Landsbygdsnätverket arrangerar program som en del av AgriVenture Finland -evenemanget i Saarijärvi den 27–28 maj 2025. Det blir nätverksmöjligheter på både svenska och finska, en pitchtävling för innovationsprojekt samt information om naturvärdshandel och internationella marknader. Välkommen att delta!
EIP-pitchtävling
tisdag 27 maj kl. 13.30–15.00
Nu lyfter vi fram innovationer inom primärproduktion från hela Östersjöområdet! Åtta lovande EIP-innovationer kommer att presenteras på scenen. En jury kommer att välja en vinnare som tillkännages under den andra dagens avslutningssession.
Mer information om EIP-pitchtävlingen.
Föreläsning: EIP-AGRI Operational Groups – gemensam utveckling av praktiska lösningar för jordbruk, skogsbruk och landsbygdsområden
tisdag 27 maj kl. 13.30
EIP-pitchtävlingen öppnas av Margarida Ambar från EU CAP Network som berättar om EU:s landsbygdsfinansiering och de möjligheter den erbjuder för att förbereda och genomföra innovationsprojekt (EIP). EIP-projekt söker praktiska lösningar på utmaningar som jordbrukare, skogsägare eller landsbygdsområden möter i sitt dagliga arbete. Kom och lär dig mer om vad EIP-projekt innebär i praktiken.
Paneldiskussion: Naturvärdshandel och koldioxidkompensation som affärsmöjlighet
tisdag 27 maj kl. 15.00–16.00
Naturvärdsmarknaderna tar sina första steg. Naturvärdshandel och koldioxidkompensation kan stödja uppnåendet av hållbarhetsmål, men är det affärsmässigt hållbart? Hur bör marknaderna utvecklas?
En av Europas största privata skogsägare, Finsilva, är en pionjär i skapandet av de växande naturvärdshandelsmarknaderna. VD Juha Hakkarainen berättar om vad naturkapital innebär och hur det kan omvandlas till ny affärsverksamhet. Vi får även en kommentar från Maanvaalija Oy, som är specialiserade på utsläppshandel inom jordbruk och skogsbruk.
Svenskspråkigt sidoprogram: Tillväxt genom internationalisering – hur stärker man sin verksamhet genom att skala upp?
onsdag 28 maj kl. 12.00–13.30
I den svenskspråkiga diskussionen hör vi Tua Takasuo (Finsk-svenska handelskammaren) berätta om vad en internationaliseringsprocess innebär. Tua jobbar med bl.a. mentorprogram och enskilda företag för att förbättra företagens förmåga att hävda sig på den globala marknaden.
Kommentarer kommer att ges av innovationsledare Per Frankelius och organisationsledare Karolina Muhrman vid Linköpings universitet som öppnar upp hur Agtech Sweden jobbar med innovationsmiljön för morgondagens lantbruk.
En kommentar ur ett företagsperspektiv ges av Jack Mattson från åländska Våffelrakan,som kom på en andra plats i tävlingen ”Finlands framgångsrecept 2025”. Med sin produkt Röstivåhveli- rå riven åländsk potatis tillagat i våffeljärn – har produkten utvecklats från foodtruck-företag till ett sortiment som ingår i alla S-marketar i Finland. (tbc)
I samband med evenemanget serveras en lätt lunch.
Projektmöte för jordbruksutveckling: ekonomiskt hållbart och teknologiskt utvecklande jordbruk
onsdag 28 maj kl. 12.30–13.30
Arbetar ditt projekt med jordbrukets lönsamhet, digitalisering eller smart jordbruk? Kom till ett möte med projektledare för att nätverka, diskutera gemensamma utmaningar och fundera över flaskhalsarna i projektens påverkan. Mötesplatsen har plats för de 20 snabbast anmälda. Mötet arrangeras av landsbygdsnätverksenheten och AgriHubi.
Vad är AgriVenture?
AgriVenture-evenemanget samlar viktiga aktörer – startups, växande företag, stora företag, investerare, slutanvändare, jordbrukare, forskare och utvecklare – för att skapa en hållbar livsmedelskedja. Målet med evenemanget är att koppla samman innovationer inom branschen med finansiering: öka medvetenheten, erbjuda nätverksmöjligheter och skapa samarbets- och tillväxtmöjligheter för företag.
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto