Onko sinulla ideoita, joilla helpottaa nuorten yrittäjien tuloa alalle? Haluatko vaikuttaa politiikkasuosituksiin? Tervetuloa Kasvupolku-tutkimushankkeen virtuaaliseen yhteiskehittämisen työpajaan tiistaina 14.2.2023 klo 13.00–15.30 etsimään ratkaisuja siihen, miten nuorten yrittäjien tuloa maatalousalalle voitaisiin helpottaa. Työpajan toimenpide-ehdotuksista jalostetaan politiikkasuosituksia.
Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä linkistä viimeistään 9.2. klo 16: https://link.webropolsurveys.com/EventParticipation/EventPublic/15a091c4-66aa-4061-8931-7af5c084afe4?displayId=Fin2722677&surveyLocale=fi
Ilmoittautuneille lähetetään Teams-osallistumislinkki viimeistään tilaisuutta edeltävänä päivänä.
Osaavilla nuorilla on valmiudet kokeilla ennakkoluulottomasti uutta ja kehittää uusia tapoja yrittää. Maatalousalan jatkuvuus on haaste, johon nuoret viljelijät pystyvät vastaamaan, mutta miten tehdä maatalousala nuorille houkuttelevaksi? CAP27-suunnitelman erityistavoitteena on muun muassa kannustaa nuoria viljelijöitä maatalousalalle ja tukea heitä kestävän yritystoiminnan kehittämisessä maaseutualueilla. Kannustamisen keinoja ja ratkaisuja mietitään Kasvupolku-hankkeessa.
Syksyllä toteutettiin viisi nuorten yrittäjien tulevaisuustyöpajaa eri puolilla Suomea yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa. Työpajoihin osallistuivat maatalousyrittäjiksi opiskelevia, alalle aikovia sekä jo alalla toimivia nuoria maatalousyrittäjiä. Työpajoissa:
- kuultiin nuorten näkökulmia tulevaisuudesta – sekä toimialasta että yrittäjyydestä,
- ideoitiin keinoja ja ratkaisuja alalle tulon kynnyksen madaltamiseksi ja
- tunnistettiin maatilayrittäjyyden osaamistarpeita koulutuksen näkökulmasta.
Helmikuun työpajassa keskitytään entistä syvemmin nuorten alalle pääsyn ratkaisuihin. Sytykkeenä käytetään syksyn tulevaisuustyöpajojen tuloksia. Niiden pohjalta pienryhmissä työstetään toimenpide-ehdotuksia siitä, mistä ja miten saadaan nuoria yrittäjiä maatalousalalle.
Ohjelma tarkentuu lähempänä, mutta painopiste on vahvasti työpajatyöskentelyssä:
13:00 Tervetuloa ja työpajan tavoitteet
Nuorten yrittäjien viestit ja puheenvuorot
Työpajatyöskentelyä
15:30 Työpajan päätös
Työpajoissa teemaa lähestytään seitsemästä eri näkökulmasta, joita käsitellään kahdessa eri työpajakierroksessa. Jokainen voi siis osallistua kahteen eri työpajateemaan. Työpajateemat:
- Maatalousalan imagon parantaminen
- Kannustimet ja innostimet luopujalle
- Sujuva sukupolvenvaihdos jatkajalle
- Vaihtoehtoiset omistajanvaihdostavat
- Rahoitus ja verotus omistajanvaihdoksessa
- Maatalousyrittäjien hyvinvointi
- Tietoa ja Osaamista maatilan johtamiseen
Työpajaan on kutsuttu hallinnon, koulutuksen, neuvonnan, tutkimuksen, edunvalvonnan, yrittäjien ja opiskelijoiden edustajia.
Työpaja on osa Kasvupolku-hanketta, jonka toteuttavat yhteistyössä Luonnonvarakeskus, Pellervon taloustutkimus PTT, oppilaitoksista HAMK, JAMK, OAMK, SeAMK ja Savonia sekä ProAgria Keskusten liitto, Faba osk ja Työtehoseura. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen yhteistyötahona on MTK:n maaseutunuoret. Tämä työpaja toteutetaan yhteistyössä maaseutuverkostopalveluiden kanssa.
Tavoitteenamme on yhteistyössä nuorten ja maatilayrittäjien kanssa parantaa maatilan johtamisosaamista, madaltaa alalle tulon kynnystä ja edistää kilpailukykyistä maatalousyrittäjyyttä. Maatalousyrittäjien taidot ja johtamisosaaminen turvaavat maatalousalan elinvoimaisuutta ja kykyä kohdata muuttuvia riskejä. Tärkeää on myös saada alalle lisää nuoria osaajia, sillä Suomen maatalousyritysten ja -yrittäjien määrä on jo pitkään vähentynyt ja yrittäjien keski-ikä noussut.
Ohjelma klo 13.00–15.30:
13.00 Tervetuloa, Tuomas Metsäniemi ja Juha-Matti Markkola, Maaseutuverkostopalvelut
13.05 Työpajan tavoitteet, tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg, PTT
13.10 Sujuva sukupolvenvaihdos ja viestit työpajaan osallistuville
Katia Isoaho, Isoahon tila
Eemeli Piesala, Piesalan tila
13.20 Jakautuminen työryhmiin ja työskentelyohjeet
13.30 Työpajatyöskentelyä 1. kierros
14.15 Tauko
14.30 Työpajatyöskentelyä 2. kierros
15.15 Nostot kahdesta ryhmästä ja jatkoaskeleet
15.30 Työpajan päätös
Tervetuloa mukaan!
Lisätietoja:
Päivi Kujala, Pellervon taloustutkimus PTT ry, p. 040 194 5184
Tuomas Metsäniemi, Maaseutuverkostopalvelut, p. 050 352 0392
Yhteistyössä työpajaa järjestämässä: