Kuivuuden ja tulvien vaikutuksia on jo havaittu maanviljelyssä satoisuuden ja toisaalta metsien terveyden heikkenemisenä. Maanomistajien paikallistuntemus ja osallisuus on tärkeää onnistuneessa valuma-aluesuunnittelussa sekä sopivien ja toimivien ratkaisujen toteutuksessa. Savijoki on pilottikohteena maa- ja metsätalousalueiden kestävien vesienhallinnan ratkaisujen kehittämisessä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.
Tilaisuus on tarkoitettu kaikille maanomistajille, maanviljelijöille ja metsänomistajille Savijoen valuma-alueella, mutta myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Se on jatkoa helmikuussa järjestetylle työpajalle, jossa kartoitettiin alueen haasteita ja potentiaalisia kunnostuskohteita ja kuivuus- ja tulvariskejä muuttuvassa ilmastossa. Tässä tilaisuudessa käydään läpi sopivia luontopohjaisia vesienhallinnan keinoja kohteilla.
Ohjelmassa
Tervetuloa, kahvi- ja sämpylätarjoilu klo 16:30 alkaen
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja tavoitteet Varsinais-Suomessa – mitä ja miksi?
Katariina Yli-Heikkilä, Valonia / RESIST-hanke
Vesienhallinnan käytännön toimenpiteitä – miten varaudumme tulviin ja kuivuuteen
Pekka Parkkila, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Työpaja: Millaisia vesienhallinnan haasteita ja mahdollisuuksia alueella on?
Tilaisuus järjestetään osana EU-rahoitteista viisivuotista RESIST-hanketta. Hankkeessa tuotetaan neuvontamateriaalia valumavesien luonnonmukaiseen hallintaan, kuten kosteikkojen tai tulvatasanteiden suunnitteluun ja suunnitellaan konkreettisia vesienhallinnan toimenpiteitä ja rahoitusmahdollisuuksia niille yhdessä maanomistajien kanssa. Hanke on käynnissä vuoden 2027 loppuun asti.