Webinaari
02.04.2025 klo 13:00 - 15:00

Karjujen kasvatus lihasiaksi – tuloksia suomalaisista tilaseurannoista

Karjupossu-hankkeen tuloksista viestitään niitä käytäntöön vieville yrityksille ja sikatiloille. Aiheesta järjestetään seminaari Tampereella keskiviikkona 2.4. Seminaariin voi osallistua etäyhteydellä Teamsissa, etäosallistumiseen pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 1.4. klo 14

Porsaiden kastraatiosta luopumisen vaikutukset Suomen sikaketjussa (Karjupossu)- hankkeessa selvitetään, millaisia tuotannonhallintaan, sikojen terveyteen ja hyvinvointiin ja talouteen kohdistuvia vaikutuksia olisi, jos siirryttäisiin perinteisestä kastraatiosta karjujen kasvatukseen.

Hankkeen alussa koottiin yhteen tutkimustieto, joka käsitteli leikkojen, karjujen ja immunokastroitujen sikojen kasvatusta, terveyttä ja hyvinvointia, ruhon laatua, lihan jalostusta, kulutusta sekä haisevien ruhojen tunnistusmenetelmiä. Hankkeessa on mukana sikatiloja, joilla on tutkittu Suomessa yleisten sikalinjojen karjujen ja leikkojen kasvatusta. Tiloilla on seurattu sikojen päiväkasvuun, rehunkulutukseen, terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä mittareita, teurastuloksia ja muita tuotantotuloksista. Lopuksi on arvioitu karjuporsaiden kastraation vaihtoehtojen taloudelliset ja tuotannolliset vaikutukset tuotantoketjussa.

Tuloksista viestitään niitä käytäntöön vieville yrityksille ja sikatiloille, ja aiheesta järjestetään seminaari Tampereella keskiviikkona 2.4. Seminaariin voi osallistua etäyhteydellä Teamsissa, etäosallistumiseen pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 1.4. klo 14 sähköpostilla Jarkko Niemelle (jarkko.niemi@luke.fi)

Karjujen kasvatus lihasiaksi – tuloksia suomalaisista tilaseurannoista

Aika ja paikka: ke 2.4.2025 klo 13-15, Scandic Tampere City

Ohjelma 

  • Tilaisuuden avaus, Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus
  • Kirjallisuuskatsaus karjujen kasvatuksesta, Maija Karhapää, Luonnonvarakeskus
  • Tuloksia karjun kasvatuksen tilaseurannoista ja näkökulmia lihan laatuun, Liisa Keto, Luonnonvarakeskus
  • Sikojen terveys karjunkasvatuksessa, Camilla Munsterhjelm, Helsingin Yliopisto
  • Kastraation vaihtoehtojen kustannukset​ hyödyt, Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus
  • Keskustelu

Ennen seminaaria osallistujille on tarjolla lounas klo 12-13.

Ilmoittautumiset:

  • Etäosallistumisen ilmoittautuminen viimeistään 1.4. klo 14 sähköpostilla Jarkko Niemelle (jarkko.niemi@luke.fi).

Seminaari perustuu Porsaiden kastraatiosta luopumisen vaikutukset Suomen sikaketjussa-hankkeeseen.

Hanketta rahoittavat Maa- ja metsätalousministeriö (Maatilatalouden kehittämisrahasto), A-tuottajat oy, HKFoods Finland Oy, Snellman lihanjalostus oy ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto ry.

Seminaari järjestetään yhteistyössä Suomen Sikayrittäjät ry:n kanssa.

Liittyvät aiheet