Live-tapahtuma
07.11.-09.11.2023

Opintomatka Karelia a’ la carteen

Opintomatkalla tutustutaan Karelia a’ la carte -ruokamatkailuverkostoon ja muihin omaleimaisiin brändeihin Itä-Suomessa. Karelia a’ la carte on yli 60 pohjois- ja eteläkarjalaisen ruoka-alan yrityksen verkosto, johon kuuluu ravintoloita, matkailuyrityksiä, leipomoita, muita elintarvikkeiden jatkojalostajia sekä tuottajia. Verkosto on rakentanut vahvaa brändiä, jossa yhdistyvät paikallisuus, karjalaisuus, vieraanvaraisuus ja luonto. Opintomatkalla opitaan verkostojen hyödyistä ja yrityksen brändin rakentamisesta paikallisuudesta ja lähiruuasta ammentaen. Opintomatka tarjoaa mukavaa yhdessäoloa, verkostoitumista, tutustumisen paikallisiin tuotteisiin ja herkullisia ruokaelämyksiä.

Ohjelma

Tiistai 7.11.

Maatilasta matkailuyritykseksi ja edelleen luonteikkaaksi ravintolaksi! Ravintola Iltalypsyssä kuullaan yrityksen tarina ja päästään nauttimaan lounasta. Lähikauppa Tarmosta voi ostaa mukaansa mm. lähiruokatuotteita, Iltalypsyn oman leipomon pitomaku®-tuotteita sekä willimaku®-tuotteita.

Kosilkan kahvilassa nautitaan hetki kahvikupin ja Kosilkan maukkaiden leivonnaisten tai omatekoisen jäätelön kera. Mukaan voi napata myös perheleipomossa käsityönä valmistetun leivän.

Liperi tunnetaan leipäpitäjänä, jolla on yli satavuotiset myllyperinteet. Liperin kauniin Kirkkolahden rannalla toimineen myllyn miljöössä voi kuulla historian siipien havinaa, sillä alueella on vahvat juuret suomalaisten maataloustuotteiden jalostamisessa. Myllypuodilla on vaihtuva valikoima erilaisia pien- ja lähituottajien tuotteita. Myllypuodissa on ostosmahdollisuus.

Jaakkolan elintarviketukku pakkaa ja jalostaa tuoreet itäsuomalaiset vihannekset, juurekset ja perunat. Jaakkolan elintarviketukku on yksi Pohjois-Karjalan suurimmista alan toimijoista.

Lietsu on kahden naisen perustama huoneistohotelli Joensuun vanhassa Postitalossa. Lietsu ammentaa viihtyisyytensä karjalaisesta kulttuurista ja lähiruuasta. Jokainen hotellin huoneisto on uniikki kuva paikallisesta kulttuurista.

Illallinen Kielossa on elämys. Kielo käyttää ruokalistallaan sesongin parhaita raaka-aineita luonnosta ja puutarhasta käsityönä valmistettuna vaalien ”perinteisiä valmistustapoja tuoden ne nykyaikaan leikkimielisyydellä ja yllätyksellisyydellä”. Nautimme Kielossa seitsemän ruokalajin illallisen. Illallinen sisältyy osallistumismaksuun, illallisen arvo on 75 €.

Keskiviikko 8.11. 

 • Aamupala ja aamupalatarjoiluun tutustuminen
 • Yritysesittely Lietsussa, Joensuu
 • Itsenäinen tutustuminen kaupunkiin ja omakustanteinen lounas, Joensuu

Kannattaa tutustua mm. Kauppaneuvoksen kahvilaan, käsityökortteli Taitokortteliin sekä kesällä 2023 avatun kauppahallin Emman puotiin ja ravintolamaailmaan. Lounas on omakustanteinen itse valitsemassaan paikassa.

Akselin Herkkupaja valmistaa oman maatilansa luomumansikoista herkullisia ja rapeita naposteltavia niin allergiavapaalla suklaakuorrutuksella kuin ilmankin. Herkkupajassa valmistuu myös makoisat mansikkavaahtokarkit, glögit, hillot ja siirapit.

Soinilassa valmistetaan moniin juhlapöytiin päätyvät virvoitus- ja juhlajuomat sekä jouluiset glögit ja joulujuomat. Tilalla toimii myös mehustamo, jossa oman hedelmä- ja marjasadon saa muutettu laadukkaaksi mehuksi. Tilalla syntyvät myös Tuliniekan kauniit kynttilät. Tilapuodissa on mahdollisuus tehdä jouluostoksia.

Karjalaiselle rakennusarkkitehtuurille kumartava Bomba sijaitsee Pielisen rannalla, kolmen kansallispuiston keskellä. Bomballa riittää kokemista karjalaisesta kylpylästä saunoineen henkeäsalpaaviin luontopolkuihin.
Bomba on paikka, johon ei eksytä, vaan löydetään tarkoituksella.

Torstai 9.11. 

 • Aamupala ja lähtö kotimatkalle
 • Lounas Haapala-panimossa ja panimoravintolassa, Vuokatti

Haapala on paikallisista raaka-aineista ammentava perheyritys. Lapsuudenkodin maalaismiljööseen perustettu panimoravintola, panimo, panimopuoti, majoitusta maalaismaisemassa, tunnelmalliset hirsisaunat ja kesäisin toimiva aittakahvila tarjoavat elämyksiä kauniissa maalaismaisemassa. Ruokalistalta löytyvä kuha on kalastettu lähijärveltä, kyytön liha on peräisin paikalliselta tilalta, yrtit omasta puutarhasta. Vierailulla on mahdollisuus tutustua myös panimopuodin paikallisiin tuotteisiin.

 • Paluu Kempeleeseen n. klo 15

Hinta

325 € sis. alv. (alv 0 % 262,10 €)

Opintomatkan hinta sisältää:

 • bussikuljetus kohteisiin
 • illallinen tiistaina Ravintola Kielossa ja keskiviikkona Bombassa
 • lounas tiistaina Ravintola Iltalypsyssä ja torstaina Haapalan panimoravintolassa
 • kahvitukset ja matkaeväät
 • majoitus hotelli Lietsussa ja Bombassa
 • yritysvierailut

Opintomatkan järjestää Ruokaketju näkyväksi -hanke.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Ilmoittautuminen päättyy maanantaina 23.10.

Kysy lisää:

Taru Koskinen

taru.koskinen@maajakotitalousnaiset.fi

Meri-Tuuli Kemppainen

MeriTuuli.Kemppainen@mtk.fi