Sex ungdomar i åldern 15–25 år från Åboregionen fick delta i en studieresa till Belgien: till Europeiska unionens huvudstad Bryssel. Studieresan var en del av projektet Nuorten Näköinen Turun Seutu. Syftet med studieresan var att öka ungdomarnas medvetenhet om EU:s beslutsfattande samt om hur Åboregionen och Egentliga Finland utvecklas med hjälp av EU:s finansiering.
En central åtgärd i Leader Varsin Hyväs projekt Nuorten Näköinen Turun Seutu är att öka de ungas intresse för att arbeta tillsammans för det gemensamma bästa över kommungränserna och internationellt. Behovet av åtgärder visar sig framför allt under EU-valet. Det är viktigt att öka ungdomarnas kunskaper om Europeiska unionens verksamhet och få dem att aktivera sig och till exempel rösta i EU-valet. Behovet av åtgärder framkommer också när man undersöker samarbetet som är viktigt både lokalt, nationellt och på EU-nivå. Studieresan gav ungdomarna en utmärkt möjlighet att ta en titt på kärnan i EU:s beslutsfattande.
Inbjudan att tillsammans med gruppen besöka Europakontoret i Åbo och Egentliga Finland samt kommissionär Jutta Urpilainens kabinett är en stark orsak till studieresan. Ett centralt resultat av studieresan är att de ungas kunskaper och förståelse för EU:s beslutsfattande ökar. Ungdomarna fick diskutera med olika aktörer om beslutsfattande och dessutom fick man till stånd diskussioner om bland annat EU:s relationer till Afrika samt relationerna mellan Kina och Ryssland och de utmaningar som dessa medför för EU.
En viktig del denna studieresa, liksom för studieresor i allmänhet, var att bekanta sig med den lokala kulturen. Gruppen besökte Atomium. Atomium är ett monument designat av ingenjör André Waterkey och arkitekterna André och Jean Polak och den byggdes för världsutställningen i Bryssel 1958.
Eetu Orava, projektchef
Leader Varsin Hyvä
En ungdoms erfarenhet av resan
Essi Lindström
16.5.2024
Vår resa till Belgien avgick klockan 3.45 från Åbo med två bilar. Vi anlände efter ett sömnigt flyg till Bryssel vid 9–10 tiden där vi efter ett snabbt besök på hotellet rusade i väg för att äta på en restaurang med smakinspiration från Mellanöstern. Efter måltiden som höjde gemenskapskänslan hann vi för första gången bekanta oss med gatubilden i Bryssel och de ivrigaste köpte redan souvenirer.
Efter det var det dags för studieresans första besök: till Egentliga Finlands Europakontor. Även om vi var lite trötta av resan, väntade ungdomarna ivrigt på besöket och att få bekanta sig med personalen på kontoret. På kontoret i hjärtat av Bryssels Europakvarter fick vi bekanta oss med Saara Nuotio-Coulon (avdelningschef), Miia Paanen (Senior EU-rådgivare) och en praktikant. De gav oss en övergripande inblick i kontorets mål, projekt och hur allt detta är kopplat till Europeiska unionen.
Ungdomarna ställde ivrigt frågor om ämnet och vi fick till stånd en konstruktiv och lärorik diskussion. Under besöket fick vi särskilt se hur Åbo på många sätt är en föregångare inom den gröna utvecklingen. Kontorets personal betonade dock att resan för den gröna utvecklingen inte är klar. De fortsätter sin verksamhet för utvecklingen av Åbo och utrikessamarbetet. Efter besöket var vi inspirerade och beredda att göra vår del för att utveckla EU och våra närområden. Efter besöket åkte vi till besökscentrumet Parlamentarium för att gå runt och lära oss mer om EU:s historia. Efter rundturen skickade vi vykort till våra närstående för att påminna dem om att rösta i EU-valet.
17.5.2024
Den andra resdagen inleddes med en tidig väckning inför besöket på Kommissionär Jutta Urpilainens kabinett. Där gav Jutta Urpilainens kabinettmedlem Suvi Leinonen oss en omfattande presentation av EU-organens verksamhet och om Urpilainens uppgifter. Efter presentationen ställde ungdomarna frågor om bland annat EU:s internationella samarbete och praktiska åtgärder i anslutning till det. Det lärorika besöket avslutades med en glad gemensam bild som sparade den oförglömliga dagen i våra minnen.
Efter besöket gick de äldsta i vår grupp till hotellet för att vila sig medan våra yngsta gruppmedlemmar Atiy och Emilia fick följa med mig på en tur för att utforska hotellets omgivning. På kvällen hann vi ännu beundra Grote Zavel som är ett chokladtorg som är kulturellt viktigt för Belgien. Inte ens regnet störde oss i värmen och den andra dagen kröntes av den goda chokladen.
18.5.2024
Under resans sista morgon checkade vi vemodigt ut från våra rum. Men innan vår avresa bekantade vi oss ännu med Atomium – det betydande monumentet som byggts upp för världsutställningen. Här fick ungdomarna fritt se underverken som sevärdheterna erbjöd och designmuseet som ingick i rundturen. En del av våra gruppmedlemmar fick också smaka på Bryssels berömda våfflor ackompanjerade av livemusik. Trots att resan tidsmässigt var kort blev vi inspirerade och allt mer medvetna om EU-organets verksamhet och dess samarbete med Finland.
Eetu Orava och Essi Lindström
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto