Offentlig projektbeskrivning
Suomessa tuotetaan toiseksi eniten (14 %) Euroopan kaurasta ja Suomi on maailman toiseksi suurin kauran viejämaa. Suomen oloihin sopivana viljelykasvina kauraa on tuotettu reilusti yli oman tarpeen ja sitä on viety jyvinä – suurimmaksi osaksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi (n. 300 milj. kg/a). Kaura on siis valmiiksi elintarvikesektorimme lupaavimpia raaka-aineita, jonka terveysvaikutuksista on tieteellistä näyttöä. LUKEn 2024 laatiman raportin mukaan kauran viennin kasvamiseen seuraavan 10 vuoden aikana on n. 200 mio € odotearvo. Ongelmana on tällä hetkellä kauralajikkeiden suurimäärä ja ominaisuuksien heterogeenisyys. Toisaalta taas prosessiteknologinen osaaminen on kaura-alan kasvupotentiaalin edellytys, jotta toivutut ominaisuudet osataan siirtää lopputuotteisiin. Hankkeen tavoitteena on varmistaa, että kauraominaisuuksien tunnistamiseen perustuvan lisä-arvon tuottaminen lisää alkutuotannon kannattavuutta. Tämä tapahtuu yhteistyössä prosessiteollisuuden, leipomoiden ja viljaviennin kanssa. Hankkeessa alkutuotannon ja prosessiteollisuuden välissä tehdään eri kauratyyppien ominaisuuksiin perustuvaa tutkimusta pellolta, prosessoinnin kautta tuotteeksi. Tiedon ja EIP yhteistyöryhmän avulla luodaan helposti toteutettava testauskonsepti kauranjyvän soveltuvuudesta vaativampaan prosessointiin ja korkeatasoisempien/ uusien kauratuotteiden tekemiseen.
Mer information
Program/Fond
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Projektnummer
318672
Slutdatum
30.05.2025
Är det ett Leader-projekt?
ei
Typ av landsbygd
Inre stadsområde
Åtgärd
Beredningspenning
Underåtgärd
Europeiska innovationspartnerskapet EIP-projekt
Typ av åtgärd
Samarbetsprojekt
Åtgärdens specifierare
Beredningspenning för Europeiska innovationspartnerskapet EIP:s projekt, 5 000 €
Projektkaraktär
Lokal/Regional
Målområde
SO0
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto