Live-tapahtuma
11.08.2023 klo 10:00 - 14:00

Pellonpiennarpäivä Mustialassa – Viljelyvarmuutta seosviljelyllä

Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampuksella vietetään perinteistä Pellonpiennarpäivää perjantaina 11.8.2023. Päivän aikana tutustutaan viljelyvarmuuden, ravinneomavaraisuuden ja ilmastokestävyyden parantamiseen sekaviljelyn avulla.

Pellonpiennarpäivä järjestetään jälleen Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampuksella perjantaina 11.8.2023. Päivän aikana tutustutaan viljelyvarmuuden, ravinneomavaraisuuden ja ilmastokestävyyden parantamiseen sekaviljelyn avulla.

Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampuksella järjestettävä Pellonpiennarpäivä kokoaa maatalousalan toimijat yhteen. Tänä vuonna teemana on ”Viljelyvarmuutta seosviljelystä”. Päivän aikana esillä on lukuisia seosvilja-, maatiaislajike- ja kierrätyslannoituskokeilta, nurmi- ja aluskasvikokeiluita, apuvälineitä maatiladatan keruuseen, työnäytöksiä sekä paljon muuta nähtävää. Toimintapisteillä asiantuntijat kertovat aikaisempien vuosien kokemuksista, kesän aikana tehdyistä havainnoista sekä ajankohtaisista tuotantoon liittyvistä asioista.

Tapahtuman järjestää Hämeen ammattikorkeakoulu yhdessä Luonnonvarakeskuksen ja Luomuinstituutin kanssa. Tapahtuma on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa LuoVaMix -hanketta, joka testaa ja kehittää viljelyteknisiä keinoja kasvattaa luomutuotannon satotasoja, lisätä viljelyvarmuutta ja viljelyn monipuolisuutta. ”Sekaviljelyllä ja viljelykiertojen monipuolistamisella voidaan kansainvälisen tutkimuksen perusteella parantaa luomun satovarmuutta. Erityisesti palkokasveja sisältävä sekaviljely voi olla potentiaalinen keino saavuttaa korkeampia satotasoja ympäristökestävästi ja samalla lisätä valkuaisomavaraisuutta. Hankkeessa selvitetään kaksi-kolmilajisten seosten menestymistä, satoisuutta ja ekologisia etuja verrattuna yhden lajin kasvustoihin.” kirjoittaa hankkeen vetäjä Sari Iivonen blogissaan. Vaikka kokeet toteutetaan Mustialan luomupelloilla, menetelmät soveltuvat myös tavanomaiseen tuotantotapaan ja vähentävät muun muassa ostolannoitteiden tarvetta biologisen typensidonnan takia.

Pellonpiennarpäivä on kaikille avoin. Tapahtuma järjestetään perjantaina 11.8.2023 kello 10–14 Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Mustialassa. Alueelta löytyy infopiste ja kahviteltta. Opiskelijaravintola Huttulassa on mahdollisuus ruokailla kello 11–12.30.

Lisätietoja tapahtumasta
Outi Vahtila, kehittämispäällikkö
outi.vahtila@hamk.fi
puh. 0500-121261