Monipaikkainen tapahtuma
23.11.2023 klo 16:30 - 19:00

Ilmastonmuutokseen varautuminen maaseudulla ja metsissä -seminaari

Miten hämäläinen maaseutu voi varautua ilmastonmuutokseen ja varautua hämäläisen maaseudun ilmastoturvallisuutta uhkaviin ilmastoriskeihin ja seurannaisvaikutuksiin?

Tervetuloa mukaan Ilmastonmuutokseen varautuminen maaseudulla ja metsissä -seminaariin 23.11.2023 Hollolan pääkirjaston Tapahtumatorille

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt yleistyvät ja vaikuttavat arkiseen toimintaamme erityisesti maaseudulla. Ilmastonmuutosta ei voida enää pysäyttää, mutta sitä voidaan hillitä ja siihen voidaan sopeutua. Yksi sopeutumisen keino on varautua suoriin ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin uhkiin, kuten tulviin, myrskyihin ja kuivuus- ja hellejaksoihin, joita seuraavat riskit voivat olla esimerkiksi liikenneyhteyksien katkeminen, omaisuusvahingot ja terveysuhat. Metsiin kohdistuu monenlaisia riskejä, kuten hyönteis- ja sienitautien tuhot.

Seminaarissa keskitytään ratkaisuihin, joilla ilmastonmuutoksesta johtuviin sään ääri-ilmiöihin voi varautua. Seminaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Erityisesti toivomme mukaan haja-asutusalueiden asukkaita ja aluetoimijoita. Tavoitteena on aktivoida asukkaita ja paikallisyhteisöjä osallistumaan ja vaikuttamaan ilmastonmuutokseen varautumiseen omalla asuinalueellaan.

Tilaisuudessa kuullaan seuraavat puheenvuorot

Keynote: Miten ilmastonmuutos näkyy arjessa?, ilmastoasiantuntija Mari Pantsar, Kari & Pantsar Co.
Mari Pantsar on toiminut yli parinkymmenen vuoden ajan ekologisiin kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen liittyvissä johtotehtävissä muun muassa UPM:n ympäristöpäällikkönä, Suomen cleantech-klusterin ja Suomen hallituksen cleantech-ohjelman johtajana sekä Sitran kestävyysratkaisut-teeman johtajana.

Osaammeko varautua arjessa – tarvitaanko neuvoja? Kati Koskela,  Hämeen Martat ry.

Ilmastonmuutokseen varautuminen maaseutuasumisessa, Josefiina Ruponen, HAMK Bio ja Kaisa Tuominen, LAB ammattikorkeakoulu

Metsien riskit muuttuvassa ilmastossa, Mari Sarvaala, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ja Jari Toivoniemi, Suomen metsäkeskus

Näkökulmia sään ääri-ilmiöiden vaikutuksista pelastustoimintaan, Mari Ukkonen,  Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Tilaisuus on veloitukseton.

Ilmoittautuminen 15.11. mennessä.

Seminaaria voi seurata myös verkossa. Linkki seminaariin toimitetaan tilaisuuteen ilmoittautuneille tapahtumaa edeltävänä päivänä. Seminaarista tehtävä tallenne on saatavilla Hämeen Ilmastoturva -hankkeen verkkosivuilla tilaisuuden jälkeen kahden viikon ajan.

Seminaari on Ilmastoturvallisuuden parantaminen Hämeen maaseudulla – Hämeen ilmastoturva -hankkeen loppuseminaari. Hanketoiminta on keskityttynyt suoriin uhkiin (sään ääri-ilmiöt) varautumiseen Päijät- ja Kanta-Hämeen maaseudulla ja metsissä. Hanketoimijat: LAB-ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Päijät-Hämeen Metsänhoitoyhdistys, Metsäkeskus. Toteutusaika: 1.1.2022 – 31.12.2023. Budjetti: 297 102 €. Rahoittaja: Hämeen Ely-keskus; Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 – 2020 (siirtymäkausi 2021 – 2022)

maaseuturahasto-logo.jpg