Osallistavan yleisötyön hanke – Nykytaiteen kyläparlamentti
Hankkeen toteuttajana toimii Kankaanpään Taideyhdistys ry. Hankkeen toteuttamisaika on 1.11.2024–28.2.2025. Hanke tuottaa matalankynnyksen taidetapahtumia ja pyrkii taiteen saavutettavuuden sekä osallisuuden parantamiseen.
Taustalla on Kankaanpään Taideyhdistyksen 60-vuotisjuhlavuosi. Taideperinnön näkyväksi tekemisellä, yhteisöllisellä keskusteluttamisella sekä kehittämisellä lisätään tietoa ja hahmotellaan uusia kuntalaislähtöisiä taiteen toimintamalleja. Hanke korostaa erityisesti julkisen taiteen yhteisomistajuutta sekä lisää monipuolisesti ymmärrystä taiteen ja kulttuuriperinnön merkityksestä mm. alueen elinvoimaisuudelle.
Tavoitteet:
Lisätä yhteisöllisyyttä taiteen tapahtumallisuuden avulla, erityisesti eri ikäryhmien välillä.
Parantaa julkisen taiteen saavutettavuutta.
Kehittää osallistavaa viestintää, dialogia ja lisätä tietoisuutta Kankaanpään postmodernista taide- ja kulttuurihistoriasta.
Hankkeen toiminta sisältää Kankaanpään Taideyhdistyksen keräämän nykytaiteen kokoelman näyttelyn, julkisen taiteen työpajoja eri kohderyhmille sekä paikallisen taiteen ja kulttuurin tiedotuskampanjoita. Kokoelmanäyttely järjestetään 14.1.–8.2.2025 Kankaanpään Galleriassa, sekä siihen liittyvä laajempi yleisötapahtuma 17.1.2025.
Hankkeen kohderyhmiä ovat paikalliset asukkaat, yhdistykset, yritykset ja matkailijat. Hankkeen onnistumista mitataan osallistujamäärillä, kerätyllä palautteella sekä uusien toimintamallien kehittämisellä.
Sammanfattning av projektet
Nykytaiteen kyläparlamentti -hankkeen tavoitteena oli luoda vuorovaikutuksellisia tapahtumia, joissa nykytaiteen avulla tehdään näkyväksi haastavia ja monimutkaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä. Hankkeen tarkoituksena on tuoda nykytaide ja sen tuottamisen mahdollisuudet lähemmäksi monipuolise...
Mer information
Program/Fond
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Projektnummer
309814
Slutdatum
28.02.2025
Är det ett Leader-projekt?
kyllä
Typ av landsbygd
Lokala centra på landsbygden
Åtgärd
Utvecklingsprojekt
Underåtgärd
Utvecklingsprojekt som genomförs som småskaliga projekt
Typ av åtgärd
Småskaliga projekt
Åtgärdens specifierare
Utvecklingsprojekt som genomförs som småskaliga projekt
Nykytaiteen kyläparlamentti -hankkeen tavoitteena oli luoda vuorovaikutuksellisia tapahtumia, joissa nykytaiteen avulla tehdään näkyväksi haastavia ja monimutkaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä. Hankkeen tarkoituksena on tuoda nykytaide ja sen tuottamisen mahdollisuudet lähemmäksi monipuolise...
Nykytaiteen kyläparlamentti -hankkeen tavoitteena oli luoda vuorovaikutuksellisia tapahtumia, joissa nykytaiteen avulla tehdään näkyväksi haastavia ja monimutkaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä. Hankkeen tarkoituksena on tuoda nykytaide ja sen tuottamisen mahdollisuudet lähemmäksi monipuolisempia yleisöjä sekä tarjota tiloja ja tilanteita osallistavaan ja innovatiiviseen taiteen tuottamiseen. Hankkeen ajankohta tammikuussa 2025 on merkittävä, sillä se osuu Kankaanpään Taideyhdistyksen 60-vuotisjuhlavuoteen, jolloin yhdistys perusti Kankaanpään Taidekoulun.
Juhlavuosi on Kankaanpään yhteinen juhla, sillä julkinen taide ja taidekaupungin imago ovat kaikkien kuntalaisten yhteistä omaisuutta ja sosiaalista pääomaa, tätä ei ole painotettu tarpeeksi. Hanke korosti yhteisomistajuutta ja yhteenkuuluvuutta viestimällä ja tuottamalla tietoa 60-vuotisesta, maaseutualueelle poikkeuksellisen ennakoivasta ja innovatiivisesta taidetoiminnasta.
Hanke toi esille taiteen ja yhteiskunnan välisen vuorovaikutuksen ja haastoi osallistujia kehittämään kuntalaislähtöisiä, taiteen saavutettavia ja hyvinvointia edistäviä rakenteita. Hanke edisti ylisukupolvista kohtaamista sekä jatkumollista nykytaiteen keskustelua ja alueellista ja sosiaalista kehittämistä taiteen kautta.
Hanke poisti esteitä taiteen kokemiselle ja kohtaamiselle, taustasta riippumatta. Hanke kehitti Kankaanpään Gallerian toimintaa ja loi avoimempia taidepalvelumalleja, joita tullaan yhteistyössä jatkokehittämään.
Toteutus
Hankkeen toteuttaminen
Näyttely ja taidekokoelman esille tuominen:
Nykytaiteen kokoelma tuotiin esille Kankaanpään Galleriaan, ja yleisöä osallistettiin teosten sijoittamiseen julkisiin tiloihin. Näyttely oli käynnissä 14.1.–8.2.2025.
Osallistavat työpaja...
Hankkeen toteuttaminen
Näyttely ja taidekokoelman esille tuominen:
Nykytaiteen kokoelma tuotiin esille Kankaanpään Galleriaan, ja yleisöä osallistettiin teosten sijoittamiseen julkisiin tiloihin. Näyttely oli käynnissä 14.1.–8.2.2025.
Osallistavat työpajat:
Hankkeen aikana järjestettiin kolme työpajaa eri kohderyhmille: ELINVOIMA (yritykset ja matkailu), SIVISTYS (vapaa-aika ja koulut), ja HYVINVOINTI (liikunta, yhdistys ja vanhuspalvelut). Työpajat järjestettiin 21.-23.1.2025. Niiden avulla kerättiin ideoita yhdistyksen toiminnan kehittämiseksi.
Tarina, tapahtumallisuus ja viestintä:
Näyttelyn yhteydessä järjestettiin tapahtumia, jotka madaltavat kynnystä osallistua taidetapahtumiin ja lisäävät tietoa taidekaupungin merkityksestä. Viestinnän painopisteenä oli kulttuuriperintötietoisuuden lisääminen ja kaupungin 60-vuotisen taidehistorian esille tuominen. Kaikille avoimet tapahtumalliset avajaiset pidettiin 14.1. sekä 17.1. Esiintyjinä olivat Kankaanpään musiikkiopiston ja Kankaanpään taidekoulun yhteistyöllä hankitut Takatalvi (17.1.) ja Dolce-trio, Aliina Pirttikangas, Aliisa Koivisto ja Tuuli Törmä (14.1.).
Hankkeen toteuttajat
Hankkeen pääasiallinen tuottaja oli Kankaanpään Taideyhdistys. Toimintaa tuotti yhdistyksen aktiivinen ryhmä, jossa mukana visuaalisen alan ja viestinnän ammattilaisia sekä kokenutta näyttelytuotantohenkilöstöä sekä talkootoimijoita. Sidosryhmiä ovat Kankaanpään kaupungin museo, taidekoulu ja paikalliset toimijat.
Talkootyö
Hankkeessa tuotettua talkootyötä olivat taideyhdistysaktiivien osallistuminen teosten pakkaamiseen ja kuljetukseen, näyttelyn käynnistyessä ja päättyessä. Talkoolaiset osallistuivat myös tapahtumien ja työpajojen organisointiin ja käytännön järjestelyihin mm. tilojen muokkaamista, tarjoilujen hankintaa ja toimittamista. Myös viestinnässä oli mukana talkootyötä, erityisesti markkinointimateriaalin levittämisessä ja tilaisuuksien dokumentoinnissa.
Yhteenveto
Nykytaiteen kyläparlamentti oli yleisötyön hanke, joka yhdisti taiteen, julkisen tilan ja yhteiskunnalliset keskustelut. Se vahvisti osaltaan taiteen ja kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja sekä kehitti uusia kulttuurin, matkailun ja sosiaalisen osallisuuden palvelutuotannon toimintamalleja.
Resultat
Hankkeen tulokset
Yhteisöllisyyden lisääminen:
Hanke onnistui yhteisöllisyyden lisäämisen tavoitteessa. Gallerialle löysi hankkeen myötä yli 200 kävijää, suuri osa myös Kankaanpään ulkopuolelta (Paikkakunnat todennettu gallerian vieraskirjasta). Uusia yhteisöjä...
