07.08.2025 klo 10:00 - 15:00

Pellolta pöytään näkyväksi -pellonpiennarpäivä Nurmeksessa

Pellonpiennarpäivässä tehdään tunnetuksi vastuullista ruokaketjua pellolta pöytään.  Erityisteemana päivässä on kaura ja hiilensidonta. Peltovierailujen lisäksi tapahtumassa on aiheeseen liittyviä toiminnallisia työpajoja sekä tarjolla paikallisia elintarvikkeita, ruoka-annoksia, kahvilapalveluja ja eri organisaatioiden toiminnan esittelyä. 

Pellonpiennarpäivässä tehdään tunnetuksi vastuullista ruokaketjua pellolta pöytään. Erityisteemana päivässä on kaura ja hiilensidonta. Peltovierailujen lisäksi tapahtumassa on aiheeseen liittyviä toiminnallisia työpajoja sekä tarjolla paikallisia elintarvikkeita, ruoka-annoksia, kahvilapalveluja ja eri organisaatioiden toiminnan esittelyä.

Ohjelma:

Klo 10–13 PELLOLTA, Nevalaisten tilakeskus, Neitivirrantie 85 B Karhunpää

Klo 10 aamukahvit suolaisen kera

Tervetuloa! Tilan toiminnan esittely.
Hiiliviljelykokeen tulokset ja uudistava viljely Nevalaisen tilalla. -Pasi Nevalainen & Baltic Sea Action Group BSAG:n Siri Taalas

Peltovierailuja: elintarvikekaura, nurmiviljely, hiilensidonta, kerääjäkasvit, kukkivat pientareet

Pölyttäjien merkitys ja elämä peltoympäristössä.Peltovierailujen aikana pölyttäjähyönteisten elämästä kertoo Pekka Hakala.

Yhteiskoneita mm. hybridikultivaattori lautasilla, jankkuri Työnäytöksiä

Rengaspaineiden mittaus

Hometoksiinimittarin ja kuivaamon esittely ym.

Klo 12–15 PÖYTÄÄN, Laitalan Lomat, Laitalantie 85 Karhunpää

Työpajoja, joiden aiheina mm. kaura, villiyrtit, ensiaputaidot, varautumissuunnitelma, vesiaktiviteetit.

– Kodalla voit paistaa itsellesi kauraletun ja valmistaa letun päälle villiyrttipestoa vuohenputkesta. Lähtö villiyrttikävelylle klo 12.30.

– Ensiaputyöpajassa opit ensiaputaitoja. Varautumissuunnitelmatyöpajassa saat vinkkejä varautumissuunnitelman laadintaan.

– Rannan vesiaktiviteettityöpajassa on mahdollisuus kokeilla sub-lautoja ja kanootteja.

Paikallisia elintarvikkeita, käsitöitä. Maistatusta.

Huippukeittiömestari Pasi Venäläinen valmistaa nyhtölihataskuja Pielispakarin kaurasämpylöistä ja Mustavaaran tilan luonnonlaidunlihasta.

Karelia à la carte pop up myymälä

Laitalan puodissa myynnissä paikallisia tuotteita ja naisille asuja arkeen ja juhlaan.

Eri organisaatioiden ja hankkeiden toiminnan esittelyä.

Alpakoita, SonLepo Alpakkatarha.

Päätalon kahvio avoinna. Kahviossa makeita ja suolaisia leivonnaisia.

Puheenvuoroja päivän aiheeseen liittyen klo 13–15 päätalolla:
– Klo 13 Tervetuloa! Laitalan Lomien matkailuliiketoiminnan esittely, Henna Nevalainen
– Klo 13.30 Vastuullinen elintarviketuotanto ja ruokamatkailu näkyväksi, Johanna Rinnekari MKN / ProAgria Itä-Suomi
– Klo 14 Varautuminen maatilalla, Marja Pulkkinen ProAgria Itä-Suomi
– Klo 14.15 Mitä on uudistava viljely? Siri Taalas, Baltic Sea Action Group BSAG

Tapahtuman järjestää Laitalan Lomat ja ProAgria Itä-Suomen / MKN Itä-Suomen hankkeet: Pellolta pöytään näkyväksi, KasviTieto, Maatilan Turva, KasviTaito 2.0, OSKARI, Kimalaisen silmin, Serigo, Tuottajaorganisaation kehittäminen vilja-alalle, Uutta Virtaa Järvi-Suomen Luomuun, Yhteistyöllä kannattavuutta, Tuohta tarinoista. Hankkeet ovat EU-osarahoitteisia.

Yhteistyössä mukana mm. Baltic Sea Action Group BSAG, Savo-Karjalan Luomuyhdistys ry, Pohjois-Karjalan maaseutupalvelut,  Pikes, Savonia AMK, XAMK, Riveria, Pielispakari, MTK Pohjois-Karjala,  Luonnon lumous Nurmes ry, Michelin, Karelia à la carte -verkosto, SPR Nurmes.

Lisätiedot, näytteilleasettajien ilmoittautumiset:

johanna.rinnekari@proagria.fi, p. 040 301 2441