Blogg
26.08.2024

Ansvarsfullheten ligger i våra egna händer

För att konkretisera ansvarsarbetet och utveckla rapporteringen behövs olika slags kompetens och samarbete. För detta arbete behövs alla vi som är verksamma på landsbygden.

Ansvarsfullhet är en term som tagit sig in i vårt dagliga tal, oavsett om det är fråga om företagsverksamhet, offentliga tjänster, organisationer eller konsumenter. Det finns många definitioner av ansvarsfullhet, och en bra sammanfattning lyder så här: Ansvarsfullhet innebär att man tar ansvar för att öka välbefinnandet i samhället, samfunden och naturen i ens omgivning.

Rapporteringen kring företagsverksamhetens ansvarsfullhet och transparens blir allt mer aktuell när direktivet om hållbarhetsrapportering CSRD som gäller stora företag har trätt i kraft. Även om gårdar och andra landsbygdsföretag inte är skyldiga att rapportera om sina ansvarsåtgärder på samma sätt som stora företag, måste även mindre företag som en del av produktionskedjorna allt oftare kunna påvisa ansvarsfullheten i sin verksamhet.

Kraven på att beakta ansvarsfullheten kommer förutom från köpare av produkter och tjänster även från konsumenter och till exempel från Finlands globala mål för att stoppa klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald. De mest konkreta ansvarskraven kan uppstå vid låneförhandlingar med banken.

Ansvarsfullhet är en del av gårdens och landsbygdsföretagets konkurrenskraft och framtida verksamhetssätt som stärker resiliensen, det vill säga förmågan att klara av förändringar. Ansvarsfull produktion och affärsverksamhet är rättvis och ekonomiskt hållbar för dem som utför den, orsakar så lite skada som möjligt på miljön och beaktar den lokala verksamhetsmiljön.

I år har vi på ProAgria Västra Finland valt utvecklingen av ansvarskartläggning och -rapportering som ett av våra teman. Vi anser att det är viktigt för varje jordbrukare och företagare att känna till de faktorer som påverkar företagets ansvarsfullhet och att beakta dem så väl som möjligt i sin verksamheten.

I ansvarskartläggningen utgår man från praktiska frågor: vad innebär ansvarsfullhet hos oss? Vilka saker är i sin ordning och vad kan förbättras? Med hjälp av kartläggningen blir ansvarsfullheten en del av gårdens eller företagets vardag och man får tydliga åtgärdsförslag för utvecklingsområdena. Delområden inom ansvarsfullhet är: miljö, ekonomi, lokalt ansvar, socialt ansvar samt välbefinnande för såväl människor som djur.

När det gäller ansvarsfullhet är det viktigt att hålla målen tydliga och fokusera på sådant som man kan och har möjlighet att påverka. Vi kan inte lösa alla globala utmaningar, men vi ansvarar för hur man lever i den här delen av Finland och tryggar livskraften hos både nuvarande och kommande generationer.

För att konkretisera ansvarsarbetet och utveckla rapporteringen behövs olika slags kompetens och samarbete. När vi själva håller i trådarna kan vi också bidra till att rapporteringen och kraven är sådana som för saker och ting framåt. För detta arbete behövs alla vi som är verksamma på landsbygden.

 

Terhi Ajosenpää, miljöchef

ProAgria Västra Finland rf

Relaterade teman

Avainsanat