertagande företagaren
Framtidsutsikterna för jordbruksföretag påverkas av ändringar i verksamhetsmiljön. För framgång är det viktigt att företaget kan förändras. En föränderlig marknad påverkar företagets ekonomi. Ibland kan förändringarna i världen kännas skrämmande, men med beredskap kan förändringarna även skapa möjligheter
Som stöd för den övertagande företagarenSom stöd för den övertagande företagaren
Frågor till den avträdande företagaren
- Förberedelser för ägarbyte och parter
- Egna behov, önskemål och viljor
- Lyckat ägarbyte
- Diskussioner om ägarbyte
Inledande frågor för familjen att fundera på
- Familjens sätt att diskutera och söka lösningar
- Familjemedlemmarnas delaktighet och roller i ägarbytet
- Saker som ska vårdas och saker som ska ändras
Inledande frågor till en expert som hjälper till i ägarbytet
- Parter i ägarbytet och kommunikation
- Diskussioner om ägarbyte och nätverkande
Jordbruksföretagets framtidsutsikter
Jordbruk som bransch har en stark framtid. Var och en av oss behöver näring dagligen och den senaste tidens oro i världen har stärkt den inhemska livsmedelsproduktionens ställning i förhållande till livsmedel som produceras i andra länder. När det gäller ägarbyte i jordbruksföretag är det alltså frågan om att lämna över stafettpinnen till en part som vill fortsätta ett för oss alla viktigt arbete.
Lue lisääMotverka riskerna vid ägarbyte: Produktions-ekonomiska risker
Granska produktionen och ekonomin som en del av ägarbyteshelheten.
Planera produktionen till att motsvara behoven i framtiden, beakta allmänna utvecklingsriktningar och ändringar i samhällets reglering, förstå principerna och marknadssvängningarna i marknadsekonomin.
Agera enligt egna värderingar och den strategi som härletts ur dem.
Utnyttja experter som en spegel för dina egna tankar om ekonomi och produktion.
För fram din röst och din syn i frågor.
Använd kalkyler och inkluderade utvecklingsplaner som gjorts tillsammans med en expert som hjälp i förhandlingarna om köpeskilling.
Säkerställ bankens finansiering för ägarbytet och investeringarna.
Fundera på om de stöd du sökt främjar företagets utveckling.
Identifiera företagets penningflöden och ha dem under kontroll, det ger sinnesro också när det är ont om pengar.
Ta hand om ditt företags betalningsförmåga.
Gör en investeringsplan och säkerställ finansieringsförutsättningarna.
Säkerställ att åkrarnas arrondering hjälper till att utveckla produktionen.
Rådgör och säkerställ mejeriets tillstånd för mjölkproduktion.
Ifrågasätt nuvarande arbetssätt, allt arbete behöver man inte göra själv.
Justera arbetsmängden så att du återhämtar dig, orkar och undviker olyckor.
Skaffa försäkringar för personer och egendom till verkligt värde.
Mänskliga och sociala risker
Säkerställ att alla nödvändiga parter är med och/eller att de blir hörda på riktigt.
Ställ frågor om saker och händelser om de ses som självklarheter.
Lyft upp saker, perspektiv och synsätt till diskussion om de annars inte skulle diskuteras.
Hjälp till att skapa en delad och realistisk syn på framtiden i ett lyckat ägarbyte genom att diskutera och lyssna på parternas behov, önskningar och förväntningar.
Sök olika lösningsalternativ och överväg deras följder i framtiden.
Sök information, hjälp och stöd och ta emot det, nätverka.
Bedöm förutsättningarna för att orka som företagare och för att avträda företaget.
Reagera om någon person eller fråga dominerar diskussionen och beslutsfattandet.
Delta och engagera dig i att skissa på hur saker främjas och i vilket skede.
Säkerställ att deltagarna vet hur saker framskrider och vad som beslutats.
Material som anknyter till gårdars ägarbyte
I AgriHubis och Landsbygdsnätverkets Kunskapsbank finns material i anslutning till gårdars ägarbyten. Kunskapsbanken växer och utvecklas i och med att material från forskning, rådgivning, utbildning och projekt färdigställs.
Faktakort om ägarbyteRådgivning som stöd för ägarbyten
Konflikt, hot eller möjlighet?
På jordbruks- och trädgårdsföretag är ägarbytet en stor förändring – såväl för avträdande som övertagande företagare. Helheten är mångfacetterad, som ägarbytesträdet visar. Dessutom har aktörer inom familjen en viktig roll, där det kan uppstå mindre eller större konflikter. Konflikter kan också ses som en möjlighet till utveckling. Genom att ta sig igenom dem kan det egna målet i anslutning till ägarbytet bli tydligare. Konfliktlösning kan hanteras förebyggande, med hjälp av en extern expert kan man kontrollerat föra en diskussion som hjälper till att lösa konflikter.
Varje finskt lantbruksföretag kan få rådgivning för 10 000 euro under perioden 2023–2027. EU:s jordbruksfond ersätter 75 euro/timme av priset för ett rådgivningsbesök. Om rådgivningen kostar mer kommer rådgivaren överens om priset med odlaren. För rådgivningen betalar odlaren den eventuella andel som överstiger 75 euro/timme samt mervärdesskattens andel. Rådgivarregistret som upprätthålls av Livsmedelsverket samlar uppgifter om de rådgivare som godkänts till registret.
Kyrkans familjerådgivningstjänster är avsedda för alla
Ett ägarbyte i jordbruksföretaget kan vara en bra orsak att söka sig till familjerådgivningen, diskutera frågor som känns svåra, känslor och saker som inte tagits upp. Familjerådgivarna har en bred utbildning och tjänsten erbjuds på 41 orter. Målgruppen är i första hand par som har problem i anslutning till parförhållandet eller växelverkan i familjen, föräldraskap eller uppfostran, eller annan krissituation i livet. Situationen under samtalen är annorlunda än i en låst situation hemma på tu man hand eller med den egna gruppen, och i bästa fall kan nya perspektiv hittas. Kundernas personuppgifter lämnas inte ut och inga utlåtanden ges om besöken. Besöken är kostnadsfria, verksamheten finansieras av kyrkan. Man kan komma ensam eller tillsammans och det krävs inte medlemskap i kyrkan.
Rådgivningens tjänster som stöd för ägarbyte
ProAgrias tjänster vid ägarbyte
För jordbruksföretag erbjuder ProAgria tjänster, som hjälper till att lyckas med ägarbyten. Man bör reservera tillräckligt med tid för ägarbytet, upp till flera år. Varje ägarbyte är en unik process.
Omistajanvaihdosinfo och Omistajanvaihdosfoorumi
Söker du information om ägarbyte för annat än jordbruks- eller trädgårdsföretag? Det hittar du via Omistajanvaihdosinfo och Omistajanvaihdosfoorumi.
Omistajanvaihdosfoorumi