Nyhet
21.02.2025

14 projektidéer vidare i den tematiska idéutlysningen för riksomfattande landsbygdsprojekt 

14 projektidéer vidare i den tematiska idéutlysningen för riksomfattande landsbygdsprojekt

Sammanlagt 55 projektidéer skickades till den tematiska idéutlysningen för riksomfattande landsbygdsprojekt som avslutades den 17 januari 2025. Idéutlysningen fokuserade på tre teman. Genom projekten främjas vattentjänsternas säkerhet på landsbygden, utvecklingen av livsmedelsföretagens verksamhet och företagande på landsbygden. En bedömningsgrupp valde ut 14 projektidéer som gick vidare till fortsatt beredning och den egentliga projektutlysningen.

Förslag som valts ut för fortsatt beredning:

Ansökningstema 1: Säkerheten i vattentjänsterna på landsbygden

Finlands miljöcentral: Små vattentjänstverks säkerhetsåtgärder och skyldigheter (Vesiturva)

Projektet Vesiturva erbjuder små vattentjänstverk en verktygslåda för att trygga vattentjänsterna, där befintlig information samlas som en tydligt strukturerad och begriplig helhet. Verktygslådan innehåller en visuell beskrivning av skyldigheterna inom vattentjänsterna, länkar till befintliga anvisningar, handböcker och verktyg samt anvisningar för användningen av dem ur små aktörers synvinkel.

Kontaktperson: Vuokko Laukka

Yrkeshögskolan Savonia: Lösningar för vattentjänster på landsbygden och för jordbruksföretag i undantagssituationer (VaraVesi)

Målet är att utveckla vattensäkerheten på landsbygden och i synnerhet för jordbruksföretag, identifiera flaskhalsar och hotfaktorer i anslutning till den samt ge konkret information och lösningar samt rekommendationer som stöd för beredskapen. Resultatet blir nya lösningar och rekommendationer för vattentjänsterna i undantagssituationer.

Kontaktperson: Heli Tossavainen

Suomen Vesihuolto-osuuskunnat ry: Vattenandelslagets körkort

Vattenandelslagets körkort erbjuder vattenandelslag och andra små vattentjänstaktörer en tydlig utbildningshelhet, som man kan genomgå på plattformen Ammattilaisen kädenjälki. Centrala kompetensområden är hantering av de frågor som förutsätts i lagstiftningen i anslutning till riskhantering och beredskap för störningssituationer samt frågor som är centrala med tanke på verksamhetens kontinuitet.

Kontaktperson: Vesa Arvonen

Ansökningstema 2: Utveckling av livsmedelsföretagens verksamhet

Yrkeshögskolan Centria: DataTase – Databokslut som verktyg för kunskapsbaserad ledning och utveckling av jordbruksföretag

Inom projektet utvecklas modelleringen och analysen av jordbruksföretagens databalans och databaserat värdeskapande, som stöder jordbruksföretagens ekonomiska och produktionsmässiga förnyelse och hållbarhet. Målet är att förbättra jordbruksföretagens förmåga att skapa datavärde, effektivisera beslutsfattandet, planeringen och resurshanteringen samt stärka en hållbar affärsverksamhetsförmåga.

Kontaktperson: Janne Känsäkoski

Framtidens forskningscentral, Åbo universitet: Öka livsmedelssystemets resiliens och mångfald genom att förbättra små aktörers ställning (Snadisti)

I projektet utreder man verksamhets- och utvecklingsförutsättningarna för livsmedelssystemet och små aktörer, deras samband med systemets mångfald och resiliens samt presenterar metoder för att stärka deras verksamhetsförutsättningar och positiva systemrelaterade konsekvenser.

Kontaktperson: Tuomas Kuhmonen

Hämeen ammattikorkeakoulu: Den vackra havren – lantspannmål ger livskraft

I projektet främjas odling av lanthavre och gamla kommersiella arter som lämpar sig för ekologisk produktion och ett föränderligt klimat. Genom att uppmuntra jordbrukare att producera gamla sorter stärks den biologiska mångfalden och den nationella försörjningsberedskapen. På gårdsnivå kan detta innebära ett ekonomiskt mervärde för specialprodukterna, till exempel i form av vidareförädlade livsmedel eller foder som en del av företagens specialisering.

