SLS -kulttuurimaisemareitistön investoinnit I. osa Sanginjoki
Projekt
Investeringsprojekt - 295730
SLS -kulttuurimaisemareitistön investoinnit I. osa Sanginjoki
Maaseudun Sivistysliitto ry
- 31.08.2025
Är igång
Offentlig projektbeskrivning
Sanginsuu, Lapinkangas, Sanginjoki -kyläyhdistysalueelle (SLS) kehitetään kulttuurimatkailureitti palvelemaan eri tavoin liikkuvia oululaisia, pohjoispohjanmaalaisia, suomalaisia sekä eurooppalaisia turisteja ja liikematkustajia. Hankkeessa yhdistetään pohjoisuuteen nojaavat kulttuuriset ominaispiirteet alueen tarinoihin, historiaan ja paikkoihin sekä luodaan taiteen ja yhteiskehittämisen keinoin uusi kulttuurimatkailureitti Oulun keskustan läheisyyteen. Reitti kannustaa lähtemään liikkeelle luontoon eri vuoden- ja vuorokauden aikoina pyörällä tai kävellen.
Matkailureitin suunnittelu ja verkostojen kokoaminen on käynnistetty vuonna 2023 Pohjois-Pohjanmaan liiton AKKE-rahoituksella. Vuosiksi 2024-2025 on anottu Oulun Seudun Leader ry:ltä avustus kehittämishankkeeseen, jossa kulttuurimatkailureitin suunnitelma konseptoidaan toteutettavaan muotoon. Paikkasidonnaista taidetta sisältävä reitti on kokonaisuudessaan valmis vuonna 2026. Reitti tulee olemaan osa Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa. Nyt Oulun Seudun Leaderilta anottavalla investointituella rakennetaan matkailureitin infrastruktuuria alueelle.
Hankkeessa luodaan paikallisia asukkaita kuullen ja heidän kanssaan mielenkiintoinen retkeilykohde Oulujoen ja Sanginjoen vaihteleviin maastoihin kolmen kylän alueelle. Toteutuksessa hyödynnetään alueella jo entuudestaan olevia reitistöjä. Toteutukseen osallistuu kylien ja maakunnan asukkaita, alueen yrityksiä, kulttuuri- ja matkailualan toimijoita, taiteilijoita, kouluja ja maanomistajia.
Tällä haettavalla rahoituksella toteutetaan Leaderin kehittämishankkeessa suunnitellun matkailureitin infrastruktuurin osa1, Sanginjoen alue. Osa 2 haetaan seuraavassa haussa ja se kohdistuu reitttin kuuluville Sanginsuun ja Lapinkankaan alueille. Toimenpiteet luovat pohjaa reitin varrelle suunniteltavien paikkasidonnaisten taideteosten toteuttamiselle.
Projektin todentaminen tapahtuu valokuvin ja raportein.
Sammanfattning av projektet
Kesän ja syksyn 2024 aikana Sanginjoen alueella osana Maaseudun Sivistysliiton SLS kulttuurimatkailureitin kehittämistyötä (Sanginkontu, taiderasteja jokivarren metsissä -hanketta), kunnostettiin Oulun Seudun Leaderin investointirahoituksen turvin vanhoja latoja, tehtiin rasteille levähdyspaik...
Mer information
Program/Fond
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Projektnummer
295730
Slutdatum
31.08.2025
Är det ett Leader-projekt?
kyllä
Typ av landsbygd
Stadnära landsbygd
Åtgärd
Investeringsprojekt
Underåtgärd
Investeringar i utvecklingen av landsbygdens verksamhetsmiljö
Typ av åtgärd
Investeringar i utvecklingen av landsbygdens verksamhetsmiljö
Åtgärdens specifierare
Allmännyttiga investeringar i utveckling av landsbygdens verksamhetsmiljö
Kesän ja syksyn 2024 aikana Sanginjoen alueella osana Maaseudun Sivistysliiton SLS kulttuurimatkailureitin kehittämistyötä (Sanginkontu, taiderasteja jokivarren metsissä -hanketta), kunnostettiin Oulun Seudun Leaderin investointirahoituksen turvin vanhoja latoja, tehtiin rasteille levähdyspaik...
Kesän ja syksyn 2024 aikana Sanginjoen alueella osana Maaseudun Sivistysliiton SLS kulttuurimatkailureitin kehittämistyötä (Sanginkontu, taiderasteja jokivarren metsissä -hanketta), kunnostettiin Oulun Seudun Leaderin investointirahoituksen turvin vanhoja latoja, tehtiin rasteille levähdyspaikkoja sekä merkittiin reitti. Ladot saivat uuden elämän huolellisilla korjaustoimenpiteillä ja yhteisöllisellä talkoohengellä, jotta ne säilyisivät osana maisemaa ja kulttuuriperintöä. Reitin varrelle lisättiin käsityönä veistettyjä puisia penkkejä, jotka eivät ole pelkästään istuimia, vaan myös tarinoita menneiltä ajoilta. Opaskyltit opastavat alueella liikkuvat reitillä liikkujan löytämään reitin aarteita.