Hankkeen tulokset
Yhteisöllisyyden lisääminen:
Hanke onnistui yhteisöllisyyden lisäämisen tavoitteessa. Gallerialle löysi hankkeen myötä yli 200 kävijää, suuri osa myös Kankaanpään ulkopuolelta (Paikkakunnat todennettu gallerian vieraskirjasta). Uusia yhteisöjä ja toimijoita kohtautettiin kolmessa eri työpajassa, joita oli koolle kutsuttu teemoilla, Hyvinvointi ja järjestöt, Sivistys sekä Elinvoima ja Matkailu.
Tapahtumayhteistyötä lisättiin myös Kankaanpään musiikkiopiston ja Kankaanpään taidekoulun opiskelijoiden kanssa, kiinnittäen heitä mm. esiintyjiksi kulttuuritapahtumiin.
NUMEROINA:
- Yli 200 kävijää ja osallistujaa Gallerialla
- Kahdet avoimet, tapahtumalliset avajaiset (14.1. ja 17.1) jotka keräsivät molemmat noin 50 henkisen yleisön.
- Kolme yhteiskehittelytyöpajaa, 21., 22. sekä 23.1. Kankaanpään Gallerialla teemoilla: Hyvinvointi ja järjestöt, Sivistys sekä Elinvoima ja Matkailu. Osallistujia yhteensä yli 20 henkilöä.
Julkisen taiteen saavutettavuus:
Hankkeen tavoitteena oli tehdä Kankaanpään Taideyhdistyksen laaja nykytaidekokoelma saavutettavaksi yleisölle. Kävijöitä osallistettiin teosten sijoittamiseen julkisiin tiloihin ja hanke lisäsi tietoisuutta yhteisen kulttuuriperinnön merkityksestä. Näyttelykävijät osallistuivat ahkerasti pohtimaan eri sijoituspaikkoja kokoelmateoksille. Yhteensä ehdotuksia tuli 47 ja suosituimpia paikkoja olivat Sote-keskus, koulut ja harrastuspaikat.
NUMEROINA:
Yhteensä 47 ehdotusta teosten sijoittamiseen
Viestinnän kehittäminen ja kulttuuriperintötiedon lisääminen:
Hanke kehitti saavutettavaa ja kiinnostavaa viestintää, joka lisäsi tietoisuutta Kankaanpään Taideyhdistyksen toiminnasta sekä Kankaanpään 60-vuotisesta taidekaupunkihistoriasta, erilaisin tiedottein, keräämäällä ja jakamalla kokoelman taiteilijoista tietoa sekä levittämällä laajasti juhlavuoteen liittyviä julisteita ja flaiereita. Myös valtakunnallista näkyvyyttä hankittiin mm. Taidelehdessä tiedottamalla. Maakunnallista näkyvyyttä saatiin niin painetussa mediassa kuin myös radiohaastattelun muodossa. Näyttely- ja taphatumatiedottaminen oli aktiivista sosiaalisessa mediassa, erityisesti facebookissa, jossa omien kanavien lisäksi hyöydynnettiin ja saatiin näkyvyyttä mm. Kankaanpään kaupungin yhteistyöllä ja näkymisellä myös Satakunnan alueen kulttuuriverkostoissa.
Hankkeelle ja juhlavuodelle tuotettiin visuaalinen ilme ja slogan. Markkinointimateriaalia tuotettiin niin sähköiseen kuin painettuun jakeluun.
NUMEROINA:
Painetussa mediassa aukeaman juttu (Kankaanään Seutu)
Yle radio Porin haastattelu uutisissa
Visuaalinen ilme ja painettu sekä sähköinen markkinointimateriaali
Koko vuoden tapahtumat yhteen kokoava flaieri
Viestintäyhteistyön tiivistäminen Kankaanpään kaupungin kanssa (anottu mm. markkinointiavustusta yhdistyksen perusviestinnän kehittämiseen, päätös keväällä 2025)
Sosiaalisen media lukuja:
Taideyhdistyksen facebook-sivun seuraajia on tammikuussa 2025 oli 63. Kankaanpään Taideyhdistyksen sivuilla ja julkaisuilla viimeisen 28 päivän aikana (tarkistettu 12.2.2025) oli yli 7880 katselua, ja kattavuus 3225 ja vuorovaikutuksia 167 kpl.
Yksittäistä mainosta oli katsottu 6203 kertaa (12.2.2025 tarkistettu).
Hanke onnistui vastaamaan mm. Kankaanpään kaupungin strategisiin painopisteisiin seuraavissa kohdissa:
Matkailun kehittäminen
Toimiva ja hyvinvointia edistävä elinympäristö
Elinvoimainen ihmisten kaupunki ja myönteinen yhteisöllisyys
Hyvinvointierojen ja syrjäytymisen ehkäisy
Kokoaan monipuolisemmat harrastusmahdollisuudet
Resurssiviisas, asiakaslähtöinen ja ratkaisukeskeinen toimintatapa
Rohkea kokeilukulttuuri
Effekter och framtidsplaner
Hanke poisti esteitä taiteen kokemiselle ja kohtaamiselle, taustasta riippumatta. Hanke kehitti Kankaanpään Gallerian toimintaa ja loi avoimempia taidepalvelumalleja, joita tullaan yhteistyössä jatkokehittämään.
kehittämistoimenpiteitä:
Rakenteiden luominen rahoituksen hake...
Hanke poisti esteitä taiteen kokemiselle ja kohtaamiselle, taustasta riippumatta. Hanke kehitti Kankaanpään Gallerian toimintaa ja loi avoimempia taidepalvelumalleja, joita tullaan yhteistyössä jatkokehittämään.
kehittämistoimenpiteitä:
Rakenteiden luominen rahoituksen hakemiselle, ihmisten ja verkostojen kohtaamisille, viestintäkanavia toimintatapojen ja informaation jakamiselle. Yhteistyökumppaneiden löytäminen. Kulttuurin ja hyvinvoinnin kehittämissuunnitelman tekeminen yhdessä yhdistysten kanssa. Kohtuuhintaisten tilojen tarjoaminen, rahoituksen hakemisen kehittäminen. Paikallisen osaamisen hyödyntäminen opetus- ja koulutustyössä.
Kulttuurin ja (vapaaehtoistyön) hyvinvointimerkityksen esiintuonti ja mittaristojen soveltaminen kulttuurin hyvinvointimerkityksen mittaamiselle ja todentamiselle.
Lisää osallistumismahdollisuuksia erityisryhmille ja haavoittuvassa asemassa oleville.
Jatkosuunnitelmat:
Tarve lisätä yhteistyötä eri sektoreiden välillä.
Monialaisen verkostoitumisen ja resurssien hyödyntämien.
Pitkäjänteisen kulttuuripalveluiden rahoitusmallin ja hankeosaamisen kehittäminen
Stepit:
Kehitetään kulttuuripalveluiden konsepti yhdistysten ja sidosryhmien kanssa.
Kartoitetaan rahoituskanavia ja tehdään hakemuksia pilotoitaviin projekteihin.
Perustetaan yhteistyöfoorumi kulttuuri-, matkailu- ja hyvinvointitoimijoiden kesken.
Vahvistetaan viestintästrategiaa palvelujen ja tapahtumien markkinoimiseksi.
Konkreettiset toimet:
"Galleri Hetki" -konseptiin mukaan monipuolisessti ja esim. lasten taidetta.
Yhteistyön tiivistäminen 60-juhlavuotena, esim. korpputarjoilu hörhiöisviikolla, näyttelykonsertit, yhteiseen julkaisuun kirjoittaminen (Taideyhdistys koordinoi)
Henkilökohtaiset kutsut tapahtumiin yhteistyöverkostojen kautta.
Kaupunginkirjastolle esiin Taidekoulun, Taideyhdistyksen, Musiikkiopiston ja taidekaupungin historiaan liittyvää kirjallisuutta ja julkaisuja. ( esim. Vuosikymmenten muovailema Taidekoulu : kuvataidekoulutusta Kankaanpäässä 1965 - 2015 ; Tekijä. Johanna Frigård + hankejulkaisuja, Juhani Tarnasta tehdyt teokset jne.)
Kuvismuskarin toteuttaminen
Taiteen juhlavuoteen liittyvä tietokilpailu kirjastolla
Patsaskonsertit
Yhteistyötä kirjaston takapiha-gameissa
PIKAVOITOT:
4H tuottaa Säästöpankkisäätiön rahoituksella nuorten kesötyöpalvelua, kesätyöntekijöitä sovittiin Kankaanpään Gallerialle sekä Sydäntuvalle.
Kulttuurijärjestöjen yhteinen vierailu 3.3.2025 musiikkiopistolle ja kuvismuskarin kehittäminen.
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto