Offentlig projektbeskrivning
Valmistelun toteuttaa elokuussa 2025 perustettu Voimaa Maasta ry ja se tukee Saimaan Maku -tuottajayhteistyön kehittämistä tavoitteena yritysryhmähankkeen/hankkeiden käyntiin saaminen tukemaan paikallisten tuottajien liiketoiminnan kehittämistä. Nykytilanteessa paikalliset tuottajat ja jalostajat joutuvat itsenäisesti etsimään myyntikanavia, eikä lähiruokaa ole helposti saatavilla asukkaille tai matkailijoille. Savonlinnalla on potentiaalia kehittyä laadukkaan lähiruoan tunnistettavaksi keskittymäksi, mikä vahvistaisi alueen elinvoimaa. Hankkeen toteuttajana toimii Voimaa Maasta ry, joka konsultoi Pro Agriaa, MTK Savonlinnaa, Saimaa Lautasella- ja D.O. Saimaa -hankkeita. Valmisteluhankkeessa kontaktoidaan noin 30 alueen tuottajaa Voimaa Maasta ry:n verkostosta, ja tunnistetaan heidän kehittämistarpeensa. Haastattelujen ja selvitysten avulla pyritään muodostamaan yritysryhmiä, jotka panostaisivat yhteisiin kehittämistoimenpiteisiin, kuten tuotekehitykseen, brändäykseen, markkinointiin, tuotteiden tarinallistamiseen ja verkkosivujen uudistamiseen. Hanke tukee uusien tuotteiden saamista myyntiin perusteilla olevaan lähiruokamyymälään Savonlinnassa. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat Itä-Savon ruoantuottajat ja jalostajat (Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava) sekä D.O. Saimaa -verkoston tuottajat, jotka muodostavat laajemman kohderyhmän. Hanke toteutetaan 1.1.–31.8.2025 välisenä aikana, sisältäen tuottajien haastattelut (tammi–huhtikuu), rahoitusmahdollisuuksien selvittämisen ja hankkeen valmistelun (huhti–elokuu). Tavoitteena on käynnistää yritysryhmähanke Voimaa Maasta ry:n koordinoimana, ja luoda toimiva yhteistyöverkosto Saimaan Maku -brändin ympärille. Riskinä on, että tuottajien tarpeet ja intressit ovat liian hajanaisia, mikä voi estää hankkeen toteutuksen. Riskin toteutuessa valmisteluraha vahvistaa kuitenkin Saimaan Maku -tuottajien yhteistoimintaa.
Mer information
Program/Fond
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Projektnummer
316933
Slutdatum
31.08.2025
Är det ett Leader-projekt?
kyllä
Typ av landsbygd
Glesbygd
Åtgärd
Beredningspenning
Underåtgärd
Samarbetsprojekt för unga jordbrukare och företagsverksamhet
Typ av åtgärd
Samarbetsprojekt
Åtgärdens specifierare
Beredningspenning för företags- eller jordbrukarsgruppsprojekt, 5 000 €
Projektkaraktär
Lokal/Regional
Målområde
SO7
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto