Nyhet
24.03.2025

Få projekt i rullning! – Faciliteringsutbildning för aktörer inom landsbygdsnätverket

Landsbygdsnätverket söker deltagare till en faciliteringsutbildning. Målet med utbildningen är att utvecklare inom landsbygds- och jordbrukssektorn ska få fördjupa sin kompetens, särskilt när det gäller att initiera projekt som främjar samarbete mellan aktörer med olika bakgrund.

Vill du vara den som får idéer att lyfta och projekt i rullning? Denna faciliteringsutbildning ger dig praktiska verktyg för att inspirera, handleda och sammanföra olika aktörer för att tillsammans skapa framtidens framgångshistorier på landsbygden.

Under utbildningen får du utveckla dina faciliteringsfärdigheter och lära dig hur du kan organisera regionala idéverkstäder och andra engagerande evenemang. De faciliteringsfärdigheter du lär dig stödjer särskilt medskapande mellan aktörer med olika bakgrund (multi-actor-utveckling).

  • Utbildningens mål: Du fördjupar din kompetens särskilt i att initiera projekt som kräver tvärsektoriellt samarbete.
  • Utbildningens innehåll: Uppstart, två närundervisningsmoduler och en nationell idéverkstad, där du får möjlighet att testa dina faciliteringsfärdigheter i praktiken.
  • För vem passar utbildningen: Utbildningen passar dig om dina arbetsuppgifter inkluderar att initiera eller bolla projekt och om utveckling av landsbygden eller jordbruket är en del av ditt arbete.

Du kan läsa om innehållet i den finskspråkiga utbildningen här.

Utbildningens innehåll och tidtabell

Uppstart webbinarium måndag 19.5 kl. 10–11

Under uppstarten får du en helhetsbild av utbildningen och ämnen som kommer att behandlas. Tillsammans med andra deltagare får du en insikt i facilitering som ämne och facilitatorns roll.

1. utbildningsmodul 3–4.6 i Helsingfors

Modulen består av två närundervisningsdagar.

Utbildningsmodulen ger dig grundläggande färdigheter för att fungera som facilitator särskilt för mångfacetterade grupper och nätverk.  Du får lära dig om fördelarna med medskapande, men också om de potentiella spänningar som kan uppstå och hur de kan lösas.

I slutet av modulen kommer du att ha färdigheter att delta i genomförandet av den nationella idéverkstaden.

Idéverkstad onsdag 3.9 i Helsingfors

Målet med den nationella idéverkstaden i år är att skapa nya projektidéer och partnerskap med fokus på klimat och miljö. Under evenemanget medskapar vi starka projektidéer och inspireras av nya samarbeten. Vi fördjupar oss i tänkesättet kring gemensam innovation och dess fördelar. Som konkret utbyte från evenemanget får du verktyg för att tillämpa medskapande och gemensam innovation i ditt eget arbete.

Konceptet ”idéverkstad” kan tillämpas på vilket tema som helst.

2. utbildningsmodul 17–18.9 i Helsingfors

Modulen består av två närundervisningsdagar.

Under modulen utvidgas din verktygslåda som facilitator ytterligare. Du får utvecklingsidéer baserade på idéverkstaden och verktyg för fortsatt lärande som facilitator.

Efter detta har du förutsättningar att genomföra din egen idéverkstad eller andra engagerade evenemang under vintern 2025–2026!

Instruktioner för ansökan

Inspireras du av att hitta nya lösningar, föra samman olika aktörer och att arbeta tillsammans med människor? Ingår det i dina arbetsuppgifter att bolla projekt? Arbetar du med utveckling av landsbygden eller jordbruket?

Om ditt svar är ja, ansök till vår faciliteringsutbildning! Till utbildningen väljs 15–20 deltagare per grupp. Det finns två grupper: en finsk- och en svenskspråkig. Arbetet sker parallellt, och deltagande kräver inte kunskaper i båda språken.

Du kan läsa om innehållet i den finskspråkiga utbildningen här.

Ansök till utbildningen genom att fylla i ansökningsblanketten (eventos.fi).

När vi väljer deltagare till utbildningen lägger vi särskild vikt vid den motivation som uttrycks i ansökan, utbildningens relevans för den sökandes nuvarande arbetsuppgifter och en bred regional spridning.

Ansökningstiden avslutas söndagen 13.4.2025.

Utbildningen anordnas av landsbygdsnätverksenheten. Om du har frågor om utbildningen kan du kontakta nätverkskoordinator Ann-Sofi Backgren (ann-sofi.backgren@maaseutu.fi)

Ansök och kom med för att bygga effektfulla projekt – tillsammans får vi idéerna att lyfta!

Relaterade teman