Tervetuloa mukaan inspiroivalle opintomatkalle Etelä-Suomen maatila- ja maaseutuyrityksiin! Kahden päivän aikana tutustut mm. moninaisiin tuotantotapoihin, kestävän kehityksen menetelmiin ja matkailun moniin mahdollisuuksiin maatilaympäristössä.
Pellolta pöytään tutuksi – Kiehtovia tarinoita ja ruokaketjun edelläkävijöitä 9.–10.9.2025
Tervetuloa mukaan inspiroivalle opintomatkalle Etelä-Suomen maatila- ja maaseutuyrityksiin! Kahden päivän aikana tutustut mm. moninaisiin tuotantotapoihin, kestävän kehityksen menetelmiin ja matkailun moniin mahdollisuuksiin maatilaympäristössä. Lisäksi tapaat uusia ja vanhoja kollegoita, vaihdat kokemuksia sekä saat konkreettisia ideoita omaan yritystoimintaan.
OHJELMA
Tiistai 9.9.2025
Kokoontuminen Kouvolan rautatieasemalle, josta lähdemme linja-autolla klo 8.15 kohti Loviisaa ja ensimmäistä vierailukohdettamme, Malmgårdin kartanoa, jonka juuret ulottuvat 1600-luvulle. Kartano on tunnettu mm. luomuviljelystä, muinaisviljoista ja monipuolisesta jatkojalostuksesta. Kartanopuodissa kuulemme aamukahvien lomassa Malmgårdin esittelyn. Ostosmahdollisuus.
Knehtilän luomutila Hyvinkäällä yhdistää tuotannon, jalostuksen ja energian kiertotalouden malliksi, joka on houkutellut vierailijoita tutustumaan tilan toimintaan laajalti myös ulkomailta. Maatalouden rinnalla onkin lähdetty kehittämään vahvasti myös matkailua, josta kuulemme lisää maukkaan lähiruokalounaan yhteydessä.
Mommilan maisemissa sijaitseva Pursilan tila on siirtymässä kohti uudistavaa toimintaa, ja yksi perustajajäsenistä European Alliance for Regenerative Agriculture (EARA) -järjestössä. Tilalla on kyyttöjä, suomenlampaita ja niitä paimentavia bordercollieita.
Metsälammen tilalla tutustumme villalaamojen kasvatukseen, suorakylvöön ja agrimatkojen järjestämiseen. Iltapäiväkahvin lomassa kuulemme tilan yrittäjien tarinan.
Päivän päätteeksi majoitumme Hauholla Ilorantaan, joka on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut maaseutumatkailuyritys. Nautimme lähiruokaillallisen ja kuulemme, miten maaseudun rauhasta on tehty elämys.
Keskiviikko 10.9.2025
Aamiaisen jälkeen lähdemme reippaasti liikkeelle. Ensimmäinen kohteemme on Setälä-Eerolan tila Tuuloksessa, jossa tutustutaan uudistavan viljelyn ja teknologian yhdistämiseen käytännössä. Sukutila on aikanaan toiminut rusthollina, ja on nykypäivänä monella tapaa ekologisen alkutuotannon edelläkävijä.
Perttulan sukutilalla toimii Asikkalan juustola ja pienmeijeri, jossa valmistetaan pienimuotoisesti tuotteita tilan omasta maidosta. Pääsemme kurkistamaan tilan arkeen, jossa perinteet ja uudenlainen ajattelu kohtaavat. Ostosmahdollisuus.
Lahdessa kohteemme on perinteikäs Sinuhen leipomon lounaskahvila, jossa kuulemme miten kahvilakulttuuri saapui Lahteen. Tehtaanmyymälästä voi ostaa vastapaistettuja leipiä ja leivonnaisia myös kotiin vietäväksi.
Hollolassa Niipalan tila tarjoaa uudenlaisen tavan toteuttaa maataloutta – yhteisöllisesti, ekologisesti ja erilaisten kokeilujen kautta. Maatilahautomo ja vapaaehtoismatkailu tuovat uutta elämää kylämaisemaan.
Lähes naapurissa sijaitsee Kinnarin tila, jonka hiutaleet ja suurimot valmistetaan omassa myllyssä ilman höyrytystä. Tila on kasvanut menestystarinaksi, joka yhdistää vastuullisuuden ja rohkean tuotekehityksen. Tarinoiden keskellä nautitaan myös iltapäiväkahvit, jonka jälkeen mahdollisuus tehdä ostoksia.
Paluumatkalla pidämme vielä lyhyen tauon Iitin Maatilatorilla, jossa voi tehdä viime hetken ostoksia lähituottajien valikoimista. Tälle matkalle kannattaakin varata kylmälaukku mukaan! Olemme takaisin Kouvolassa noin klo 17.30.
Matkan hinta
350 € / hlö (alv 0 %).
Julkishallinnon organisaation edustajat 450 €/hlö (alv 0%)
Ilmoittautuminen 27.7.2025 mennessä.
Lue lisää matkasta ja ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta.
Matka on suunnattu ensisijaisesti Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan ruoantuottajille, jatkojalostajille, maaseutumatkailuyrittäjille ja muille kestävän ruokaketjun kehittäjille.