Nyhet
11.06.2024

Finlands största idéfestival bjuder in till landsbygdssamtal i Nurmes i September

Finlands största idéfestival bjuder in till landsbygdssamtal i Nurmes i September

Samhällsevenemanget Landsbygdsparlamentet kommer till Nurmes 26-28.9.2024 och samlar alla människor som är intresserade av landsbygdens framtida utveckling. Det tidigare Landsbygdsparlamentet 2021, som hölls virtuellt, blev en stor succé och bidrog en våg av positiv feedback.

I centrum för Landsbygdsparlamentet står människor, företag och samhällen som med sina egna exempel förnyar landsbygden. Regional jämlikhet är viktig, eftersom lokalt drivna idéer i bästa fall erbjuder lösningar på utmaningar som berör hela Finland. Huvudtemat för evenemanget är förnybar lokal energi, som granskas ur perspektiven för förnybart entreprenörskap, förnybar vardag och förnybar kultur.

Enkelt att delta i mångsidigt program – anmäl dig från och med den 7.6.

Programmet för det tre dagar långa hybridevenemanget inkluderar bland annat studiebesök och idéresor, föreläsningar, konstruktiva diskussioner, workshops, miniseminarier och karelskt gästabud. Evenemanget kulminerar i en landsbygdspolitisk deklaration, som formuleras under evenemangets gång.

Som värdpar för Landsbygdsparlamentet 2024 fungerar Yles journalister Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén. Många känner igen Hoikkala bland annat från kultur- och reseprogrammet Egenland, Kulttuuricocktail Live och Puoli seitsemän. Helsingforsfödda Hoikkala beskriver sig själv som en kosmopolit med rötter i Karelen. ”Den finska landsbygdens hjärta är människorna: de fantastiska typerna som arbetar hårt för att göra vardagen enklare, roligare eller mer spännande för alla.”

Aldén är känd från bland annat Yle X3M, Egenland och Strömsö. Han har också kommenterat Oscarsgalan på svenska och agerat tvåspråkig chattvärd i samband med självständighetsbalen. Aldén, som kommer från Pernå (numera Lovisa) i östra Nyland, har vuxit upp på landsbygden i en familj av potatisodlare. ”Landsbygden kommer alltid att representera hemmet för mig. Jag uppskattar stort Lovisas landsbygd samt dess avslappnade och hårt arbetande atmosfär,” säger Aldén.

Landsbygdsparlamentet arrangeras som ett gemensamt krafttag av lokala, regionala och nationella aktörer och koordineras av landsbygdspolitikens råd MANE.

Boka din plats!  Deltagandet är gratis.