Projekt
Utveckling - 75587

Terroir- och merroiratlas för Åland

Ålands Landskapsregering

21.05.2018 - 30.10.2020

Är igång

Offentlig projektbeskrivning

Kartläggning och sammanställning av en terroir- och merroiratlas över Åland. Terroir beskriver hur produkter från en viss region smakar och länkar ett livsmedels sensoriska egenskaper till den plats där produkten är framställd, genom att kartlägga de resurser, traditioner, jordmåner, klimat och know-how som gett upphov till produkten. Merroir beskriver specifika havsrelaterade karaktärsdrag. Atlasen ska ge en översiktlig bild av hur livsmedelsproduktion och förädling har sett ut på Åland från sekelskiftet 1800 fram till idag. I atlasen beskrivs Ålands natur- och kulturgeografiska förutsättningar, produktionsförhållanden och bebyggelse, vilka djur man höll, vad man odlade på sin åker och i sina täppor, hur råvarorna bereddes och vad man åt. Även hur produkterna förädlades, produktbeskrivningar och recept ingår i atlasen. Atlasen är avsedd som ett verktyg för i första hand primärproducenter, livsmedelsförädlare och företag inom besöksnäringen för att utveckla koncept och historieberättande kring både nya och redan befintliga produkter. Den kan även användas av handeln och kök inom offentlig verksamhet för att identifiera områden för samarbete, produktutveckling och innovation. Allt i syfte att behålla eller skapa både traditioner och arbeten på landsbygden.

Mer information

Program/Fond

Ahvenanmaan kehittämisohjelma

Projektnummer

75587

Startdatum

21.05.2018

Slutdatum

30.10.2020

Är det ett Leader-projekt?

kyllä

Åtgärd

Utveckling

Underåtgärd

19.2 Stöd till Leader-projekt

Typ av åtgärd

Leader, Åland

Åtgärdens specifierare

Utveckling, lokalt

Projektkaraktär

Lokal/Regional

Aktuellt om projektet

Projektets kontaktpersoner