Förhoppningen är att innovationer ska lösa inte bara nationalekonomiska problem, utan även klimatutsläpp och andra hållbarhetsutmaningar som orsakas av jordbruket, och därmed jordbrukets lönsamhet. Ofta är innovationer som förbättrar hållbarheten också ekonomiskt sunda metoder.
”Innovationer anses ha en viktig roll i utvecklingen av det finska jordbruket. Våra nordliga produktionsförhållanden skiljer sig mycket från andra länders och vi behöver lösningar som är särskilt anpassade för oss”, säger Tuija Kallio, nätverkskoordinator vid enheten för landsbygdsnätverk.
”Innovation handlar inte bara om teknik, utan innovation definieras också som en ny metod för produktionsprocesser som kan användas i stor utsträckning. Det finns många innovationer i anslutning till förvaltning och sociala frågor som bidrar till att förbättra lönsamheten i gårdsförvaltningen”, säger Susanna Lahnamäki-Kivelä, koordinator för kunskapsnätverket AgriHubi.
Öppna innovationer som produceras med offentlig finansiering är viktiga inom jordbruket. Detta gör det möjligt för flera aktörer att bearbeta innovationen till nya kommersiella, något differentierade produkter eller att anpassa det nya tillvägagångssättet till sina egna behov.
Landsbygden är den viktigaste platsen för klimatarbetet
Finland vill vara en föregångare inom hållbart jordbruk med internationellt intressanta metoder att dela med sig av till andra. EU:s finansiering av landsbygdsutveckling och den nationella finansieringen av koldioxidbindning hjälper jordbrukarna att anpassa sig till klimatförändringens effekter, minska växthusgasutsläppen från jordbruket och producera energi från förnybara resurser.
Jordbrukssektorn har en lång historia av att utveckla sätt att minska klimatutsläppen och binda kol. Jord- och skogsbruksministeriet och Motivas Impact Accelerator användes för att påskynda klimatåtgärderna inom markanvändningssektorn från forskning till praktik. Mark- och skogsägare, offentliga aktörer och företag kommer att dra nytta av forskningsresultaten för att utveckla affärsverksamheten för en grön omställning.
Klimat- och miljöprojekt har utvecklat smarta bevattningsmetoder, vattenreglering i torvfält, ett pilotprojekt för cirkulär ekonomi och en mobilapp för regenerativt jordbruk. Man har också arbetat med koldioxidkompensation för kommuner, hållbar användning av gräsmossa och pollinering av bin.
SisuLasse video Utforska innovationsprojekt – Honungsbin som pollinatörer i växthuset (youtube.com)
Robotar på väg till de finska fälten
Robotarna är på väg till Finlands åkrar. Vissa fältrobotar ersätter traktorn och föraren och kan anslutas till samma fältmaskiner som en vanlig jordbrukstraktor. De är lämpliga för alla typer av gårdar, inklusive spannmål, boskap, ekologiska och specialgrödor.
Robotarna är på väg till åkrarna även i Finland. Vissa fältrobotar ersätter traktorn och föraren och kan anslutas till samma fältmaskiner som en vanlig jordbrukstraktor. De är lämpliga för alla typer av gårdar, inklusive spannmåls-, djur-, ekologiska och specialiserade växtodlingsgårdar.
Batteridrivna robotar är å andra sidan främst lämpliga för radodlingar som sockerbetor och specialgrödor. De är utformade för att vara energitäta och många drivs med solenergi. Roboten, som först presenterades i Finland på mässan, kan med hjälp av artificiell intelligens med exakt precision välja var i grödan bekämpningsmedlet ska appliceras, vilket minskar användningen av bekämpningsmedel med så mycket som 80-96%.
De lösningar som dessa innovationer ger är mycket praktiska och börjar med bekämpningen av mjöldagg i jordgubbar. Användningen av kemiska bekämpningsmedel begränsas kraftigt samtidigt som mjöldaggen orsakar betydande skördeförluster vid tunnelodling av jordgubbar. En UVC-bestrålningsrobot med LED-teknik, som arbetar autonomt på natten, minskar användningen av bekämpningsmedel och förbättrar bärkvaliteten. UVC-bestrålning av växande växter är fortfarande under utveckling i Finland och i resten av världen, men användningen förväntas bli mer utbredd inom en snar framtid.
SisuLasse-video: Bekämpning av sjukdomar hos jordgubbar med UVC-teknik – YouTube
De senaste innovationerna visas upp på branschmässan
De senaste innovationerna inom jordbruket kommer att presenteras på den största mässan inom sektorn, Innovation market i Helsingfors den 17-19 oktober 2024. Innovation market öppnas torsdagen den 17 oktober kl. 11.30-12.00 av Hugo Almeida, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk, som kommer att tala om vikten av innovation i jordbruksförnyelsen ur Europeiska kommissionens perspektiv.
AgriFairs huvudscen Kasvu kommer att ägnas åt innovation varje dag under mässan:
Tor 17.10. kl. 14.00-14.30 kommer du att höra från jordbrukare som har tilldelats stipendier – Tacka producenten.
Fre 18.10 kl. 9.30-10.00 Jordbrukarna uppmuntras att fundera på hur deras gård är förberedd för cyberhot.
Lör 19.10 kl. 15.00-15.30 hör om fem innovationer för lönsamhet och hållbarhet inom jordbruket. EIB-projekten kommer bland annat att visa hur man gör ett digitalt utfodringssystem för kor och bygger en smart gris.
Varje dag under mässan kommer det att finnas vandringsturer i utställningshallarna med en toppexpert. Rundturerna startar framför informationsdisken i Innovation market (hall A, sektion 1d5).
Tors 17.10. Lösningar för att förbättra markhälsan, Nya maskiner och utrustning för växtodling och Säkra val av grödor.
Fre 18.10. Småskaliga tekniker och teknologier för växtproduktion, Ny utveckling inom växtskydd och Användning av information för beslutsfattande på boskapsgårdar.
Lör 19.10. Nya lösningar för torkar och kontrollautomation samt Energilösningar i praktiken
I Innovation market presenteras lovande projektidéer som är på väg att kommersialiseras samt färdiga produkter och tjänster. Den här gången kommer mässan att lyfta fram resultaten av EIB-projekt som utvecklats med finansiering för landsbygdsutveckling från både Finland och Estland. Andra innovationsprojekt kommer också att visas upp och ett stort antal nystartade företag kommer att finnas i anslutning till montern.
På Innovation market -scenen hålls dagliga innovationsgenomgångar om hur nya innovationer påverkar jordbruksföretagens ekonomi. Programmet kommer att omfatta ämnen som social och klimatinnovation och cyberhot.
För mera information
Tuija Kallio, nätverkskoordinator, Landsbygdsnätverk, tfn. 0295 204 630 tuija.kallio(a)ruokavirasto.fi
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto