Projekt
Beredningspenning - 318672

Kaurahyödynnyksen harppaus

Lab-ammattikorkeakoulu Oy

- 30.05.2025

Är igång

Offentlig projektbeskrivning

Suomessa tuotetaan toiseksi eniten (14 %) Euroopan kaurasta ja Suomi on maailman toiseksi suurin kauran viejämaa. Suomen oloihin sopivana viljelykasvina kauraa on tuotettu reilusti yli oman tarpeen ja sitä on viety jyvinä – suurimmaksi osaksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi (n. 300 milj. kg/a). Kaura on siis valmiiksi elintarvikesektorimme lupaavimpia raaka-aineita, jonka terveysvaikutuksista on tieteellistä näyttöä. LUKEn 2024 laatiman raportin mukaan kauran viennin kasvamiseen seuraavan 10 vuoden aikana on n. 200 mio € odotearvo. Ongelmana on tällä hetkellä kauralajikkeiden suurimäärä ja ominaisuuksien heterogeenisyys. Toisaalta taas prosessiteknologinen osaaminen on kaura-alan kasvupotentiaalin edellytys, jotta toivutut ominaisuudet osataan siirtää lopputuotteisiin. Hankkeen tavoitteena on varmistaa, että kauraominaisuuksien tunnistamiseen perustuvan lisä-arvon tuottaminen lisää alkutuotannon kannattavuutta. Tämä tapahtuu yhteistyössä prosessiteollisuuden, leipomoiden ja viljaviennin kanssa. Hankkeessa alkutuotannon ja prosessiteollisuuden välissä tehdään eri kauratyyppien ominaisuuksiin perustuvaa tutkimusta pellolta, prosessoinnin kautta tuotteeksi. Tiedon ja EIP yhteistyöryhmän avulla luodaan helposti toteutettava testauskonsepti kauranjyvän soveltuvuudesta vaativampaan prosessointiin ja korkeatasoisempien/ uusien kauratuotteiden tekemiseen.

Mer information

Program/Fond

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Projektnummer

318672

Slutdatum

30.05.2025

Är det ett Leader-projekt?

ei

Typ av landsbygd

Inre stadsområde

Åtgärd

Beredningspenning

Underåtgärd

Europeiska innovationspartnerskapet EIP-projekt

Typ av åtgärd

Samarbetsprojekt

Åtgärdens specifierare

Beredningspenning för Europeiska innovationspartnerskapet EIP:s projekt, 5 000 €

Projektkaraktär

Lokal/Regional

Målområde

SO0

Aktuellt om projektet

Projektets kontaktpersoner