Kontaktperson: Annika Michelson

Suomen elintarvikeyhdistys SUVI ry: RUNWAY Utvecklingsprogrammet för konkurrenskraft inom export 2025–2027

Projektet förbättrar små och medelstora livsmedelsföretags exportberedskap genom att göra kunskap om utvecklingen av branschens bästa konkurrenskraft tillgänglig för företagen. Föremål för utveckling: produkt- och tjänsteutveckling, förpackning, varumärke, marknadsföringskommunikation och kundorienterad anpassning av produkter till marknaden. RUNWAY stöder samtidigt främjandet av samarbetet mellan exportföretag.

Kontaktperson: Jarmo Talasrinne, Eeva-Liisa Lilja

Pyhäjärvi-instituuttisäätiö: Verkligt speciella

Målet är att öka kunskapen om EU:s namnskyddssystem och dess fördelar för aktörer inom livsmedelssektorn. I och med den förnyade lagstiftningen möjliggör namnskyddssystemet ett sätt för företagen att på ett kontrollerat sätt informera om produktens ursprung och olika dimensioner av ansvarsfullhet.

Kontaktperson: Mervi Louhivaara

Ansökningstema 3: Företagande på landsbygden

Yrkeshögskolan LAB, Muotoiluinstituutti och LUT-universitetet, Avdelningen för separationsteknik

Målet är att förbättra varumärket för finländsk fårull och öka kännedomen om den samt förbättra fårullens kvalitet, lyfta fram fårullens fördelar i förhållande till konkurrerande material, öka standardiseringen av processerna för ullproduktion och samarbetet mellan aktörerna samt stärka nätverksbildningen mellan producenterna och hela värdekedjan för ull.

Kontaktperson: Paula Nurminen, Ari Ora

Yrkeshögskolan Savonia: Framtidens biodlare

Målet är att stärka företagarkompetensen inom biodling, öka kompetensen hos företagare inom branschen samt locka unga till branschen. Genom att komma med idéer till nya affärsmodeller och intensifiera samarbetet mellan företagarna förbättras biodlarnas konkurrenskraft och produktionens lönsamhet.

Kontaktperson: Heli Tossavainen

Företagarna i Finland: LandsbygdsBoost-invandrare som företagare på landsbygden

Målet är att stödja invandrarnas företagarkompetens, förbättra företagstjänsternas tillgänglighet samt främja nätverksbildningen. I projektet pilottestar man ett expertnätverk, ökar medvetenheten om landsbygdens möjligheter och stöder integrationen av invandrare som företagare på landsbygden.

Kontaktperson: Nellie Nyberg, Marianne Ruusunhelmi

Phoenix ry: Hemma på landsbygden – hållningskraft för företagande

Målet är att utveckla praktiska och effektiva metoder som stöder etablering av invandrare i landsbygdsområden och inledande av företagsverksamhet med låg tröskel. Projektet främjar aktivt deltagande och förankring i lokala samhällen samt förbättrar regionernas konkurrenskraft.

Kontaktperson: Aicha Manai

Suomen yrittäjäopisto: En gnista för kvinnors företagande på landsbygden

Projektet stöder i synnerhet kvinnliga företagare som siktar på tillväxt i landsbygdsområden genom att förbättra deras företagarkompetens och uppmuntra dem att växa i affärsverksamheten. Projektets åtgärder omfattar pilotprojekt som fokuserar på att förbättra resiliensen, ledarskapsförmågan, den digitala kompetensen, tillgång till finansiering och nätverksbildning.

Kontaktperson: Henna Leppinen

Finlands 4H-förbund: Livskraft för landsbygden genom ungas företagande bland unga – Innovationer och tillväxt över hela Finland

Målet är att stärka landsbygdens livskraft och stödja unga i åldern 13–28 år att bli företagare. Projektet skapar stödnätverk för unga, ett digitalt rådgivningsverktyg samt fortsatta vägar för att utveckling för yrkesmässig företagsverksamhet

Kontaktperson: Mari Niska

 

Ytterligare information fås på NTM-centralen i Tavastland av:

Lassi Hurskainen, sakkunnig inom landsbygdsutveckling, fornamn.efternamn@ely-keskus.fi, 0295 025 046

utvecklingschef Timo Kukkonen, fornamn.efternamn@ely-keskus.fi 0295 025 065