Seminaari ruoantuotannon osaamisen, innovaatioiden ja tiedon jakamisesta. Esittelemme keskeisiä ja konkreettisia tuloksia Pyhäjärvi-instituutin tutkimus- ja kehittämistoiminnasta liittyen muun muassa maatalousympäristön biodiversiteetin edistämiseen, uusiin viljelykasveihin ja lisäarvotuotteisiin, maatilojen elinkaariarviointiin sekä kastelun ja vesitalouden teknologisiin ratkaisuihin.
Tervetuloa seminaariin ruoantuotannon suurista kysymyksistä! Maataloutemme on muutoksessa: kestävän kehityksen sekä taloudellisen kannattavuuden ehtoina ovat uudistuva ja monimuotoinen maaseutu sekä ympäristöviisas ruoantuotanto. Tulevaisuus vaatii luotettavaa tietoa ja yhteistyötä sekä rohkeita ja kestäviä valintoja kaikilta suomalaisen ruokaketjun toimijoilta sekä päättäjiltä.
Tässä seminaarissa keskitymme siihen, miten voimme yhdessä luoda kestävää, taloudellisesti kannattavaa ja ympäristöystävällistä ruoantuotantoa, joka vastaa tulevaisuuden haasteisiin.
Tilaisuudessa tarjotaan osallistujille aamukahvi, lounas ja iltapäiväkahvi. Varaamme oikeuden ohjelmamuutoksiin.
Ilmoittaudu 4.12.2024 mennessä: https://link.webropol.com/ep/ruoantuotannon-tulevaisuus-seminaari
OHJELMA
9.00 Aamukahvi
9.30
Osa 1: Pieni suuri monimuotoisuus
Alkusanat
Teija Kirkkala, toiminnanjohtaja, Pyhäjärvi-instituutti
Satakuntalaisten viljelijöiden kokemukset monimuotoisuudesta
Sanna Lipping, asiantuntija, Pyhäjärvi-instituutti
Viljelykokeilut maataloustuotannon kehittämisen työkaluina
Johanna Pihala, asiantuntija, Pyhäjärvi-instituutti
Kasvikunnan monimuotoisuus ja monikäyttöisyys – jopa sairaalabakteeri talttuu kasvivoimalla
Juha-Pekka Salminen, luonnonyhdistekemian professori, Turun yliopisto
11.10
Osa 2: Kestävyys läpi tuotantoketjun
Viljelykasvivalikoiman laajentaminen tilan vahvuuksia hyödyntäen – parsan viljely Köyliön Vanhakartanossa
Veli-Pekka Suni, viljelijä
Maatilayrityksen johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä
Timo Jaakkola, maanviljelijä, yrittäjä, Lanterra Oy
12.00 Lounas
13.00 Ohjelma jatkuu
Teollisuuden näkökulma
Esa Mäki, toimitusjohtaja, Apetit Oyj
Agroekologiset ratkaisut ja hyödyt maataloudelle
Juha Helenius, agroekologian professori, Helsingin yliopisto
14.15
Osa 3: Tehoa ja tuloksia ilmastotoimista
Maatilojen konkreettiset ilmastoteot
Oskari Lahtinen, asiantuntija, Pyhäjärvi-instituutti
Vettä peltoon ja pellolta pois
Sauli Jaakkola, kehittämispäällikkö, Pyhäjärvi-instituutti
Kehityspolut ruokaketjun tulevaisuuteen
Markku Wilenius, tulevaisuudentutkimuksen professori, Turun yliopisto
Loppusanat
Teija Kirkkala, toiminnanjohtaja, Pyhäjärvi-instituutti
15:40 Iltapäiväkahvi ja vapaata verkostoitumista
Seminaarin järjestävät seuraavat Pyhäjärvi-instituutin hankkeet: Yrttituotannon kehittäminen Satakunnassa, Biodiversiteetin tarjoamien ekosysteemipalvelujen käytön tehostaminen Satakunnan maatiloilla, Tiedolla osaamista luomutuotantoon, Parsan viljelyn ja toimitusketjun kehittäminen Satakunnassa, Green Future of Satakunta, Älykkäät kastelumenetelmät alkutuotannossa ja LCA4FARMS – hiili- ja vesiviisaus Satakunnan maatiloille. Lue lisää hankkeistamme hankesivuiltamme: https://pyhajarvi-instituutti.fi/hankkeet