I september kommer nytt innehåll om överföring av ägande av familjeföretag att publiceras på AgriHubi-plattformen. Trädet som beskriver de olika stadierna av ägarbyte har sina rötter i familjeföretagets historia. Med tiden har gården utvecklat sina egna unika sätt att diskutera, förhandla och fatta beslut för att säkerställa företagets framgång i en ständigt föränderlig miljö.
När man planerar ett ägarskifte är det viktigt att veta vad man säljer och vad man köper – det är ett långsiktigt och flerdimensionellt beslut. Förutom att känna till fastigheterna, byggnaderna, maskinerna och så vidare är det viktigt att känna till läget för själva verksamheten och produktionen. Endast en lönsam verksamhet kan betala för ägarbytet. Inför ett ägarbyte är det viktigt för köparen att sätta sig in i nuläget i den verksamhet som ska köpas, både ur ekonomisk synvinkel och ur produktionssynvinkel. Vid bedömningen av nuläget är det viktigt att göra jämförelser med andra företag i samma bransch.
Trädet sträcker sig mot en önskvärd framtid
Trädet ger en överblick över hela ägarskiftesprocessen, så att vi tillsammans kan titta på exakt vad vår process består av och vad vi behöver göra. För varje generationsskifte är unikt. Trädet fungerar som en bakgrund för att skapa en ägarskiftesprocess som tillgodoser verksamhetens och familjens behov, tillsammans med säljare, köpare och experter. Ett ägarskifte är ofta ett långsiktigt åtagande för det företag och den verksamhet som köps. Köparna måste fundera över vad de vill med sina liv och företag. Redan före ägarskiftet kan ett strategiskt arbete påbörjas för att fundera över hur verksamheten ska utvecklas och om verkligheten i den verksamhet som säljs uppfyller köparens mål. Om t.ex. produktionsinriktningen inte ligger i linje med köparens strategi krävs mer detaljerade beräkningar av alternativen och deras förutsättningar för beslutsfattandet.
Ofta har en ny entreprenör en stark önskan att börja utveckla sin egen verksamhet. Det är dock bäst att utveckla på ett planerat och uppmätt sätt. Att skapa en tydlig strategi är en bra utgångspunkt även för detta. Trädet visar därför de olika expertorgan som är involverade i de olika frågorna, vilket kan hjälpa dig att hantera dem. Experterna har olika roller att spela i processen för ägarbyte på gården.Ägarbytesträdet hjälper också experten att hitta sin roll och att strukturera sin relation till de parter som är involverade i ägarbytet och de aktuella frågorna. Man bör också komma ihåg att de olika temana i trädet kan kräva olika expertisområden och inte alla finns i verktygslådan hos en eller ens två experter.
För att kunna starta ägarskiftesprocessen tillräckligt tidigt krävs att ägarskiftet diskuteras. Därför är det en god idé att regelbundet diskutera ägarbytet inom familjen, på olika jordbruksevenemang, inom jordbruksrådgivningen och i kamratnätverk.Lönsamhet och god ekonomi är grunden för ett företag. Även om efterträdaren har en tydlig bransch och produktionsinriktning är det värt att göra olika scenarier för hur framtiden kan se ut. När det gäller den ekonomiska planen är det viktigt att komma ihåg att den är en beskrivning av framtiden och bygger på vissa antaganden. Om ett antagande ändras i framtiden måste planen ändras för att återspegla de förändrade omständigheterna. Ägarbyten och främjandet av dem är viktiga för primärproduktionen och näringarna på landsbygden i Finland. AgriHubi erbjuder en plats för alla som producerar innehåll specifikt relaterat till ägarbyten inom jordbruk och trädgårdsodling att lagra information relaterad till ägarbyten. På så sätt gör vi det tillsammans lättare att hitta och använda informationen.
Ägarbytesträdet har tagits fram inom ramen för projektet ProSPV (1.8.2022 – 31.6.2024), som leds av Työtehoseura TTS och genomförs av ProAgria-centerföreningen, MTK, Mela, HAMK, KKP, familjeförhandlingscentralerna i Södra Österbotten och Vanda samt experter på reparativ medling.ProSPV-projektet finansierades av jord- och skogsbruksministeriet.
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto