Kainuun laajat metsäalueet ovat rikkaita sekä luonnoltaan että puuvaroiltaan. Metsien hiilensidonta- ja varastointikykyä voidaan ylläpitää ja edistää oikeanlaisilla metsänhoitotoimilla. Luontoarvoja voidaan puolestaan säilyttää ja lisätä erilaisilla luonnonhoidon toimilla, jotka on hyvä huomioida myös arkimetsänhoidossa. Seminaarissa käsitellään Kainuun metsien ilmastokestävyyttä ja luonnon monimuotoisuutta useista eri näkökulmista.
Kainuun alueen luonto on rikasta ja puuvarat ovat suuret. Kainuun laajoilla metsäalueilla on todella suuri hiilen sidonta- ja varastointipotentiaali. Tätä potentiaalia voidaan tehostaa hoitamalla metsiä ilmastokestävästi. Ilmastonmuutos aiheuttaa riskejä metsätaloudelle uhaten heikentää metsien hiilensidontakykyä. Tämän vuoksi metsien ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävät metsänhoitotoimet ovat tärkeitä. Luonnon monimuotoisuus on rikkaus, joka kannattaa ja tulee huomioida myös metsätaloudessa. Metsäluonnon monimuotoisuus, vesienhoito, metsien monikäyttö ja puuntuotanto, ovat asioita, jotka tulisi yhteensovittaa metsätaloudessa.
Suomen metsäkeskus järjestää Kajaanissa 26.2.2025 klo 8.30–15.10 seminaarin, jossa käsitellään Kainuun metsien nykytilaa, ilmastokestävää hoitoa sekä luonnon monimuotoisuutta ja sen edistämistä. Seminaarissa eri organisaatioiden asiantuntijat kertovat aiheista useista eri näkökulmista.
Tilaisuus on suunnattu kaikille metsä- ja luontoasioista kiinnostuneille – niin metsänomistajille, metsäalan toimijoille kuin muillekin metsien kestävästä käytöstä kiinnostuneille. Tilaisuus on avoin kaikille. Kahvitarjoilun ja lounasvarauksen vuoksi sitovat ilmoittautumiset 18.2.2025 klo 16 mennessä. Seminaariin voi osallistua paikan päällä Kongressi- ja kulttuurikeskus Kaukametsän Kouta-salissa tai Teams-etäyhteydellä. Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen tästä linkistä.
Ohjelma
8.30–9.00 Aamukahvit
9.00–11.15 Hiilen sidonta ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen Kainuun metsissä
9.00 Seminaarin avaus, Pekka Äänismaa, aluekehityspäällikkö, Suomen metsäkeskus
9.05 Kainuun metsien nykytila, Tuomo Mikkonen, elinkeinopäällikkö, Suomen metsäkeskus
9.30 Kainuun metsien hiilitaselaskelmat, Jari Hynynen, tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus
9.55 Valtion monikäyttömetsien kehittäminen ja kestävä hyödyntäminen, Kalle Eerikäinen, aluejohtaja, Metsähallitus Metsätalous Oy
10.20 Turpeen käytöstä luopumisen vaikutus energiapuumarkkinoihin Kainuussa, Jukka Jalovaara, johtava asiantuntija, Ramboll Finland Oy (etäyhteys)
10.35 Tuhkalannoitus, Hannu Kurkinen, Luottopuu Oy
10.50 Ilmastokestävä metsänhoito, Jari Hynynen 11.15–12.15 Lounas, omakustanteinen
12.15–15.10 Luonnon monimuotoisuus Kainuun metsissä
12.15 Pekka Äänismaa / Tuomo Mikkonen, Suomen metsäkeskus
12.20 Ennallistamisasetus, Katja Matveinen, johtava asiantuntija, Maa- ja metsätalousministeriö (etäyhteys)
12.40 Vapaaehtoinen luonnonsuojelu Kainuussa – tilannekatsaus Metso- ja Helmi-ohjelmiin sekä käytännön toteutus, Marja Manninen / Teppo Helo Ely-keskus
13.00 Metsätalouden vesiensuojelu Kainuussa, Kimmo Virtanen, vesistöasiantuntija, Ely-keskus
13.20 Soiden vesiensuojelutoimet käytännössä, Janne Turunen, Kymppimetsä Oy (Sumetku Oy)
13.40 Tauko
13.55 Luonnonhoidon edistäminen metka-rahoituksella, Jarmo Laitinen, luonnonhoidon asiantuntija, Suomen metsäkeskus (etäyhteys)
14.15 Kajaanin kaupungin ekologisen verkoston selvitys, Tarja Laatikainen, johtava ympäristönsuojelutarkastaja, Kajaanin kaupunki
14.35 Luontoarvokaupan mahdollisuudet, Seppo Miettunen, MTK
14.55–15.10 Keskustelua, seminaarin yhteenveto ja päätössanat, Pekka Äänismaa / Tuomo Mikkonen, Suomen metsäkeskus
Tapahtuman järjestävät Suomen metsäkeskuksen Ilmastokestävää metsänhoitoa Kainuuseen, Potkua Kainuun metsiin sekä Kainuun puupohjaisen energialogistiikan ja polton kehittäminen energiaturpeen tilalle -hankkeet. Hankkeita rahoittaa Euroopan maaseuturahasto.