Ungdomarna anser att jordbruket är en viktig sektor för finländarnas välbefinnande. De är intresserade av att bo och arbeta på landsbygden. Ungdomarna känner dock inte så väl till det stora utbudet av utbildnings- och karriärmöjligheter inom sektorn.
AgriHubi, kompetensnätverket för lantbruksföretag, beställde en undersökning från Taloustutkimus om attityderna hos ungdomar och unga vuxna under 25 år till jordbrukssektorn. Undersökningen tittade också på medvetenheten om och tillgången till information om jordbruksutbildning.
– Sektorn är bekymrad över om ungdomar ser jordbruk och trädgårdsodling som en attraktiv sektor och söker sig till studier inom branschen. Nu vet vi vad ungdomar i åldern 15–24 år tycker om jordbruk och landsbygdens möjligheter i vår tid, säger Susanna Lahnamäki-Kivelä, koordinator för AgriHubi.

En fjärdedel kan tänka sig att arbeta inom lantbruket
En fjärdedel skulle kunna tänka sig att arbeta på en gård, medan 57 procent inte skulle göra det. Unga människor är försiktigt intresserade av säsongs- eller deltidsarbete. De jobb som de skulle vara mest intresserade av är inom lantbrukshandeln och landskapsplanering eller jobb som florist, djurskötare eller trädgårdsmästare. Att jobba som bär- och fruktodlare, inom forskning och utveckling, som växthusarbetare och egenföretagare inom lantbruk eller landsbygdsföretagare nämndes också ganska ofta.
Medan majoriteten av ungdomarna anser att jordbruksarbete är lika varierande som andra jobb, anser hälften av de tillfrågade att jordbruksarbetarnas arbete inte värderas tillräckligt högt. 42 procent anser att jordbrukssektorn inte erbjuder attraktiva karriärmöjligheter. Den tekniska utvecklingen anses göra jordbruksarbetet mer attraktivt.
Jordbruksutbildningen är inte känd
En tredjedel av de svarande anser att jordbruksutbildningen är åtminstone något attraktiv, medan en annan tredjedel inte anser att den är attraktiv alls.
Det finns liten kännedom om yrkes- och yrkeshögskoleexamina inom sektorn. Grundutbildningar inom lantbruk är något mer kända än yrkeshögskoleutbildningar inom sektorn.
– Den allmänna kännedomen om utbildningen måste ökas för att minska fördomarna om lantbruket, till exempel uppfattningen om begränsade karriärmöjligheter”, säger Mona-Anitta Riihimäki, ordförande för gruppen för utveckling av naturresurser inom yrkeshögskolornas rektorsråd Arene ry och direktör för Tavastlands yrkeshögskola.
Människor kan bo på landsbygden, men bristen på service är ett problem
Människor är i allmänhet positiva till att bo på landsbygden, och mer än 40 procent anser att landsbygden erbjuder bättre livsmöjligheter än städerna. Å andra sidan upplevs bristen på tjänster som lockar unga människor på landsbygden som en utmaning.
Information om lantbruk via media
Unga finländarna kommer i kontakt med lantbruket främst genom media, nyheter och vänner.
– Det som är förvånande med undersökningsresultaten är att unga människor uppfattar jordbrukssektorn framställs på ett positivt sätt i media. Många som har arbetat länge inom sektorn upplever motsatsen, säger Paula Antikainen från Ylä-Savos yrkesinstitut.
Bakgrund till undersökningen
- Målgruppen för undersökningen var 15–24-åriga finländare i hela landet, och 202 ungdomar svarade på enkäten. Uppgifterna viktades med avseende på kön, ålder och bostadsort för att matcha målgruppen.
- 75% kom inte från jordbrukarfamiljer. En femtedel av föräldrarna var lantbruksföretagare och 6 procent av föräldrarna är för närvarande verksamma inom lantbruk.
- 7 procent hade personlig arbetslivserfarenhet inom jordbruk.
- Undersökningen genomfördes på uppdrag av Tavastlands yrkeshögskola och Ylä-Savos yrkesinstitut, som ingår i AgriHub-nätverket för lantbruksföretag.
- Nätverket sammanför forskning, utbildning, rådgivning och förvaltning inom jordbruks- och trädgårdssektorn
Mera information
AgriHubi-koordinator, forskare Susanna Lahnamäki-Kivelä, Naturresursinstitutet, tfn 0295 322 523
Ordförande för yrkeshögskolornas rektorsråds utvecklingsgrupp för naturresurser Arene ry, direktör Mona-Anitta Riihimäki, Tavastlands yrkeshögskola, tfn 050 5745 102, mona-anitta.riihimaki@hamk.fi
Taloustutkimus, Timo Myllymäki, tfn 010 7585 441, timo.myllymaki@taloustutkimus.fi
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto