YSAO:s maskiner och anordningar undervisar och utvecklar

Teknik och smart lantbruk är en del av den grundläggande utbildningen på YSAO och den inköpta utrustningen används gärna även inom forskning och utveckling.

På undervisningsgården på andra stadiet vid Ylä-Savon ammattiopisto, YSAO, i Peltoniemi i Idensalmi avläggs grundexamina och specialyrkesexamina inom djurskötsel, jordbruk och företagande samt jordbruksteknik. YSAO är i stor omfattning med i den regionala projektverksamheten i samarbete med Savon ammattiopisto Sakky, naturresurssektorn inom yrkeshögskolan Savonia och Naturresursinstitutets forskningsstation i Maaninka. Dessutom bedriver YSAO maskinsamarbete med markbyggnads- och logistikutbildningen och med lokala företag.

Nya maskiner på YSAO i Peltoniemi är bland annat en Fendt-traktor med ISOBUS-teknik, en Pöttinger-självlastarvagn och en Amazon 2700-gödselspridare. De olika maskinerna är också utrustade med 3D-lärmiljö. På åkrar används dessutom SoilScout-systemet för mätning av jordförhållanden, väderstationen FieldSense och en multispektral drönare. Undervisningsladugården är utrustat med DeLaval-automatmjölksystemet och SenseHub-systemet för kontroll av boskap. Utrustnings- och maskinanskaffningarna har främst genomförts via Pohjois-Savon liittos projekt Alkutuotannon koulutuksen ja elinkeinoelämän kehittäminen och SavoFarm, vilka har beviljats EU-finansiering. I framtiden är undervisningsgården i Peltoniemi till exempel intresserad av att utföra gödselprov och utnyttja anskaffad utrustning och tillgängliga data i full skala i olika projekt och inom undervisningen.

Läs mer