Projekt
Utvecklingsprojekt - 260641

Pohjoisen luonnonantimien perinteinen käyttö

Itä-Lapin kuntayhtymä

- 30.05.2026

Är igång

Offentlig projektbeskrivning

Ikäluokka, joka muistaa ruokaperinteeseen liittyvät tarinat ja hallitsee perinneruokien valmistuksen, pienenee koko ajan. Jotta kaikki vielä kerättävissä olevat reseptit ja tarinat saadaan taltioitua, tulee niitä edelleen kerätä. Perinneruokahankkeessa (2020–2022) koottiin poroon liittyvää tietoa. Tässä hankkeessa kohteena ovat muut perinteiset pohjoisen raaka-aineet: riista, kala ja muut luonnon antimet. Pohjoisen luonnon antimien perinteinen käyttö -hankkeessa keskitytään näistä raaka-aineista saataviin ruokalajeihin ja niiden käyttöön ravinnoksi. Mediaa ja somekanavia hyödynnetään tietoisuuden lisäämiseksi. Hankkeessa tuotetaan reseptioppaan perinteisten raaka-aineiden käytöstä ja tarinoista. Näin edistetään alueen ruoka- ja kulttuuriperinnön jatkuvuutta sekä vahvistetaan alueen omavaraisuutta ja taitoa valmistaa saalis perinteisin tavoin. Osatoteuttajana on Lapin Martat, joka vaalii samoja arvoja ja tavoitteita, joita hankkeessa edistetään. Nuoria innostetaan riistasta, kalasta ja muista luonnon antimista valmistettavien perinneruokien pariin. Nuorten perinneruokatapahtumista pyritään luomaan jatkumo. Lapissa ruokaomavaraisuus on alle 20 %. Lähellä tuotetun ruoan arvo on noussut. Huoli ruoan riittävyydestä synnyttää tarvetta paikallisten raaka-aineiden kokonaisvaltaiselle käytölle. Hanke nostaa esiin vanhoja tapoja hyödyntää paikallisia luonnon antimia, mikä lisää valmiuksia selviytyä myös mahdollisista poikkeusoloista. Metsästys- ja kalastusharrastus kiinnostaa yhä useampaa nuorta, mutta taito käsitellä saalista ja valmistaa saaliista ruokaa puuttuvat. Hankkeessa edistetään hyviksi ja tehokkaiksi todettuja tapoja sekä käsitellä että tehdä saaliista ruokaa. Perinneruokatarinoista ja -aterioista kehitetään kunnittain paikallinen, alueen ruokakulttuuria kuvastava perinneruoka-annos. Tällä tuetaan kulttuurimatkailua yhteistyössä ravintoloiden kanssa. Lisäksi selvitetään syksyisen perinneruokatapahtuman järjestämistä kuntia kiertävänä tapahtumana.

Mer information

Program/Fond

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Projektnummer

260641

Slutdatum

30.05.2026

Är det ett Leader-projekt?

ei

Typ av landsbygd

Kärnlandsbygd

Åtgärd

Utvecklingsprojekt

Underåtgärd

Samarbetsprojekt för utveckling av service och verksamhetsmiljö på landsbygden

Typ av åtgärd

Samarbetsprojekt

Åtgärdens specifierare

Koordinerings- och aktiveringsprojekt

Projektkaraktär

Lokal/Regional

Målområde

SO8

Aktuellt om projektet

Projektets kontaktpersoner