Toteutus
Kirjallinen raportti toteutuksesta. Eli mikä oli lähtötilanne, mitä tehtiin ja mikä oli lopputulos:
Kohde1
Lähtötilanne:
• oven pielet ja yksi nurkka on painunut kasaan.
• Räystään alla oven päällä olevat hirret lahonneet.
• Lattia on osaksi va...
Kirjallinen raportti toteutuksesta. Eli mikä oli lähtötilanne, mitä tehtiin ja mikä oli lopputulos:
Kohde1
Lähtötilanne:
• oven pielet ja yksi nurkka on painunut kasaan.
• Räystään alla oven päällä olevat hirret lahonneet.
• Lattia on osaksi vaneria mutta reikäinen.
• Vanhan katon päälle on rakennettu huopakatto.
Laadittu korjaussuunnitelma:
• Seinien ja lattian vaurioituneet osat korjataan.
• Heinäkuussa 2024 toteutimme ostopalvelutyönä laajamittaisen korjausurakan, jossa kunnostimme rakennuksen rakenteita monipuolisesti. Ovenpielien vaurioituneet osat korjattiin huolellisesti, ja rakennuksen toinen nurkka, joka oli painunut ajan myötä kasaan, kengitettiin tukevaksi ja suoraksi.
• Räystään alla, suoraan oven yläpuolella sijainneet lahonneet hirret poistettiin ja korvattiin uusilla, kestävillä hirsillä, mikä paransi rakenteen vakautta ja pitkäikäisyyttä. Samalla tarkistimme lattian kunnon ja varmistimme sen kantavuuden ennen kuin päällystimme sen vanerilla, joka tasoitti pinnan ja loi kestävän pohjan mahdollisille jatkotöille.
• Lisäksi havaitsimme, että rakennuksen vanha katto oli aiemmin peitetty huopakatolla. Kun rakennusta kengitettiin ja sen painunut nurkka oikaistiin, myös huopakaton linja suoristui, parantaen sekä rakennuksen ulkonäköä että rakenteellista eheyttä. Tämä kokonaisvaltainen korjaus varmistaa, että rakennus kestää käyttöä ja säilyttää arvonsa tulevina vuosina.
Kohde 2
Lähtötilanne:
• Kohteessa 2 oleva katto vuotaa ja riihen yhdistävä välikatto on osittain romahtanut.
• Varsinaisesta riihestä ei ole jäljellä kuin osa seinistä ja nekin lahonneet.
• Riihen sisällä törkyirtaimistoa.
• Oven puoleinen seinä pullistunut
• Seinähirret pääosin hyväkuntoiset.
Korjaussuunnitelma ja toteutus:
• Kohteen katto, välikatto ja riihi puretaan.
• Ympäristö siistitään.
• Puuaines käytetään biohiilletykseen.myöhemmin
• Kohteen vaurioituneet osat korjataan
• Kohteeseen tehdään uusi katto perinnerakentamisen keinoin
•
Kesällä 2024 toteutimme kohteessa laajan purku- ja rakennusurakan, jossa purettiin katto, välikatto sekä riihi kokonaisuudessaan ostopalvelutyönä. Purkutyössä ei käytetty talkoolaisia, sillä työ oli vaativaa ja sisälsi merkittäviä turvallisuusriskejä.
Riihi oli romahtanut, ja erityisesti sen sortuneessa osassa oli huomattava määrä sekalaista irtaimistoa, joka vaati huolellisen lajittelun ennen kierrätykseen viemistä. Tämä vaihe edellytti erityistä tarkkuutta, jotta purkualue saatiin turvalliseksi ja riskittömäksi kävijöille. Alun perin suunniteltu hiiletys jouduttiin siirtämään myöhempään ajankohtaan, sillä kesän kuumuus ja kuiva sää estivät turvallisen tulenteon.
Rakennuksen rakenteellinen kunnostus suoritettiin perusteellisesti. Kohde kengitettiin, jotta painuneet ja vinoutuneet osat saatiin suoristettua ja vahvistettua. Lahonneet hirret poistettiin ja korvattiin uusilla hirsillä, jotka sovitettiin huolellisesti paikoilleen perinteisin rakennusmenetelmin. Kokonaisuuden kruunasi täysin uusi katto, joka rakennettiin vanhoja perinnerakentamisen tapoja noudattaen.
Katon päreiden valmistus ja asennus toteutettiin yhteisöllisenä tapahtumana, mikä teki siitä erityisen merkittävän osan hanketta. Päreiden tekoon järjestettiin erillinen päreentekotyöpaja, johon osallistui runsaasti talkoolaisia. Työpaja herätti suurta kiinnostusta niin kyläläisten kuin perinnerakentamisesta kiinnostuneiden keskuudessa. Paikalle saapui useita pärekattojen perinnerakentamiseen erikoistuneita kyläläisiä, jotka jakoivat arvokasta tietotaitoaan ja auttoivat varmistamaan, että työ tehtiin perinteitä kunnioittaen ja kestävää lopputulosta tavoitellen.
Tämä projekti ei ainoastaan säilyttänyt kohteen historiallista henkeä, vaan myös toi yhteisön yhteen perinteisen rakennustaidon äärelle, mikä lisäsi tietoisuutta ja arvostusta vanhoja rakennusmenetelmiä kohtaan.
Opasteet
Reitin varrelle tehtiin opaskyltit ohjaamaan liikkumista teokselta toiselle. Loppulan parkkipaikan luokse tuli Sanginjoen yleis- ja infokyltti. Yleiskyltti kertoo koko Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki-alueesta yleisesti. Se sisältää kartan, joka kattaa koko kolmen kylän alueen. Kyläkohtainen infokyltti kertovat juuri Sanginjoen kylän tarinaa. Se sisältää kylän kartan, jossa kuvataan kaikki sen kylän teosten sijainnit. Infokyltti sijoitetaan yleiskyltin yhteyteen.
Loppulanreitin varrelle sijoitettiin nuoliopastaulut ohjaamaan liikkumista teospaikoille (Huoma-teos ladossa, Istuinkiven dokumentaarinen teos). Lisäksi jokaisen teoksen yhteydessä tuli teoskyltti, joka sisältää tarinan teoksesta ja taiteilijasta sekä alueen kartan.
Kaikki kyltit ovat alumiinikylttejä. Kyltit perustustöineen teetätettiin ostopalveluna.
Taidepenkit:
Sanginjoelle reitin levähdyspaikoiksi veistos-penkkejä 1-3 kpl.
Reitin varrella toteutettiin perinteitä ja alueen historiaa kunnioittava veistotyöprojekti, jossa valmistettiin puisia istuinpenkkejä kolmeen eri kohteeseen. Penkit eivät ole pelkästään käytännöllisiä istumapaikkoja, vaan ne kertovat myös alueen menneisyydestä ja liittyvät ympäristönsä kulttuurihistorialliseen kontekstiin.
Istuinkiven luokse sijoitetut pölli-penkit viittaavat alueen vanhaan tervantien historiaan, tuoden esille menneiden aikojen tärkeitä kulkureittejä ja niiden merkitystä paikalliselle elinkeinoelämälle. Loppulan ladon läheisyyteen sijoitetut penkit puolestaan mukailevat vanhojen metsänvartijan talojen perinteisiä istuimia, tuoden näin esille metsänvartijoiden elämää ja heidän rooliaan alueen historiassa.
Nuorisoseuran parkkipaikalle tuleva penkki saa vielä erityisen lisämerkityksen, sillä se toimii osana alueen historiasta kertovaa infotaulua. Itse penkkikin on osa kokonaisuutta ja sen veistotyössä on huomioitu alueen tarinallinen jatkumo – muotoilu ja yksityiskohdat ilmentävät perinteitä ja paikan menneisyyttä.
Resultat
Lato1, lato 2, Sanginjoen kyltit sekä penkit
Effekter och framtidsplaner
Investointiavustuksen turvin saatiin tehtyä merkittävä osa kolmen kylän (Sanginjoki, Sanginsuu, Lapinkangas) kulttuurimatkailureitin infrastruktuurista (Sanginjoen osuus). Reitti kokonaisuudessaan on 10 vuotta alueella ja sen jatkokunnossa pidosta ovat lupautuneet pitämään huolta 2026 vuoden ...
Investointiavustuksen turvin saatiin tehtyä merkittävä osa kolmen kylän (Sanginjoki, Sanginsuu, Lapinkangas) kulttuurimatkailureitin infrastruktuurista (Sanginjoen osuus). Reitti kokonaisuudessaan on 10 vuotta alueella ja sen jatkokunnossa pidosta ovat lupautuneet pitämään huolta 2026 vuoden jälkeen alueen kyläyhdistys (SLS-kyläyhdistys) sekä kulttuurimatkailureittiä varten perustettu Sanginkontu ry.
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto