Minkälainen rooli älykkäillä kylillä voi olla arjen turvallisuuden ja varautumisen vahvistajina? Minkälaisia turvallisuuteen, varautumiseen ja huoltovarmuuteen liittyviä Älykäs kylä -yhteistyöhankkeita on rahoitettu? Tervetuloa mukaan virtuaalisille aamukahveille oppimaan lisää älykkäiden kylien roolista arjen turvaajina.
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 2.4.2025 täällä. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto ja maaseutuverkostoyksikkö.
Älykkäät kyläaamukahvit -verkkotilaisuudet on suunnattu Älykäs kylä -yhteistyöhankkeiden toteuttajille ja hankkeita suunnitteleville sekä asiantuntijoille ELY-keskuksissa ja Leader-ryhmissä. Tilaisuuden esitykset tallennetaan.
Älykkäät kylät ovat maaseutualueiden yhteisöjä, jotka kehittävät innovatiivisia ratkaisuja paikallisiin haasteisiin. Älykkäät kylät eivät ole pelkkää teknologiaa, vaan niiden keskiössä ovat ihmiset. Olitpa kokenut konkari tai hakemuksen jättämisemisestä haaveileva, tule mukaan virtuaalisille kyläaamukahveille kuulemaan ja keskustelemaan älykkäiden kylien mahdollisuuksista.
Ohjelma:
Tervetulosanat
Salla Pätilä, maaseutuverkostoyksikkö
EU:n maaseuturahoitus ja älykkäät kylät arjen turvaajina
Marianne Selkäinaho, maa- ja metsätalousministeriö
Varautumistaitoja rajamaaseudun asukkaille: älykkäät kylät varautumisen asialla
Tuija Valjakka ja Jenny Moilanen, Kaakkois-Suomen Martat ry
Parempi VARA – varautumistaitoja rajamaaseudun asukkaille -hankkeen tavoitteena on vahvistaa Suomen itärajan maaseutualueiden asukkaiden varautumistaitoja, paikallista huoltovarmuutta ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Älykäs kylä -yhteistyöhankkeen kohderyhmiä ovat maaseutualueiden asukkaat, yhdistykset ja yritykset. Valmisteluvaiheessa on sovittu yhteistyöstä mm. maakuntien kyläyhdistysten, pelastuslaitosten ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) kanssa.
EstPol: rajat ylittävää yhteistyötä (englanninkielinen puheenvuoro)
Maarja Pikkmets, LEADER Kodukant Läänemaa
Kansainvälisen yhteistyöhankkeen tavoitteena oli vahvistaa maaseutualueiden yhteisöjä ja lisätä toiminta-alueen asukkaiden aktiivisuutta. Maaseudun asukkaiden turvallisuus- ja ja varautumisosaaminen vahvistui virolaisten ja puolalaisen Leader-ryhmien yhteistyönä.
Kommenttipuheenvuoro: Paikallinen yhteistyö turvallisuuden vahvistajana
Vesa Kultanen, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
Kylävara paikallisen varautumisen perustana
Ritva Pihlaja, Suomen Kylät ry
Kylävara-hankkeessa vahvistetaan kylien varautumista ja kriisinkestävyyttä sekä määritellään kansallisesti yhtenäinen kylävarakonsepti. EU:n maaseuturahoitteisen valtakunnallisen hankkeen tavoitteena on parantaa maaseudun valmiuksia erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin sekä kehittää yhtenäisiä toimintatapoja. Hanketta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alan valtakunnallisten ja alueellisten toimijoiden sekä alueellisten kyläturvallisuushankkeiden kanssa.
Yhteenveto ja tilaisuuden päätös
Marianne Selkäinaho, maa- ja metsätalousministeriö
Lisätietoja:
Salla Pätilä
maaseutuverkostoyksikkö
salla.patila@maaseutu.fi