Att anställa sommarjobbare är ett bra sätt att få extra hjälp under högsäsongen, men det är viktigt att göra det rätt. Med den nya sociala villkorligheten som träder i kraft 2025 blir det ännu viktigare att ha koll på reglerna. Här är fem saker du som lantbrukare bör tänka på.
1. Skriv ett tydligt anställningsavtal
Alla sommarjobbare ska ha ett skriftligt avtal där lön, arbetstid och arbetsuppgifter framgår. Det är ett enkelt sätt att undvika missförstånd och säkerställa att alla lagkrav uppfylls.
2. Anmäl anställningen till rätt instanser
Kom ihåg att anmäla anställningen till arbetspensionsförsäkringen och andra nödvändiga myndigheter. För utländska sommarjobbare kan även arbetstillstånd och skatteregler behöva ses över.
3. Se till att jobbet är rätt försäkrat
Som arbetsgivare är du skyldig att ha en lagstadgad olycksfallsförsäkring för dina anställda. Kontrollera också om kompletterande försäkringar behövs för vissa arbetsuppgifter.
4. Ge tydliga instruktioner vid arbetets start
En ordentlig introduktion gör jobbet både säkrare och effektivare. Gå igenom arbetsuppgifter, säkerhetsrutiner och vem sommarjobbaren ska vända sig till vid frågor.
5. Håll koll på arbetstider och raster
Se till att arbetstiderna följer reglerna och att sommarjobbarna får sina raster. För minderåriga finns särskilda regler om arbetstid och vila som måste följas.
För mer information och stöd inför sommarens anställningar kan du ta del av SLC:s webbinarium om social villkorlighet eller läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats.
Som medlem i Landsbygdens Arbetsgivareförbund får du dessutom tillgång till rådgivning om anställningsförhållanden och arbetskontrakt.
Bli medlem i Landsbygdens Arbetsgivareförbund
Läs mer om den sociala villkorligheten
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto