Webinaari
12.04.2022 klo 13:00 - 15:00

Huoltovarmuuden tilannekuva: Miten kotimainen ruoka & energia turvataan?

Euroopassa vallitseva sota ravistelee rajusti koko ruokajärjestelmää ja energiamarkkinoita ja tuottaa näkymiä jännitteen painopisteen mahdollisesta laajenemisesta. Odotukset kotimaiselle ruoantuotannolle ja maaseudun elinvoimalle ovat isot. Odotuksiin vastaaminen edellyttää tilannekuvan ymmärtämistä ja siihen reagointia rohkeasti.

Venäjän raju hyökkäys Ukrainaan, Venäjän ja Valko-Venäjän pakotteet ja vastapakotteet, Ukrainan viennin ja tuonnin tyrehtyminen, pakolaisvirrat ja avunpyynnöt, informaatiosota ja henkinen kriisinsieto muuttavat tilannekuvaa ja seurauksia päivittäin. Lannoite-, rehu- ja elintarvikeraaka-aineiden räjähtäneet hinnannousut, komponentti-, muovi- ja pakkausmateriaalipula ja ennennäkemätön maakaasun, polttoöljyn ja polttoaineiden hintojen nousu vaikeuttavat toimintaa. Alkutuotanto on talouskriisissä, elintarviketeollisuus ja logistiikka lujilla, kaupan olosuhteet muuttuneet ja metsähakkeen ja turpeen liikkuminen välttämätöntä. Ukrainan sodalla on isoja vaikutuksia ihmisiin, talouteen, logistiikkaan ja raaka-aineisiin.

Ruokavirasto kutsuu Keynote-puhujakaartin kanssa sinut yhteiseen hetkeen tilannekuvan ja näköalojen äärelle. Miten parantaa ruoka- ja energiaomavaraisuutta ja vaihtoehtoisia reittejä tuleviin koitoksiin? Kuinka suomalaisen maaseudun ja ruoantuotannon iskukyky valjastetaan taidokkaasti?

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki vaikuttajat, päätöksentekijät, päätösvalmistelijat ja muut kiinnostuneet maataloudesta, elintarvike-, logistiikka- ja metsäyrityksistä, teollisuudesta, kaupan alalta, tutkimuslaitoksista, kunnista, ELY-keskuksista, AVIsta, keskusvirastoista, ministeriöistä, huoltovarmuusorganisaatiosta ja muista ruokajärjestelmän ja huoltovarmuuden intressipiireistä.

Tervetuloa mukaan!

Tilaisuuden keskustelua on mahdollista seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #huoltovarmuudentilannekuva ja #fiksujapäätöksiä

Tapahtuma toteutetaan Zoomilla. Osallistumislinkin saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen tilaisuutta edeltävänä päivänä. Webinaari on maksuton.

Ohjelma:

12:40   Linjat aukeavat, varmista pääsysi linjoille ajoissa ja hae vaikka kuppi kahvia ennen tilaisuuden alkua

13:00   Tervetuloa! Maaseutuverkostopalvelut, Juha-Matti Markkola ja Tuija Kallio

13:05   Kutsu yhteisen tilannekuvan ja dialogin äärelle Matti Puolimatka, ylijohtaja, Ruokavirasto

13:15   Vuorovaikutteinen tilannekuva: Miltä tilannekuva ja näkymät näyttävät, mitkä 1-2 asiaa sinun mielestäsi kannattaa huomioida tässä tilanteessa?

  • Pekka Toveri, kenraalimajuri evp
  • Annaleena Ylhäinen, toimittaja, KM ja KMVET
  • Max Schulman, vilja-asiamies, MTK
  • Juuso Perkola, toimitusjohtaja, Kuljetus-Perkola Oy
  • Anna Rakemaa, metsäjohtaja, Metsäkeskus

Esitysten yhteydessä myös yleisöllä on mahdollisuus jakaa ajatuksia, linkkejä ja vinkkejä.

14:50   Yhdessä valppaana Miia Jakava-Viljanen, valmiuspäällikkö, Ruokavirasto

15:00 Isot kiitokset kaikille. Tilaisuus päättyy.

 

Lisätietoja: Neuvotteleva virkamies Minna-Maija Väänänen, puh. 050 358 0878, minna-maija.vaananen@ruokavirasto.fi