Offentlig projektbeskrivning
Kartläggning och sammanställning av en terroir- och merroiratlas över Åland. Terroir beskriver hur produkter från en viss region smakar och länkar ett livsmedels sensoriska egenskaper till den plats där produkten är framställd, genom att kartlägga de resurser, traditioner, jordmåner, klimat och know-how som gett upphov till produkten. Merroir beskriver specifika havsrelaterade karaktärsdrag. Atlasen ska ge en översiktlig bild av hur livsmedelsproduktion och förädling har sett ut på Åland från sekelskiftet 1800 fram till idag. I atlasen beskrivs Ålands natur- och kulturgeografiska förutsättningar, produktionsförhållanden och bebyggelse, vilka djur man höll, vad man odlade på sin åker och i sina täppor, hur råvarorna bereddes och vad man åt. Även hur produkterna förädlades, produktbeskrivningar och recept ingår i atlasen. Atlasen är avsedd som ett verktyg för i första hand primärproducenter, livsmedelsförädlare och företag inom besöksnäringen för att utveckla koncept och historieberättande kring både nya och redan befintliga produkter. Den kan även användas av handeln och kök inom offentlig verksamhet för att identifiera områden för samarbete, produktutveckling och innovation. Allt i syfte att behålla eller skapa både traditioner och arbeten på landsbygden.
Mer information
Program/Fond
Ahvenanmaan kehittämisohjelma
Projektnummer
75587
Startdatum
21.05.2018
Slutdatum
30.10.2020
Är det ett Leader-projekt?
kyllä
Åtgärd
Utveckling
Underåtgärd
19.2 Stöd till Leader-projekt
Typ av åtgärd
Leader, Åland
Åtgärdens specifierare
Utveckling, lokalt
Projektkaraktär
Lokal/Regional
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto