Hiililounas-hanke järjestää maaliskuussa viljelijöille suunnatun webinaarin, jonka teemana on ympäristöystävällinen ja monimuotoinen viljely. Hiililounas-hankkeessa tuotetaan tietopohjaa kotimaisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljistä ja kehitetään ilmastovaikutuksiltaan pienempiä ja ravitsemuksellisesti täysipainoisia lounasruokamalleja.
Hiililounas-hankkeessa on tuotettu tietopohjaa kotimaisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljistä. Hiilipäästöjen hallinnan rinnalla biodiversiteetin suojeleminen on tärkeää luonnon hyvinvoinnin ja kestävän tulevaisuuden kannalta. Biodiversiteettivaikutuksille ei ole olemassa yhtä mitattavaa suuretta, kuten ilmastonmuutokselle on hiilijalanjälki. Webinaarissa kuulemme asiantuntija puheenvuoroja tutkijoilta ja viljelijöiltä. Lopussa on varattu aikaa myös kysymyksille ja keskusteluun.
Tilaisuus on kaikille avoin ja se järjestetään Teams-etäyhteydellä.
Ohjelma:
Webinaarin avaus ja Hiililounashankkeen lyhyt esittely – Emma Sivula, projektikoordinaattori, Turun yliopisto
Palkokasvit säästävät typpilannoitteita ja fossiilista energiaa – Hannu Känkänen, erikoistutkija, Luke
Kokemuksia Loimaan viljelymenetelmäkokeesta ja palkoviljoista – Tuomas Levomäki, viljelijä
Pölyttäjäystävällinen maatalous – Traci Birge, erikoistutkija, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö
Ajatuksia monipuolisen viljelykierron takaa – Juha Wikström, viljelijä
Sekaviljelyllä kohti tehostettua kasvutekijöiden hyödyntämistä ja öljyhamppu hiilen sitojana – Marjo Keskitalo, erikoistutkija Luke
Tervetuloa!
Hankkeen päärahoittaja on Varsinais-Suomen ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja se on myönnetty 1.1.2022–31.8.2023 väliseksi ajaksi. Osarahoittajina toimivat hankkeeseen sitoutuneet yritykset ja yhteistyökumppanit. Mukana ovat jo Raisio Oyj, Keskitien säätiö, Varsinais-Suomen MTK, ISS Palvelut Oy, Trans Farm Oy, Vihreä Härkä, Voimapapu Finland Oy, Ylistalon tila, Antell ja Sodexo.