Offentlig projektbeskrivning
Ruoan tuotannolla ja kulutuksella on merkittävä kuormittava vaikutus ympäristöön, ja tutkimusten mukaan ruoan osuus kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta on kolmannes. Ruokahävikki kertoo ruokaketjun tehottomuudesta, kun ruoan tuotannossa käytetyt panokset, tuotannossa muodostuvat ympäristövaikutukset ja tuotannon kustannukset ovat syntyneet turhaan ruoan päätyessä hävikiksi. Tutkimusten mukaan Suomessa syntyy ruokahävikkiä jopa 460 miljoonaa kiloa vuodessa. Potentiaali vähentää ruokahävikkiä on kuitenkin huomattava ja tehokkaammalla hyödyntämisellä voidaan kasvattaa nykyistä tai luoda uutta liiketoimintaa. Ylijäämäelintarvikkeiden hyödyntäminen osana kiertotaloutta -hankkeen tavoitteena on aktivoida Pohjois-Pohjanmaan ruokaketjun toimijat pohtimaan synnyttämäänsä ylijäämäelintarvikkeiden määrää ja mahdollisuuksia luoda sen pohjalle uutta liiketoimintaa tai muita ruokahävikin jakelukanavia. Hankkeessa kartoitetaan ruokahävikin vähenemistä ja vähenemispotentiaalia. Ensisijaiseksi kohteeksi on valittu ruokahävikkiä tuottava osa ruokaketjussa sekä potentiaaliset ylijäämäelintarvikkeita hyödyntävät tahot (elintarvikealan jakeluketju, julkiset keittiöt, ravintolat, ruoka-apu). Välillisenä kohteena ovat alkutuottajat, joiden peltopinta-alan hukkakäyttö vähenee, mikäli ruokahävikki ketjun muissa osissa pienenee. Hankkeessa tehostetaan ruokaketjun kiertotaloutta kartoittamalla ylijäämäverkostoa ja potentiaalisia teollisia symbiooseja. Hankkeessa muodostetaan kokonaiskuva ruokahävikkitilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla, minkä myötä voidaan: a) vähentää kaupan hävikkiä ja kustannuksia, b) löytää ratkaisuja kiertotalouden tehostamiseksi ruokaketjussa, c) tukea vähähiilisyystavoitteita. Tietoa ylijäämäelintarvikkeiden erilaisista hyödyntämismahdollisuuksista jaetaan ruokaketjun eri toimijoille hankkeessa laadittavan Ruokahävikki-oppaan muodossa. Lisäksi tuotetaan tutkimusraportti, joka julkaistaan Luonnonvarakeskuksen Raportti-sarjassa.
Mer information
Program/Fond
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020
Projektnummer
28619
Startdatum
01.01.2017
Slutdatum
30.01.2020
Är det ett Leader-projekt?
ei
Åtgärd
Utvecklingsprojekt
Underåtgärd
16.10 Andra samarbetsprojekt
Typ av åtgärd
Samarbete
Åtgärdens specifierare
Projekt som inte omfattar statligt stöd (100 procent)
Projektkaraktär
Lokal/Regional
Endast inloggade användare kan kommentera
Logga in Skapa nytt konto