Närpes stad är ansvarskommun för landsbygdsförvaltningen i Kristinestad, Kaskö, Närpes, Korsnäs och Malax.

I dagligt tal kallas landsbygdsförvaltningen kort och gott för “lantbrukskansliet”. Vi är 7 st. heltidsanställda som sköter om samarbetsområdets landsbygdsförvaltningsärenden och på sommaren har vi en tillfälligt anställd under arbetstoppen samt semestertiden. Antalet gårdar som ansökte om stöd år 2024 var 842 st. och den totala odlingsarealen inom Närpes samarbetsområde är 38 000 ha.
Vi som jobbar på landsbygdsförvaltningen är:
- Annica Lind är vår landsbygdschef och håller koll på anvisningar och lagar, sammanställer och utarbetar planer och informationsblad. Hon är den som reder ut knepigheter och nätverkar med Livsmedelsverket och ministeriet.
- Patrik Lindblad jobbar på kansliet i Närpes, han kontrollerar ofta ansökningar och är expert på djurhållarregistret.
- Agneta Blomberg jobbar på kansliet i Närpes förutom att hon godkänner och kontrollerar ansökningar så håller hon koll på det mesta.
- Richard Westerback jobbar på Lappfjärds kontoret och är vår fårexpert och kan en hel del om miljöavtalen och deras skötsel.
- Anne Mäenranta jobbar i Kristinestad, kontrollerar och godkänner stöd och håller koll på allt som gäller Lappfjärds kontoret.
- Åsa Backman jobbar i Malax och hon är duktig på djurstöd och skriver våra infobrev.
- Christina Bengsén jobbar i Korsnäs och kontrollerar och godkänner stöd och planerar ofta programmet till våra träffar samt fungerar som den positiva och lösningsorienterade då vi andra har kört fast.
Kanske någon av er funderar på hur det fungerar då vi sitter på olika kontor och långt ifrån varandra? Vi “träffas” dagligen online för att diskutera våra arbetsuppgifter och löser knepiga fall tillsammans. Varje vecka har vi ett videomöte där alla deltar aktivt och planerar vad som ska göras under den kommande veckan. Emellanåt håller vi veckomötet i Närpes stadshus.
Det bästa med vårt jobb
Det bästa med vårt jobb är kontakten med jordbrukare och att de oftast är förstående och har ett gott humör, vilket skapar en positiv arbetsmiljö för oss. Jordbrukarna är sällan irriterade på oss; istället är det ofta själva stödsystemet som får ta emot kritiken.
En annan fördel är det omfattande nätverk vi är en del av, vilket underlättar vårt arbete. Vi har kontakt med flera aktörer, såsom Livsmedelsverket, de andra lantbrukskanslierna i Österbotten, NTM-centralen samt olika jordbruksorganisationer. Det här samarbetet är värdefullt och gynnar både oss och jordbrukarna
En annan fördel med vårt arbete på lantbrukskansliet är att vi är regionalt förankrade så jordbrukarna lätt når oss och vi kan hjälpa dem med byråkratin. Dessutom har vi en viss möjlighet att vidarebefordra jordbrukarnas åsikter och erfarenheter till Livsmedelsverket eller till och med till ministeriet.
Vi lär oss också av jordbrukarna som delar med sig av viktig information till oss om de praktiska realiteterna ute på fältet.
Men som på alla jobb så finns det utmaningar även på lantbrukskansliet. Den komplicerade byråkratin kan ibland kännas överväldigande, även för oss. Otydliga och tolkningsbara riktlinjer samt bristen på klara instruktioner kan göra vårt arbete mer utmanande än nödvändigt.
Vårt mål är felfria ansökningar
Målet med vårt arbete är att jordbrukarna ska få alla stöd de är berättigade till och vi vill helst att stödansökningarna ska vara felfria! Är ansökan felaktig och ingen ändring görs från jordbrukarens sida, då får vi även mera jobb med hörandebrev, återkrav och sömnlösa nätter. Vi föredrar att få drömma om fina jordbrukslandskap istället för byråkratiska mardrömmar, därför skickar vi ofta e-post med aktuell information och ringer då vi märker brister.
Agrologer behövs på lantbrukskanslierna
Känner du en ung person med intresse för jordbruk som skulle kunna tänka sig en framtid inom landsbygdsförvaltningen? I så fall är det en utmärkt idé att rekommendera studier till agrolog! Det är mycket givande att arbeta på ett lantbrukskansli!
Om du funderar på din stödansökan eller årets riktlinjer, tveka inte att ta kontakt. Vi hörs!
Hälsningar
Närpes stads landsbygdsförvaltning
(samarbetsområdet Närpes, Kristinestad, Malax, Korsnäs och Kaskö)
Läs mer om vår webbsidor (narpes.fi)
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto