Under år 2023 förädlades i Finland 56 miljoner kilo fisk. Mängden var 16 miljoner kilo mindre än år 2021, då fiskförädlingsproduktionen statistikfördes senast.
Råvaran till produkterna utgjordes av 32 miljoner kilo inhemsk och 24 miljoner kilo importerad fisk. Jämfört med år 2021 minskade mängden inhemsk fisk med sex miljoner kilo och den utländska mängden 10 miljoner kilo.
Den vanligaste fisken som användes inom förädlingsindustrin var strömming, följt av lax och regnbåge. Dessa tre arter svarade för 90% av allt fiskråmaterial.
Förädling av den norska importerade laxen minskade från 27 miljoner kilo till 17 miljoner kilo.
Produktionen av hel djupfryst strömming och vassbuk minskade med fyra miljoner kilo från 21 miljoner kilo till 17 miljoner kilo.
Över 21 miljoner kilo fisk förädlades till färska filéer. Nästan två tredjedelar av detta var lax som importerades från utlandet.
Det fanns 116 fiskförädlingsföretag, varav nio behandlade volymer som översteg en miljon kilo. De största företagen stod för 80 procent av den totala mängden förädlad fisk.
Naturresursinstitutets meddelande https://www.luke.fi/sv/statistik/fiskforadlingsproduktion/fiskforadlingsproduktion-2023
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto