Projekt
Hållbart vattenbruk, beredning och saluföring - 341715

Kalasta viisaasti fermentoimalla

Luonnonvarakeskus

01.09.2025 - 31.12.2027

Är igång

Offentlig projektbeskrivning

Kotimaisen kalan edistämisohjelman (MMM 2022) tavoitteena on lisätä kotimaisen kalan tarjontaa ja osuutta kulutuksesta kestävällä tavalla. Visiona on, että kotimaisen kalan kulutus kaksinkertaistuu ja kalatuotteiden viennin arvo moninkertaistuu vuoteen 2035 mennessä. Yhtenä strategisena tavoitteena on kalatalouden yritystoiminnan uudistuminen, jossa painotetaan kiertotalouden ja kestävien ratkaisujen kehitystä ja käyttöönottoa sekä vajaasti hyödynnettyjen kalavarojen, erityisesti silakan, kilohailin, kuoreen, särkikalojen ja muikun, elintarvikekäytön lisäämistä. Kalan käytön Suomen talouteen, ympäristöön ja kansanterveyteen liittyvistä myönteisistä vaikutuksista huolimatta varsinkin kotimaisen vajaasti hyödynnetyn kalan kulutus on vähäistä. Yhtenä syynä tähän on, että markkinoilla olevien kalatuotteiden valikoima tai laatu eivät miellytä kuluttajaa. Erilaiset kalan perkuu- ja fileointijäännökset päätyvät Suomessa tällä hetkellä enimmäkseen rehuksi. Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti kalaraaka-aineet tulisi käyttää mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja hyödyntää ensisijaisesti elintarvikkeeksi. Tässä hankkeessa päätavoitteena on lisätä kotimaisten, myös vajaasti hyödynnettyjen, kalalajien elintarvikekäyttöä, luoda uusia käyttömahdollisuuksia kalojen perkuun sivuvirroille, ja tuoda tietoa uusista kestävistä teknologisista ratkaisuista kalatalouden yrityksille. Tämä toteutetaan kehittämällä vajaasti hyödynnetyistä kaloista sekä kalasivuvirroista bioprosessointiteknologialla kestävästi tuotettuja uudenlaisia ruokatuotteita sekä ainesosia käytettäväksi elintarvikkeissa tai ravintolisissä. Hanke toteutetaan Luonnonvarakeskuksen, Turun yliopiston ja Aktion Österbotten r.y.:n yhteistyönä.

Mer information

Program/Fond

Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston Suomen ohjelma 2021–2027

Projektnummer

341715

Startdatum

01.09.2025

Slutdatum

31.12.2027

Är det ett Leader-projekt?

ei

Åtgärd

Hållbart vattenbruk, beredning och saluföring

Underåtgärd

2.2 Främja saluföring, kvalitet och mervärde för fiskeri- och vattenbruksprodukter samt beredning av sådana produkter

Typ av åtgärd

Främja saluföring, kvalitet och mervärde

Åtgärdens specifierare

Innovationer, utveckling och rådgivning om förädling av fisk

Aktuellt om projektet

Projektets kontaktpersoner