Projekt
Utvecklingsprojekt - 35751

Gluteenittomasta viljelykierrosta erikoistumisvaihtoehto tiloille

Satafood Kehittämisyhdistys ry

30.11.2016 - 24.10.2019

Avslutat

Offentlig projektbeskrivning

Gluteeniton viljelykierto on erikoistumisvaihtoehto asiaan perehtyville tiloille. Gluteenittomassa viljelyssä tuotetaan kauraa erillään muista viljoista ostajan määrittelemällä tavalla ja puhtausvaatimuksin. Täysin eriytettyyn gluteenittomaan viljelykiertoon sopivia kasvilajeja kauran lisäksi ovat öljykasvit, valkuaiskasvit, nurmet, peruna, vihannekset ja sokerijuurikas sekä pellava, kumina ja tattari, joista on koottavissa monia hyviä viljelykiertovaihtoehtoja. Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa tasaisesti sekä Suomessa että vientimaissa. Suomessa tuotettavista gluteenittomista kasveista tärkein on kaura. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa hankealueen (Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa) maatilojen elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä sekä lisätä eri tahojen välistä yhteistyötä. Alkutuotannon parempi kilpailukyky ja taloudellinen tuloksellisuus on lisännyt hankealueen maakuntien elinvoimaisuutta. Viljelijät ovat erikoistuneet gluteenittomaan viljelykiertoon ja viljelyn osaaminen on lisääntynyt sekä viljelyn kannattavuus parantunut. Tavoitteena on myös edistää sopimustuotantoa siten, että raaka-aineen ostajilla on varmuus laadukkaan tuotteen saatavuudesta ja viljelijöillä varmuus tuotteen menekistä ja hinnasta, jotta voidaan hyödyntää kasvavat markkinat (gluteeniton kaura ja muut free from-tuotteet). Hankkeen toteuttaa Satafood Kehittämisyhdistys ry ajanjaksolla 1.12.2016-31.5.2019.

Mer information

Program/Fond

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020

Projektnummer

35751

Startdatum

30.11.2016

Slutdatum

24.10.2019

Är det ett Leader-projekt?

ei

Åtgärd

Utvecklingsprojekt

Underåtgärd

16.2 Pilotering och utveckling av nya produkter och metoder inom bioekonomi

Typ av åtgärd

Samarbete

Åtgärdens specifierare

Datainsamlingsprojekt, industriell forskning (80 procent).

Projektkaraktär

Interregional

Aktuellt om projektet

Projektets kontaktpersoner