09.07.2025 klo 10:00 - 16:00

Pellolta pöytään – tapahtuma Mikkelin Karilassa

Tapahtumassa tuodaan esille kestäviä, uudistavia ruoantuotannon tapoja ja ajankohtaista tutkimustietoa. Tapahtumassa on esillä myös keinoja, miten maatilat voivat lisätä ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita. Tapahtuman ruokapalvelut ja kotiin ostettavat elintarvikkeet ovat osa kestävää ruokaketjua. Pääjärjestäjän, ”Pellolta pöytään näkyväksi” -hankkeen tavoitteena on tehdä näkyväksi kestävä, uudistava, vastuullinen paikallinen koko ruokaketju.

Tapahtumassa paljon nähtävää niin viljelijöille kuin kuluttajille. Tapahtumassa pääsee kurkistamaan ja tutustumaan maatalouteen koko perheen kanssa. Karilan pelloilla nähtävissä viljelykasveja ja näytteilleasettajien teltoilla tarjolla tietoa monista eri teemoista. Runsaasti antia löytyy myös ammattilaisille.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tapahtuman aihepiirit:

  • Älymaatalous, täsmäviljely (ajoautomatiikka, satokartoitus, kasvustosensorit, DON-mittari, dronet ym.)
  • Peltokokeet (rypsi, kaura, nurmi)
  • Marjat (herukkakatteet, kasvualustat mansikalle ja vadelmalle)
  • Kasvintuhoojat
  • Maanrakenne
  • Maatalouden vesiensuojelu (valuma-alueen merkitys)
  • Maatalousluonnon monimuotoisuus (perinnebiotoopit, vieraslajit, pölyttäjät ym.)
  • Maisemanhoito, laidunnus.

Alustava ohjelma:

Paneelikeskustelut:
*Miltä näyttää Etelä-Savon ruokaketjun tulevaisuus — Ruokastrategia
*Nuorissa on tulevaisuus – nuoret maatalousyrittäjinä

Lammaspaimennusnäytökset

Konetyönäytökset

Kahvio (Mikkelin Maa- ja kotitalousnaisten pitämänä)

Keittiömestareiden sesonkiherkut – lettukestit

Paikallisia ruokatuotteita, suoramyyntiä

Järjestäjätahot: ProAgria Etelä-Savo, Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset, Luonnonvarakeskus, Luomuinstituutti, Juvan Muumaa Oy

Näytteilleasettajat: Lantmännen Agro Lahti, Eurofins Viljavuuspalvelu, Saimaan Luomu, Elävä Itämeri säätiö BSAG, Suomen paimenkoirayhdistys, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Mikkelin Reserviläiset (lista täydentyy)

Järjestävät hankkeet:

Pellolta pöytään näkyväksi, Vesiviisas maaseutu, Kasvuniloa, Vastuullisen lammasyrityksen ABC, Ennakoiva omistajanvaihdos, Uutta virtaa Järvi-Suomen luomuun, Innovatiivisia keinoja syysöljykasvien kasvintuhoojien hallintaan luomutiloilla Innokas, Rapsipistiäisen ekologia ja ennakoiva hallinta RAPSE, Huoltovarmuutta ja resilienssiä ruokajärjestelmään ARMAS, Monimuotoisuudesta ja ekosysteemipalveluista lisäarvoa Järvi-Suomen maa- ja puutarhatiloille ARVO, Monihyötyiset viljelymenetelmät vihannestiloilla HYÖTY, Tarhamehiläisten tuottama pölytys osana huoltovarmuutta (MehiVarma), Täsmähyöty – Kilpailukykyä ja kestävyyttä täsmäviljelyllä: todennettua tietoa teknologian hyödyistä ja data käyttöön, AGRIForward – Elinkaaritehokas maatalouskone tulevaisuuden robottiympäristössä, AI Steward – Koneoppimismenetelmien ja kielimallien hyödyntäminen maatilan päätöksenteon tukemisessa, Luomukauralajikkeiden erityispiirteet, Luomutilatutkimusverkoston ja living lab -toimintamallin valmistelu Etelä-Savoon, Marjava, BioMonitor4CAP

Katso myös

Kaikki tapahtumat ›