Trädgårdsodlarna bör ha goda förutsättningar att bedriva sitt företag. Det betyder bland annat tillgång till experthjälp och ett bollplank för att utveckla nya produkter och nya odlings- och arbetssätt.
Rådgivarna svarar idag på dessa behov genom att förutom hjälp och stöd bland annat testa och förmedla tillämpningar och forskningsresultat som förbättrar avkastning och ekonomi. Ett välfungerande samarbete mellan rådgivning och forskning har alltså en central roll i att stärka trädgårdsföretagen i deras utveckling.
För att rådgivarna skall kunna hålla sig ajour med allt nytt som är på gång är samarbetet med forskningen av största vikt – samtidigt är det av stor betydelse att forskarna får input av rådgivarna och odlarna om aktuella utmaningarna. Idag finns det många utmaningarna – förutom lönsamheten även till exempel byråkratin, ny teknik, växtskydd och sortval. Trädgårdsbranschen behöver nätverkande, projekt, workshops, innovationer samt demonstrations- och försöksverksamhet för att utvecklas. Och det behövs både nationell och internationell finansiering och samarbete för att utveckla den här verksamheten. När det gäller projektverksamhet är de som ingår i styrgrupperna av stor betydelse både för att stöda projektet och för att förmedla det kunnande som uppstår inom projektet.
Projekt, demonstrations- och försöksverksamhet hjälper till att ta fram nya grödor och nya metoder, testa sorter och göra lönsamhetskalkyler för ett stort antal odlare. Den här verksamheten testar också forskningens resultat i praktiken före odlarna tar i bruk de nya metoderna. En viktig del av verksamheten är att ta fram data som grund för rådgivningen. Försöksverksamheten är också en bas för odlarträffar och det är ofta lätt att föra diskussioner vid försöksfälten. Det här personliga träffarna blir samtidigt en typ av grupprådgivning och en plats där rådgivare, forskare, odlare och annat branschfolk diskuterar, lär sig och får nya idéer av varandra. När odlarna träffas och diskuterar lär de sig även av varandra och samtidigt kan det uppstå idéer till samarbete mellan gårdarna.
Agrihubi är en plattform där branschen möts. Här hittar rådgivare, forskare, trädgårdsodlare och andra i branschen kommande evenemang, ny information, nya poddar, bloggar och mycket annat aktuellt. På Agrihubi hittar du också en kunskapsbank med mycket nyttigt inom branschen, till exempel vägledning för att startar ett trädgårdsföretag och länkar till värdefull information såsom ett gratis Excel-botten för produktionskostnadskalkyler inom trädgårdsodling och länkar till slutarbeten vid Hämeen amk.
För att AgriHubi skall förbli en viktig kunskapskälla måste vi alla aktivt hjälpa till med att sätta in information och blogga om våra projekt och våra evenemang. Titta in på Agrihubi och se vad allt möjligt nytt och nyttigt du hittar!
Det idag välfungerande samarbetet mellan forskningen och rådgivningen på trädgårdssidan ger många fördelar – den hjälper odlaren att optimera sina produktionsmetoder och sin avkastning. Samarbetet hjälper också att ta i bruk nya hållbara och klimatanpassade jordbruksmetoder som förutom att minska på användningen av resurser minskar på odlingens negativa miljöeffekter och ökar motståndskraften mot extrema väderförhållanden.
Genom ett fortsatt effektivt samarbete bidrar forskningen och rådgivningen tillsammans med trädgårdsodlaren till en stabil tillgång på inhemska grönsaker, bär och andra grödor av bra kvalitet.
Nina Sevelius
Utvecklingschef för trädgårdsproduktion
SLF
Nina Sevelius
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto