Live-tapahtuma
18.08.2022 klo 09:00 - 15:30

Peltoviljelyn monipuolistaminen on ilmastotyötä – tutkimuspäivä Jokioisilla

Aika: 18.8.2022 klo 9–15.30
Paikka: Kokoontuminen ja aamukahvit Jokioisten Elonkierron makasiinilla (Ojaistentie 44, Jokioinen), josta siirrytään kenttäkokeelle. Iltapäivällä esitellään Luken kampuksen (Tietotie, Jokioinen) lähellä olevia kokeita.

Tutkimuksella on annettavaa kasvintuotannon ilmastokestävyyteen. Kasvilajien runsastuminen ja ymmärrys niiden ominaisuuksista avaa erilaisia mahdollisuuksia. Yksi selvitettävistä menetelmistä on oikeanlaiseen kasvikumppanuuteen perustuva sekaviljely, jossa pyritään vähentämän tuotantopanosten kuten typen tarvetta. Kasvien ja mikrobien vuorovaikutusta hyödyntämällä voidaan lisäksi parantaa muiden ravinteiden saantia.
Ilmastoa tukeva vihreä siirtymä edellyttää myös uusia teknologioita. Droonit auttavat vierasviljojen havaitsemisessa puhdasviljelyksillä. Kaksivaiheinen korjuu helpottaa puolestaan myöhään tuleentuvien kasvien tuotantoa. Niin ikään raaka-aineiden jatkojalostusta tulee tarkastella uudesta vinkkelistä. Maatilalle soveltuvien erotusmenetelmien avulla saadaan kasveista muun muassa väriaineita. Nurmikasvien valkuaisaineiden prosessointia yksimahaisten eläinten ja ihmistenkin ravinnon lähteeksi tutkitaan. Lisäksi sadon käyttäjien tarpeiden huomioiminen on entistä tärkeämpää.
Peltoviljelyn monipuolistaminen on ilmastotyötä parhaimmillaan, aihetta käsitellään ja tutkimusta esitellään Jokioisissa järjestettävässä maksuttomassa tutkimuspäivässä.
Ilmoittaudu tutkimuspäivään viimeistään 16.8.2022 oikeassa palstassa olevasta linkistä.

TERVETULOA!

Lisätietoja:
Erikoistutkija Marjo Keskitalo, 029 532 6237, marjo.keskitalo@luke.fi
https://projects.luke.fi/futurecrops/fi/uutiset/